Όλη η σημερινή συνέντευξη της Κομμουνιστικής Τάσης στο Π.Θ

Στο σημερινό "Πρώτο ΘΕΜΑ",  για δεύτερη  συνεχόμενη Κυριακή αφιερώνονται 2 σελίδες στην Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη σκοπιμότητα του «ενδιαφέροντος» του «Π.Θ» που ασφαλώς είναι να εκτεθούν σαν «ακραίες» οι ιδέες της Τάσης μας, το πρακτικό αποτέλεσμα όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τη συνέντευξη, είναι μια συνοπτική έκθεση του μαρξιστικού προγράμματος από ένα μαζικό «βήμα». Αυτό που τελικά εντυπώνεται από την συνέντευξη αυτή σε έναν απλό, βασανισμένο από τα Μνημόνια και την επίθεση του καπιταλισμού μέσο αναγνώστη, δεν είναι ο «τρόμος» για τους κομμουνιστές και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας για μια θεμελιώδη, επαναστατική αλλαγή στην κοινωνία.

Κομμουνιστικής Τάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη των δυο μελών της μελών της Κομμουνιστικής Τάση του ΣΥΡΙΖΑ όπως δημοσιεύθηκε στο σημερινό «Πρώτο Θέμα»

«Δύο από τα πλέον δυναμικά στελέχη της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στο ‘’Θέμα’’. Οραματίζονται μια επαναστατική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα βαδίσει στα χνάρια των ‘’γνήσιων επαναστατών μαρξιστών’’ της περιόδου 1917-1924. Υπηρετώντας πιστά τις ιδέες των Τρότσκι και Λένιν, η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά τη σημαία της μαρξιστικής ιδεολογίας στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, στη θεωρία τουλάχιστον, ενιαίο κόμμα, χωρίς Συνιστώσες.

Σε συνέντευξή τους στο ‘’Θέμα’’, τα στελέχη της Κομμουνιστικής Τάσης και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κύριοι Σταμάτης Καραγιαννόπουλος και Ορέστης Δούλος, ο οποίος αντικατέστησε την κυρία Εύη Τούντα (σ.σ. μετά) την παραίτησή της από την Κ.Ε. την περασμένη βδομάδα, αναλύουν το επαναστατικό πρόγραμμα ενός κυβερνητικού σχήματος υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα με στόχο την ίδρυση των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης. Προτείνουν κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού, ευρεία απαλλοτρίωση των επιχειρήσεων και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής για να επιτευχθεί ανάπτυξη. Ζητούν ακόμη ένοπλη εργατική πολιτοφυλακή σε στράτευμα και Σώματα Ασφαλείας ώστε να προστατευτούν οι σοσιαλιστικές κατακτήσεις ακόμα και με τα όπλα. Μέσω της εφημερίδας ‘’Επανάσταση’’, που από το επόμενο Σάββατο φιλοδοξεί να είναι σε εβδομαδιαία βάση στα περίπτερα, η Κομμουνιστική Τάση ρίχνει το γάντι στην ηγεσία του κόμματος καλώντας την σε επαναστατική επαγρύπνηση. Οι απαντήσεις που ακολουθούν δίνονται και από τους δύο.

- Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να δημιουργήσετε την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που διαλύονται οι Συνιστώσες του κόμματος;

Το δικαίωμα ύπαρξης μιας τάσης μέσα σε ένα μαζικό εργατικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι ένα ιστορικό κεκτημένο. Το δικό μας ρεύμα, του γνήσιου επαναστατικού μαρξισμού, οφείλει να βρει έκφραση με έναν πολιτικά διακριτό χαρακτήρα και γι’ αυτό ακριβώς οδηγηθήκαμε στην ανακήρυξή μας σε τάση τον περασμένο Απρίλιο, την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά την άποψή μας, έλειπε από την πολιτική γεωγραφία του κόμματος αλλά και συνολικά από το ελληνικό εργατικό κίνημα.

- Διαβάζοντας τις θέσεις σας προκύπτει αβίαστα το ερώτημα για ποιόν λόγο δεν είστε ενταγμένοι στο ΚΚΕ.

Οι λόγοι είναι ιστορικοί. Το δικό μας ρεύμα για να διαχωρίζεται από αυτό του επίσημου κομμουνιστικού κινήματος που ταυτίστηκε με τον σταλινισμό, υιοθέτησε την ονομασία ‘’τροτσκισμός’’. Ήταν ένας όρος που τον απέδωσαν στους γνήσιους μαρξιστές οι σταλινικοί μαρξιστές και εμείς με χαρά τον αποδεχόμαστε για να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας ως γνήσιοι κομμουνιστές από τους σταλινικούς. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα μέσα στο ηρωικό και ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας οι ιδέες του τροτσκισμού είναι απαγορευμένες. Γι’ αυτό ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένας χώρος που συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά ρεύματα, πολιτικά και ιδεολογικά, ήταν για μας ο κατάλληλος για να υπερασπιστούμε αυτές τις ιδέες.

- Υπάρχει ζωτικός χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση της μαρξιστικής ιδεολογίας;

Φυσικά και υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας χώρος που εντάσσεται ιστορικά στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα και αν δεν υπάρχει χώρος εδώ, πού θα μπορούσε να υπάρξει;

- Θεωρείτε ότι το προγραμματικό κείμενο της Τάσης ‘’Κομμουνιστική Πλατφόρμα’’ είναι ρεαλιστικό;

Όπλο για να αμφισβητηθεί ο μονόδρομος της εξαθλίωσης που μας προτείνουν είναι οι επαναστατικές ιδέες του μαρξισμού. Αν σήμερα η ηγεσία της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) έθετε ως επίκαιρη μια θεμελιώδη αλλαγή της κοινωνίας στη βάση ενός επαναστατικού προγράμματος, αυτό θα προκαλούσε κύματα ενθουσιασμού σε χιλιάδες ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και αυτός ο ενθουσιασμός θα γινόταν πολιτικό κίνημα που θα ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας.

- Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας για τη συγκρότηση επαναστατικής κυβέρνησης;

Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απευθύνεται στον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα και όχι σε εμάς. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να είναι έτοιμοι, γιατί πολύ απλά ανεβαίνοντας μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία και προσπαθώντας να εφαρμόσει όχι το δικό μας ολοκληρωμένο επαναστατικό πρόγραμμα αλλά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σαν αυτό που έχει σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει μπροστά της οικονομικό και πολιτικό σαμποτάζ από την άρχουσα τάξη. Χωρίς να έχει επαναστατική θέληση και πρόγραμμα για να αφαιρέσει την οικονομική εξουσία από μια χούφτα ανθρώπους που ελέγχουν σήμερα τις τράπεζες, την ενημέρωση, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, το εμπόριο, την ιδιοκτησία της γης, αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

- Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει στις πλάτες του ένα πρόγραμμα ανατροπής του καπιταλισμού;

Αν έκανε μια έκκληση στους εργαζόμενους για να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, εξηγώντας τους ότι είναι το μόνο που έχουν να επιλέξουν έναντι της εφιαλτικής πραγματικότητας του καπιταλισμού, ποιός εργαζόμενος δεν θα πάλευε με νύχια και με δόντια για μια τέτοια σοσιαλιστική προοπτική; Σύντομα αυτό το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέκλυζε την Ευρώπη. Και τότε η καπιταλιστική Γερμανία θα είχε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τώρα η κυρία Μέρκελ βλέπει έναν ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να κάνει βαθιές αλλαγές αλλά δεν ξέρει το πώς, που θέλει να διαπραγματευτεί αλλά δεν έχει εμφανίσει μια επαναστατική λύση για τους εργαζόμενους.

- Αναφέρεστε σε ευρύτερους ευρωπαϊκούς μετασχηματισμούς;

Οι Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης είναι η μόνη συνεπής εναλλακτική πρόταση ενός αριστερού κόμματος, που επαγγέλλεται την προοπτική του σοσιαλισμού απέναντι στη σημερινή καπιταλιστική Ευρώπη.

- Ποιά τα βασικά χαρακτηριστικά ενός επαναστατικού σχήματος;

Για εμάς σήμερα η μόνη βιώσιμη πρόταση εξουσίας με βάση τον σημερινό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων είναι μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα βαθιών αλλαγών στην κοινωνία που θα γίνει ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς. Δυστυχώς όμως, ιδιαίτερα με την ευθύνη της ηγεσίας του ΚΚΕ, έχουμε την αίσθηση ότι και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν παλεύει όσο δυνατά χρειάζεται γι’ αυτή την προοπτική, η ενότητα της Αριστεράς για την αλλαγή της κοινωνίας δεν είναι στην ατζέντα. Θα ήταν καταστροφική η συμμαχία της Αριστεράς με ένα αστικό κόμμα.

- Ποιοί θα πρέπει να είναι οι κεντρικοί άξονες στην οικονομική πολιτική μιας τέτοιας κυβέρνησης;

Μια επαναστατική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει με νομοθεσία να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το ωράριο, ώστε όλοι οι άνεργοι να μπουν σε θέσεις εργασίας, χωρίς να μειώσουν τους μισθούς. Αυτό θα φέρει μια τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας και μ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και να τους λειτουργήσει με βάση ένα σχέδιο όπου θα έχουν λόγο οι εργαζόμενοι.

- Στο επίπεδο της φορολογίας;

Έχει διαστρεβλωθεί η θέση μας από τη Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε να φορολογηθούν με 75% οι Έλληνες εκατομμυριούχοι προς όφελος των φτωχών ανθρώπων. Επιβάλλεται η εφαρμογή ενός γνήσιου εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να ελέγξουν τα βιβλία των επιχειρήσεων για να αποκαλύψουν τις απάτες, τα σκάνδαλα, τη φοροδιαφυγή και αν οι κύριοι που ελέγχουν ιδιοκτησιακά τις επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν, θα πρέπει οι επιχειρήσεις αυτές να κοινωνικοποιηθούν.

- Με δεδομένες τις απαλλοτριώσεις των επιχειρήσεων ποιός θα επενδύσει έστω και ένα ευρώ στην Ελλάδα;

Μα ποιός είπε ότι για να υπάρξει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη απαιτούνται μεγάλοι επενδυτές από το εξωτερικό; Οι μεγάλοι επενδυτές θα έρθουν μόνο αν τους εγγυηθεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση μεροκάματα πείνας. Θα έρθουν με αντάλλαγμα την εξαθλίωση ευρύτατων τμημάτων των εργαζομένων. Εμείς δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους επενδυτές αλλά στη διεθνή νίκη του σοσιαλισμού.

- Είναι εφικτός ο εργατικός έλεγχος όταν η εφαρμογή του μοντέλου αυτού έχει ξεπεραστεί ιστορικά;

Το μοντέλο αυτό δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο στα πρώτα – λίγα – χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, βεβαίως, σε συνθήκες πολεμικές. Μιλάμε για την περίοδο μέχρι το 1923-1924 όπου είχαμε μια προσπάθεια του σοβιετικού κράτους να σταθεί στα πόδια του κάτω από την επίθεση ιμπεριαλιστικών στρατών και την επίθεση των τσαρικών δυνάμεων. Σε αυτή την περίοδο με την παρουσία του Λένιν και του Τρότσκι σαν αδιαφιλονίκητες μορφές της επανάστασης εφαρμόστηκε ο εργατικός έλεγχος, του οποίου το πρότυπο και την παράδοση υπερασπίζουμε σήμερα.

- Η εφαρμογή όμως ενός επαναστατικού προγράμματος θα οδηγούσε αυτόματα σε ρήξη με την Ε.Ε. και στην έκδοση εθνικού νομίσματος, όπως γράφετε στην Κομμουνιστική Πλατφόρμα.

Η καταφυγή σε εθνικό νόμισμα θα είναι μια αναγκαστική επιλογή για να οργανωθεί η διανομή στην οικονομία με ορθολογικό τρόπο. Ένα εθνικό νόμισμα μεταβατικού χαρακτήρα που θα ισχύει στην Ευρώπη μέχρι η Αριστερά να πάρει τις κυβερνήσεις όλης της ηπείρου ή τμήματός της και να ενοποιήσει την Ευρώπη γύρω από ένα άλλο ενιαίο νόμισμα.

- Πώς θα εφαρμοστεί η πρότασή σας για λαϊκό στρατό με στρατιωτικά αποσπάσματα των εργατικών οργανώσεων;

Αυτή την πρόταση αυτούσια μπορείτε να τη διαβάσετε στα πρακτικά του δευτέρου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Οι φαντάροι πρέπει να έχουν λόγο αφού παίρνουν όπλο για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Λόγο για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα όπλα, ενάντια σε ποιον θα χρησιμοποιηθούν, αν πραγματικά υπάρχει απειλή για την πατρίδα ή όχι. Δεν μιλάμε αφηρημένα μόνο για την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας αλλά και για την περίπτωση που θα υπάρξει απειλή των κοινωνικών και πολιτικών κατακτήσεων του λαού αυτής της χώρας, θα πρέπει να μπορούν να τις υπερασπίζονται ακόμα και με το όπλο στο χέρι. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε την ειρηνική κυριαρχία μιας γνήσιας επανάστασης.

- Προτείνετε λαϊκή πολιτοφυλακή και για τα Σώματα Ασφαλείας με τη συμμετοχή επίλεκτων μελών των εργατικών οργανώσεων.

Είναι επιβεβλημένος ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας. Σήμερα τα μέλη τους εκπαιδεύονται για την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού. Πώς θα το αλλάξουμε αυτό; Θα υπαχθεί ο έλεγχός τους στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις. Οι διοικήσεις τους θα εκλέγονται και θα ανακαλούνται από αυτές. Τα επίλεκτα μέλη των μαζικών εργατικών οργανώσεων που θέλουν να προστατεύσουν τις επαναστατικές κατακτήσεις, τις οποίες θα θεμελιώσει μια αριστερή κυβέρνηση, θα το κάνουν με τη φυσική τους παρουσία και τη φυσική τους πάλη. Αντί της Αστυνομίας θα υπάρχει ένα άλλο Σώμα που θα φέρει κάποια διακριτικά και θα τηρεί πραγματικά την τάξη, εγγυώμενο τις δημοκρατικές κατακτήσεις μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.»