Venezuelai interjú egy pakisztáni marxistával - "Az iszlám fundamentalizmus a CIA kreálmánya"

A del Orinoco egy napilap Venezuelában, amit a PSUV baloldali vezetője Vanessa Davies üzemeltet. A lap 100.000 példányban kerül nyomtatásra. Április 14-i számában egy egész oldalas interjút tett közzé a pakisztáni marxistával, Lal Khannal.

Venezuelai interjú egy pakisztáni marxistával - "Az iszlám fundamentalizmus a CIA kreálmánya" "Az iszlám fundamentalizmus a CIA kreálmánya" – Latin-Amerika fontos szerepet játszhat a béke elérésében Afganisztánban

Dr. Lal Khan egy nagyon jól ismert pakisztáni forradalmár, 34 éve harcol hazájában, ezalatt az idő alatt folyamatosan üldözték és börtönbe is zárták. Ő a nemzetközi titkára a Pakisztáni Szakszervezetek Védelemi Kampánynak (PTUDC), ami az egyik legfontosabb baloldali szervezet az országban.

Jelenlegi caracasi látogatásán egy exkluzív interjút adott a Correo del Orinoconnak.

"A Szovjetunió összeomlása után az emberiség történelmében egy nehéz és reakciós időszak jött. A remény első jele az osztályharc megújítására Latin-Amerikából jött és a bolivári forradalom ennek a folyamatnak a motorjaként működött. Ami Venezuelában történik, annak az egész világra kihatása van." - emelte ki Lal Khan.

"Pakisztán egy olyan ország, amit az imperialisták fundamentalistának, fejletlennek és reakciósnak jellemeznek, de ez nem igaz. Hosszú történelmünk van a forradalmi harc terén. Volt egy szocialista forradalom 1968-ban és 1969-ben, amikor a munkások és parasztok át tudták venni a hatalmat, de egy erős marxista párt hiánya miatt a lehetőség elveszett" - emlékeztetett minket.

"A szocialista tradíciók még mindig léteznek Pakisztánban. Ezért a venezuelai forradalom inspirációval hat a mi baloldali mozgalmunkra. Az elmúlt 11 évben, a pakisztáni vezetőosztály megpróbálta elrejteni a bolvári forradalom létét. Azonban, még úgy is hogy nagyon sok pakisztáni azt sem tudja, hogy Venezuela hol található a térképen, tudnak a forradalmáról" - emelte ki.

"A mi elvtársaink nagyon nehéz és veszélyes körülmények között harcolnak. Az USA imperialistái bombázzák Afganisztánt, de Pakisztánt is. Néhány elvtársunkat ezekben a bombázásokban ölték meg. Ezzel a valósággal, amivel szembe kell nézzünk Venezuela és Latin-Amerika inspirációja segít nekünk, mert utat mutat, hogy elmagyarázzuk a tömegeknek. hogy az osztályharc újra fellendülőben van és a forradalmi szocializmus sokkal fontosabb ma, mint valaha - hangoztatta.

Az V. Internacionálé támogatása

"A mi népünk szenved az imperialista agressziótól és a kapitalista kizsákmányolásától. Ezért a mi szervezetünk, március 20 és 21-i gyűlésén egyhangúan szavazott az V. Internacionálé megalapításán való részvételre Caracasban" - mondta.

A CIA kreálta

"Az iszlám fundamentalizmust a CIA és az USA imperializmusa kreálta az 50-es 60-as években, hogy elsöpörje a baloldalt Egyiptomban, Indonéziában, Pakisztánban ás az összes iszlám országban" - jelentette ki.

"A fundamentalisták antiimperialistának tettetik magukat, de együttműködtek az USA-val a múltban és támogatni fogják őket a jövőben is, amikor a forradalmi mozgalom erősebbé válik. Nincs tömegtámogatottságuk és soha nem értek el 3%-nál többet a választásokon. Mi egy igazi antiimperialista frontot és harcot akarunk létrehozni, hogy felépítsük a szocializmust."

A kapitalizmus megdöntése

"Ami Kirgizisztánban történt, az megtörténhet bármelyik ázsiai országban. Az a tragédia, hogy nem volt egyetlen egy erős forradalmi párt sem, ami vezette volna a nép felkelését. Egy hasonló robbanás volt Pakisztánban is néhány évvel ezelőtt. Úgy gondolom, hogy most már készen állni ahhoz, hogy vezetni tudjuk a tömegeke, amivel már meg tudjuk dönteni a kapitalizmust és az imperializmust" - emelte ki.

"A mi népeinknek Afganisztánban és Pakisztánban közös a történelmük. A britek osztottak meg minket brutálisan és választották ketté a több, mint 7000 éves közös kultúrát. De ők nem tudják kettétörni a kötődéseket, ugyanúgy, ahogy nem tudták kettétörni a kötődéseket Latin-Amerikában" - hangsúlyozta.

"Ha az V. Internacionálé forradalmi alapokon megszilárdul, akkor egy soha nem látott hatása lesz a világra, mert az emberek változtatni akarnak és egy előre vezető utat keresnek és én biztos vagyok benne, hogy együtt biztosítani tudjuk az alternatívát" - mondta.

Nemzetközi szolidaritás

"Felhívást teszek Chávez elnöknek és Latin-Amerika haladó kormányainak, Kubának, Ecuadornak, Bolíviának, hogy támogassanak minket harcunkban az imperializmus ellen, ami egy bűnös háborút visz véghez Pakisztánban. Parasztok, munkások és ártatlan emberek meghalnak a bombázásokban és emellett még egy gazdasági erőszak is folyik a népünk ellen, amelyben az emberek teljesen elszegényednek.

"Úgy gondolom, hogy a latin-amerikai munkásoknak és parasztoknak támogatniuk kell minket. Lenin is felhívta a világ proletárjait, hogy egyesüljenek. Latin-Amerika fontos szerepet játszhat a harcunk támogatásával" - tette hozzá.

T. Modaira Rubio, F. Luis Franco,

Caracas

Forrás: Correo del Orinoco (pdf)

Translation: Magyar-Venezuelai Szoliaritási Társaság