Udtalelse om støtte til opstanden i Bosnien-Hercegovina

Vi udgiver herunder en appel for solidaritet med bevægelsen i Bosnien, som har været taget op over hele Serbien.

Vi inviterer Jer til solidaritetsprotesten med folket i Bosnien-Hercegovina, fordi vi anser den sociale kamp, ført af befolkningen i Tuzla og resten af landet, som vores egen kamp. Vi anerkender at problemerne der ligger til grund for denne kamp, findes i alle samfund der er plaget af plyndringen og ødelæggelsen, der finder sted under den såkaldte "europæiske integration" eller "omstilling".

De lovede os økonomisk udvikling og nye job, men gav os kun fyringer og af-industrialisering!

De lovede os fri bevægelighed indenfor Europa, men har bragt os i en situation hvor det at tage bussen til nærmeste by bliver anset som luksus!

De der kalder sig "jobskabere" smadrer job og sænker lønningerne hver dag!

Borgerlige politikere, både ved magten og i opposition, repræsenterer alle den samme ideologi og adskiller sig kun fra hinanden ved deres personlige interesser og interesserne fra deres respektive karteller. De skændes når det handler om at dele rovet, men de handler som én når det kommer til at knuse og dæmonisere strejkende arbejdere og studenter som kæmper for lavere brugerbetaling og bedre uddannelse!

Nu er de fast besluttede på at introducere en ny arbejdslov – som vil reducere levestandarden yderligere for alle de der lever af deres eget arbejde og ikke andres. Samtidig forsøger de med den nye strejkelov at forhindre alle arbejdskampe!

Disse problemer findes også i naborepublikkerne. Det arbejdende folks kamp i Tuzla og deres sociale krav som de har fremsat – heriblandt tilbagerulning af privatiseringer og reduktionen af statsansattes løn – er lysende eksempler af folkemagt og en inspiration for os alle!

Samtidig afslører sabelraslen fra Bosniens EU-diktator, Valentin Inzko – som følt sig berettiget til at true demonstranterne med at bruge EUFOR tropper til at knuse deres opstand – al hykleriet og arrogancen fra EU-apparatet, hvis fundamentale opgave er at afskaffe arbejderrettigheder og forsvare kapitalens interesser – frem for alt tysk kapital!

EU-spytslikkerne i Banja Luka, Sarajevo og Beograd var ikke meget bedre, da de arbejdede hårdt på at sprede nationalistisk paranoia for at splitte demonstranterne. Nogle siger at formålet med demonstrationerne er at opløse Republika Srpska (Den serbiske del af Bosnien-Hercegovina, red.); mens andre påstår at det er svækkelsen af Føderationen Bosnien-Hercegovina (den anden politiske del af landet består af flere kantoner af serbere, kroatere og bosniere, red.)

De har alle sluttet sig sammen i at dæmonisere den folkelige opstand! Årsagen til dette er frygt. Vores fælles kamp er deres største mareridt! Den folkelige sociale opstand i Bosnien-Hercegovina viser os tre ting:

  1. Det arbejdende folk på Balkan har samme problemer og fælles interesser.
  2. De forenede kræfter af verdensimperialismens og lokale nationalistiske fjender af arbejderklassen forhindrer vores kamp mod disse problemer.
  3. Tiden er inde til at forene os i fælle kamp mod fælles fjender og for løsning af fælles problemer!

Ned med EU og dets oligarkiske regimer!

Ned med kapitalisme, privatiseringer og bosser!

Længe leve folkets kamp på Balkan!

Source: Udtalelse om støtte til opstanden i Bosnien-Hercegovina