Türk işçi sınıfının uyanışı

Türkiye işçileri, egemen sınıfı titretmeye başlıyor. Ülke genelinde bir grev dalgası hızla yayılıyor. En güvencesiz çalışan bazı işçilerden başlayarak fabrikadan fabrikaya yayıldı. 6 Ocak'tan 14 Şubat'a kadar Türkiye genelinde 65 grev gerçekleştirildi ve her gün yeni grevler patlak veriyor. Grev dalgası ilerledikçe, işçi sınıfının ağır taburlarını çekmekle tehdit etti ve şimdiden Erdoğan'ı can damarından işçiler getirdi. 

[Source]

Şiddetli bir ekonomik kriz tüm ülkeyi sarıyor ve egemen sınıf bunun bedelini işçilere ödetmeye çalışıyor. Savaşmaktan başka çareleri kalmadı.

Ve bu mücadele sırasında işçi sınıfının geniş katmanlarının bilinci hızla dönüşüyor. İşçiler güçlerini hissetmeye başlıyorlar. Üretim süreci için ne kadar hayati olduklarını anlamaya başlıyorlar. Grevler ve iş durdurmalar, işçiler taleplerini bastırmaya başladıklarında kendiliğinden gerçekleşiyor, ancak işçiler hızla düzensiz grev eyleminin ötesine geçiyor.  Farklı farklı noktalarda fabrika işgalleri gerçekleşirken, yerel mücadelelere katılan işçiler giderek daha fazla  mücadelelerini birleştirmeye başladı.

Bu yeni, militan dalga, sendikalara yeni bir sınıf savaşçıları katmanı çekmeye başlıyor. Ve eski aktivistlerden çok daha ileri gitmeye hazırlar. Kaçınılmaz olarak, bu yeni militanlar eski liderlikle çatışır ve bu durum Türk toplumunun altında nelerin biriktiğinin  bir göstergesidir.

İşçilerin endüstriyel militanlığa dönüşmesi, geçmişten tam bir kopuştur.

Büyük kurye grev dalgası

24 Ocak'ta Türkiye'nin en büyük e-ticaret şirketi Trendyol'un 12 bin kurye çalıştıran kurye servisi Trendyol Express'te çalışan 200'e yakın işçi, İstanbul Maslak şubesinde greve gitti ve bu durum  ülke çapında greve yol açtı. Onların grevi, (o zaman ki) resmi enflasyon oranının üçte birinden daha az olan yüzde 11'lik bir ücret artışını protesto etmek içindi. Ertesi gün tüm Trendyol şubeleri grevdeydi.

Trendyol işçilerinin zaferi, bu aşırı sömürülmüş sektörde bir işaret fişeği işlevi gördü. Sektörde bir grev dalgası ve yaygın bir sendikal hareket dalgalanıyor. 27 Ocak'ta Hepsijet'in kuryeleri işten ayrıldı, ardından Scotty, Sürat Kargo ve Aras Kargo'nun kuryeleri enflasyona uygun ücret talep ettiler. 1 Şubat'ta 8 bin kuryesiyle ülkenin en büyük yemek servisi olan Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo işçileri bu grev dalgasınız takip etti . Ekim ayından bu yana sendikal yürüyüşlerin sürdüğü Yemeksepeti grevine Nakliyat-İş (DİSK) liderlik ediyor.

Trendyol kuryelerinden biri sosyal medya videosunda şunları söyledi: “Trendyol 10 yıllık bir şirket. 10 yılda bu kadar hızlı büyüyen bir şirket gördünüz mü? Hepsi bizim yüzümüzden. Biz varsak Trendyol vardır” dedi. Çok kısa bir mücadele döneminde işçiler, toplumdaki tüm zenginliği yaratanın kendileri olduğunu ve patronların kârlarinıdurdurma gücüne de sahip olduklarını öğrendiler.

Türkiye'de çoğu 'esnaf kurye' (kendi işinde çalışan) olarak adlandırılan yaklaşık 900.000 kurye var. Yani, tüm işletme maliyetlerinden sorumludurlar ve resmi olarak "serbest meslek sahibi" olduklarından iş kanunları kapsamında değiller. Masraflar karşılandıktan sonra, ortalama olarak mevcut açlık sınırının yarısına dek gelen bir ücretleri kalıyor . Sektördeki işçiler rutin olarak son derece kötü koşullarda çalışmaya zorlanıyor. 24 Ocak'ta patronların yoğun kar yağışı ortasında işçileri çalışmaya zorlaması üzerine bir günde dört kurye iş başında öldü. Bu arada, sektör sadece 2021'in ilk yarısında yüzde 75,6 büyüyerek sadece altı ayda 161 milyar Türk Lirası (TL) kazandırdı. 

Trendyol işçileri yüzde 38,6 ücret artışı kazanırken, diğer kuryelerin mücadelesi sürüyor. Grev yapan Yemeksepeti işçileri, patronların masaya oturmayı reddetmesi üzerine boykot çağrısı yaptı. Yanıt inanılmazdı. Yemeksepeti'ne verilen siparişler yüzde 70 oranında düşerek Türk tarihindeki en büyük işçi boykotu oldu.

Ülke çapındaki bu türden sempati ve sınıf dayanışmasının geldiği seviye şaşırtıcı. Geçmişte, neredeyse hiçbir yasal hakkı olmayan, güvencesiz bir şekilde istihdam edilen kuryeler, tamamen örgütlenemez olarak görülüyordu. Şimdi, tam da bu katmanlar bir militanlık örneği gösteriyor ve tüm işçi sınıfının davasının kitleler tarafından ilgi çekmesini sağladı.

Grev dalgası yayılıyor

Kurye grevleri fabrikalar, depolar, limanlar ve medya şirketlerini de içeren  bir grev dalgasının fitilini ateşledi. Büyüyen grev dalgası şimdi de kamyon şoförlerine, enerji işçilerine, inşaat işçilerine, gemi işçilerine ve belediye çalışanlarına da sıçradı.

1 Şubat'ta İstanbul Beylikdüzü'ndeki tekstil fabrikası Alpin Çorap'ta 2 bin işçi, yoksulluk ücreti uygulamasına karşı üretimi durdurdu. Ertesi gün grevler İstanbul'un her yerinde patlak verdi ve komşu sanayi bölgelerine Gebze ve Çorlu'ya kadar ulaştı. Grev dalgası oradan yayıldı: batı kıyısında Çiğli, İzmir'den Karadeniz bölgesindeki Hopa, Artvin'e, oradan Eskişehir ve Afyon'a, ve doğudaki Erzincan'a kadar ulaştı.

Grev dalgası AKP'nin Güneydoğu’daki kalesi Gaziantep'e ulaştıktan sonra, orman yangını gibi yayıldı. 2 Şubat'ta Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir tekstil fabrikası olan Zafer Tekstil'de işçiler düşük ücret sebebiyle greve çıktı. Bunu 10.000'den fazla işçinin katılımıyla 24 farklı fabrikanıni işçileri takip etti.  İldeki örgütlenmemiş işgücünün çoğunluğu, daha bir hafta önce kurulan bağımsız bir sendika olan Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) tarafından şimdi de sendikal bir kampanyaya çekiliyor. .

Grevlerin bir kısmı şu anda sona ermiş olsa da, diğerleri devam ediyor. Has Çuval fabrikasında çalışanlar, başlangıçta patronların 1.000 TL teklif etmesi rağmen  1.630 TL zam aldılar.

Başka yerlerde, işçiler patronlardan acımasız bir yanıt aldı. 15 Şubat'ta Ahmet Alansoy fabrikasında çalışan 150 işçinin tamamı, 9 Şubat'taki greve katıldıkları için işten atıldı. 9 Şubat'ta işçilerin greve gittiği Elyaf İplik fabrikasında patronlar öncülük yapan dört işçiyi işten çıkardı. Güler Çuval fabrikasında 10 işçi işten çıkarıldı.

Melike Tekstil fabrikasında işçiler 5 bin 200 TL ücrete  karşı 3 Şubat'ta greve gittiler ve bunun yerine 6 bin TL istediler. Patronlar kabul etti ama bir hafta süre istedi. İşçiler işe döndüklerinde aldatıldıklarını ve sadece 5.600 TL'yi alacaklarını öğrendiler. Gürteks ve Bade Halı fabrikalarındaki grevlerin sonuçları benzer oldu.

İşçiler, zaferlerinden olduğu kadar yenilgilerinden de pek çok ders alıyorlar. Bu dersler yükselen sınıf bilinci sürecini besliyor. Gürteks'te çalışan bir işçi Evrensel Gazetesi'ne şunları söyledi: “Örgütlenmedik, atomize olduk. Birliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor” dedi. Bade Halı'da çalışan bir işçi geleceğe dair bir fikir veriyor, “Daha güçlü hazırlanacağız. Mücadelemiz bitmedi” dedi.

İşyeri İşgalleri 

Patronların baskıcı grev kırma yöntemleriyle kışkırttığı birçok  fabrika ve  işyerlerinde işçiler, daha militan önlemler alarak grev eyleminin ötesine geçtiler. Bu tür iş yerlerinin birçoğunda, işçilerin fabrikalarını işgal ederek patronların fabrika düzeyindeki yönetimine doğrudan meydan okuduklarını gördük.

Spontane grev dalgası, pandemi boyunca işçilerin geçimini sağlamak, sendikal temsil hakkı ve meydana gelen işten çıkarmalara son vermek için mücadele ettiği, Türkiye'nin en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Migros'taki işçilere de iş bırakma ilhamını verdi. İstanbul Esenyurt'taki depoda çalışan 400'den fazla işçi, 3 Şubat'ta ücret artışı talebiyle işi durdurdu. Patronlar işçilerle görüşmeyi reddedince binayı işgal ettiler.

İşçiler, mücadeleleri boyunca çok ileri sonuçlara varmışlardı. Migros'taki grev lideri Redfish'e şunları söyledi:

“Bu sistemi kendilere göre ayarlamişlar, işçilere göre değil. Ve bunu sürekli devam ettirmek istiyorlar. Bu sesi kısmak için herşeyi yapıyorlar. Dışarıya altı TOMA ve nerden baksan 10’a yakin polis aracı var ve çember kurmuşlar. Dışarıdaki 350 işçinin bize katılmasını engelliyorlar. Kanımızın son damlasına kadar burada bekleyeceğiz! Sonuna kadar direneceğiz! Bizim birlik olmamızı istemiyorlar. Birlik onlar için kötüdür. Para onlar için herşey.”

Polis binaya girdi ve 3'ü sendika yetkilisi olmak üzere 150'den fazla işçiyi tutuklayarak işgale vahşice son verdi. Patronlar 257 işçiyi işten çıkardı. Şu anda işçiler, işyerinde sendikal yürüyüş başlatan bağımsız bir sendika olan DGD-SEN'in öncülüğü  altında Migros genel merkezinde protesto yapıyor.

19 Ocak'ta Gebze'de plastik otomobil parçaları fabrikası olan Farplas fabrikasında 600 işçi ücret artışı talebiyle üretimi durdurdu. Farplas, TOSB sanayi parkındaki dört fabrikadan oluşuyor ve bildirildiğine göre 22 farklı taşeron şirkete ait. T2 fabrikasında gece vardiyası ile başlayan grev, T1 ve T3 fabrikalarında sabah vardiyasına da sıçradı. Grevin diğer fabrikalara da sıçrayacağından korkan patronlar, işçilerin ücret artışı talebini karşılamak için bir hafta süre istedi.

İşçiler gecikmeyi kabul etti, ancak işçiler Birleşik Metal-İş (DİSK) ile sendikalaşmaya başladı ve patronlar sendikalaşmayı kırmak için 150'den fazla işçiyi işten çıkararak karşılık verdi.İşçiler, işten çıkarılan işçilerin işe iadesini talep ederek fabrikayı işgal etti.

Patronlar daha sonra polisi aradı ve fabrikaya giren işçilere plastik mermi ve biber gazı sıktı, ardından onları coplarla dövdü ve fabrikaya getirilen  bir polis otobüsüne sürüklendiler. 200'den fazla işçi gözaltına alındı. İşçiler, işten çıkarılan işçilerin işe iadeleri ve sendikal temsil hakları için Endüstri Parkı'ndaki protestolarına devam ediyor.

Metal işçileri

Türk egemen sınıfını en çok endişelendiren şey , işçi sınıfının ağır taburlarının, yani metal işçilerinin mevcut grev dalgasına çekşilmesi tehdidi oldu.

14 Ocak'ta bir güney ili olan Mersin'deki Çimsataş fabrikasında, 140.000 metal işçisinin yer aldığı ve  Birleşik-Metal İş (DİSK), Türk Metal (Türk-İş), Özçelik-İş (Hak-İş) ve Türkiye Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile imzalanan yeni toplu sözleşme sözleşmesini işçilerin kabul etmemesi üzerine 835 işçi fiili greve gitti.

Metal işçileri, başlangıçtaki yüzde 6'lık ücret artışını reddetmiş, bunun yerine yüzde 50'lik artışı talep etmişti. Ancak sendika liderliği, ilk 6 ay için yüzde 27, ikinci 6 ay için yüzde 30’luk artış için bir anlaşma imzaladı. Sendika liderleri başlangıçta militan bir duruş sergilerken, amaçları açıkça metal işçilerinin hareketini etkisiz hale getirmekti. Bu grev dalgasının, Türk işçi sınıfının son derece güçlü ve en iyi örgütlenmiş kesimini temsil eden metal işçilerine sıçrama tehdidi oluşturması, egemen sınıf arasında büyük bir alarmdır .

Patronlar, bu katmanların mücadelesini durdurmak için sendika liderlerine güveniyor. Önümüzdeki dönemde sendika liderleri ya işçilerin mücadelelerini desteklemek zorunda kalacak ya da dışlanacak. Ocak ayında, anlaşma imzalanmadan önce, on metal fabrikası grev eylemi için oy kullanmıştı. Bu birikim daha yüksek bir düzeyde yeniden ortaya çıkacaktır.

Mücadeleler Birleşiyor

Grev dalgası ilerledikçe, Türk işçi sınıfı, bu fırtınalı ve spontane  hareketleri birleştirmenin ve birbirine bağlamanın gereğini görmeye başladı.

Örneğin, sağlık sektöründe bu durum çok açık. Türk ulusal sağlık sistemindeki işçiler, daha iyi koşullar, korumalar, sosyal haklar ve enflasyona uygun ücret artışları için pandemi boyunca devam eden grevler ve protestolar düzenliyorlar. İşçiler bireysel mücadelelerinin sınırlarını öğrendiler ve şimdi mücadelelerini ortak bir talep programı altında birleştiriyorlar.

Hekim sendikası Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlık çalışanlarının taleplerini bastırmak için çok sayıda grev, protesto ve  başkente yürüyüş düzenledi. Diğer farklı sağlık çalışanlarını da bayrakları altına topladılar.

TTB, SES, Türk Diş Hekimleri Derneği (TDB), Devrimci Sağlık Çalışanları Sendikası (Dev Sağlık-İş), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknisyenleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve Hizmet Profesyonelleri Derneği (SHUDER) tarafından temsil edilen sağlık çalışanları, 8 Şubat'ta ülke çapında düzenlenen bir günlük greve öncülük etti. Acil ve yoğun bakım çalışanlarını da içeren grev, ulusal sağlık sistemini durma noktasına getirdi.

Türkiye genelinde belediye çalışanlarının mücadelelerinin birleştiğini görüyoruz ve bu  her mücadeleyi yerel düzeyde tutmaya çalışan sınıf-işbirlikçi sendika liderlerinin çabalarına kısmen tepki olarak oluştu. 

2021'in başlarında, sendika liderleri hareketi durdurmak için belediyelerle işbirliği yaptığında, belediyelerde oluşan bir grev dalgası durdurulmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kadıköy'de 2 bin 300 işçi greve giderken, Genel-İş (DİSK) liderliği belediye ile toplu iş sözleşmesi (TİS) imzaladı. Maltepe Belediyesi'nde 1500 işçi greve gittiğinde de aynı şey oldu. İstanbul Ataşehir belediyesinde işçiler müzakereler bozulunca greve oy verince, grev başlamadan bir gün önce Genel-İş liderliği TİS'i imzaladı. Kartal Belediyesi'nde grevden saatler önce TİS imzalandı. Sendika liderleri grevleri önlemek için diğer belediyelerle de işbirliği yaptı. Bu süreçte kendilerini ifşa ettiler ve işçiler şimdi bu liderlerin ötesine geçmeye çalışıyorlar.

Türkiye'de çoğunluğu taşeron işçi olan 450 bin belediye işçisi, ücretlerin enflasyon oranında artırılmasını talep eden 'Ek Protokol'  başlığı altında birleşik bir kampanyayla geri döndüler.

Bazı sektörler, krizden çıkış yolu arayan işçiler sendikalara katılırken, tarihlerindeki ilk sendika kampanyalarını yaşıyorlar.

Salgın döneminde hiçbir geliri olmayan konaklama sektöründeki hizmet çalışanları, güvencesiz ve kayıt dışı çalışmaya karşı 'Takım Sözleşmesi' başlığıyla kampanya başlattı. Bağımsız Otel ve Turizm İşçileri Sendikası aracılığıyla sendikal kampanya başladı.

Taşeronların yoğun olarak kullanıldığı bir diğer sektör olan inşaat sektöründe ise iki inşaat sendikası, bağımsız bir sendika olan İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş (DİSK), 1 Şubat'ta Artık Yeter, Gasp Edilen Haklarımızı İstiyoruz” sloganı ile bir kampanya başlattılar.

Türkiye'de bağımsız, örgütlü bir işçi sınıfı hareketinin gelişmesinin yolu açılmaktadır.

"Açız! Geçinemiyoruz!”

Ekonomik krizin dayanılmaz, ezici ağırlığı sendikalara yönelimi hızlandırdı. Özellikle hızla yükselen enflasyon, milyonlarca insanın hayatını alt üst ediyor.

Türkiye, yeni yılı temel hizmet ve mallarda yeni bir zam turuyla karşıladı. Yılbaşı gecesi gece yarısından hemen önce açıklanan yeni zamlar, yılbaşından itibaren yürürlüğe girdi.

Doğalgaz fiyatına yüzde 25-50, elektriğe ise yüzde 50-125 zam yapıldı. 2018'den bu yana elektrik fiyatları yüzde 370, doğalgaz fiyatları yüzde 147 artarken, akaryakıt fiyatları geçen yıl iki katından fazla arttı.

Enerji fiyatlarındaki zamlar, tüm ulaşım araçlarında bir başka zam dalgasına yol açtı. Bu krizin kitlelere nasıl eziyet ettiğini başka bir yerde açıkladık. Her hafta durum kötüleşmeye devam ediyor. Bazı yerlerde esnafın çok sık değiştirmek zorunda kaldıkları için artık ürünlere fiyat etiketleri koyma zahmetine girmediği, süpermarket çalışanlarının  ise fiyat değişikliklerine başa çıkamadığını söylediği bir aşamaya gelindi.

Nüfusun giderek artan bir kesimi artık hükümet tarafından sübvanse edilen ekmeğe güveniyor. Sadece İstanbul'da 1500'den fazla ekmek büfesi var. Kitleler haykırıyor: "Açız!"

'Geçinemiyoruz' sözü, işçi hareketinin sloganı, sosyal medyada hashtag'i haline geldi ve Türkiye sokaklarında duvarlara yazılmış  olarak görülüyor.

Türkiye, yaklaşık yirmi yıldır gördüğü en yüksek enflasyon seviyeleriyle karşı karşıya. Para birimi yalnızca 2021'de değerinin yüzde 45'ini kaybetti. Devlet kurumu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyonun şu anda yüzde 48,7'ye ulaştığını, ancak bu sarsıcı rakamın, reel enflasyonu üç haneli olarak hesaplayan bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından yalanlandığını bildirdi ve aslında bu rakamın yüzde 114.87 olduğunu söyledi. Bu durum hiperenflasyona doğru gidiyor.

Erdoğan rejimi, artan toplumsal huzursuzluğu dizginlemek için Aralık ayında asgari ücreti yüzde 50 artırarak 4.250 TL'ye yükseltti ve bu ücret zamlarla eş zamanlı olarak yürürlüğe girdi. Daha önce 2.825 TL olan asgari ücret Ocak 2021'de 384 dolar iken, artırılan asgari ücret şimdi 275 dolar oldu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu (Kamu-İş) tarafından son olarak açıklanan  açlık ve yoksulluk sınırına göre açlık sınırı 4.924 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 15.013 TL'ye ulaştı. Aralık ayında açıklandığı sırada açlık sınırının biraz üzerinde olan asgari ücret, henüz yürürlüğe girmeden açlık sınırının altına düştü.

AKP'nin geleneksel tabanının kalbi olan Kayseri'de bir işçi, Evrensel Gazetesi'ne asgari ücretle ilgili şunları söyledi: “Piyasadaki fiyat düşmezse, asgari ücreti 5.000 lira ya da 10.000 lira olsa kimin umrunda. Ne fark eder? İki gün önce 8 liraya pirinç aldım, bugün 12 lira. Cebimde 1 lira yok, bugün ayın 23'ü, 15 gün daha maaş alamıyorum. Ben ne yapacağım? Ama Milletvekillerinin cebine bakın, dolarları saçarlar” dedi.

Erdoğan çaresizleşiyor

Bu kriz, Erdoğan'a olan desteği tüm zamanların en düşük seviyesine getirdi. Erdoğan iktidara geldiğinde, kendisini yozlaşmış Kemalist düzene karşı “halk adamı” olarak tanıttı. AKP o dönemde milyonlarca aktivistin desteklediği bir partiydi. Rejimin yönettiği ekonomik patlama, özellikle Kemalist düzen tarafından marjinalleştirilen Anadolu kitlelerinin yaşam standartlarında genel bir yükselmeye yol açtı.

Fakat burjuva basını Erdoğan'ın 'ekonomik mucizesini' göklere çıkartırken, bu büyümeden kimlerin yararlandığı konusunda derin bir eşitsizlik vardı. Türkiye'deki en zengin yüzde 10, ülkenin toplam servetinin yüzde 54,5'ine sahipken, en alttaki yüzde 50, yüzde 12'ye sahip.

Sistem krize girince tüm çelişkiler su yüzüne çıktı ve Erdoğan'ın 'ekonomik mucizesi' ekonomik bir kabusa dönüştü.

Erdoğan, Kasım ayında televizyonda yaptığı bir konuşmada, ekonomik krizi kötü idare etmesine yönelik eleştirilere şu sözlerle hitap etti: “İnsanların aç diyorlar. Ekonominin kitabını biz yazdık!”

Türk burjuvazisinin alt kanadı olan Anadolu burjuvazisinin partisi AKP iktidara geldiğinde, Türkiye ekonomisini iç piyasadan uzaklaştıran, uluslararası piyasaya yönlendiren reformlar gerçekleştirdi ve ülkeyi yabancı sermayeye ve ticarete açtı. 

AKP, iktidara gelişinin 2000'lerin başındaki dünya ekonomik patlamasıyla aynı zamana denk geldiği için şanslıydı ve bu da Türkiye'de eşi görülmemiş bir ekonomik patlamaya yol açtı. Ancak patlama, Türkiye'nin Avrupa'nın kıyısında, gelişmiş ülkelerin sömürmesi için ucuz bir emek kaynağı olmasına dayanıyordu.

AKP serbest piyasayı benimserken, sistemli bir şekilde işçi sınıfını atomize ediyor ve işçi hareketini zayıflatıyorlardı. 2003 yılında, Erdoğan başbakan olarak göreve başladıktan iki ay sonra, taşeronluk sistemini genişleten, sendikalaşmayı engelleyen ve özelleştirmeyi teşvik eden 'Yeni İş Kanunu'nu çıkardı. Erdoğan rejimi, iktidara geldiğinden bu yana 194.000 işçinin katıldığı grevleri durdurmak için 17 kez olağanüstü hal yasasını kullandı. Kanun, 1980 askeri darbesinden sonra uygulanan baskıcı tedbirlere kadar uzanıyor.

Ancak Erdoğan rejiminin kendisine dayattığı tüm baskıcı ve atomize edici araçlara, işçi sınıfına güvenmeyen görüşlere ve mücadelenin imkansız olduğunu düşünenlere rağmen, Türk işçi sınıfı ayağa kalkmaya başlıyor. Ağır taşeron sektörlerdeki işçiler artık sendikalara ve birleşik kampanyaların oluşumuna yöneliyor. İşçilerin baskısı o kadar büyük hale geliyor ki, rejim bağlantılı sendikalar da dahil olmak üzere sendikalar, bir zamanlar yaptıkları gibi tabandakileri kontrol altına alma konusunda zorlanıyorlar.

Patronlar ve hükümet, işçi hareketini manevralar ve baskılarla geçici olarak bastırabilir. Ancak işçilerin geçici olarak yenildikleri durumlarda bile, işçiler güçlü dersler alıyorlar: kendi güçleri, sınıf birliğinin gerekliliği, devletin rolü vb. Art arda gelen grev dalgaları, Türkiye kapitalizminin temellerini sarsacak muazzam bir patlamanın zeminini hazırlıyor. 

Aralık ayında Erdoğan, rejiminin “yabancı yatırımcıları cezbetmek” için ekonominin “Çin modelini benimseyeceği“yeni bir ekonomik model açıkladı, çünkü “Türkiye Çin'e göre daha avantajlı, biz piyasaya daha yakınız” dedi.

Erdoğan'ın, emekçi kitleler yoksulluğu pahasına zengin bir servet içinde yaşamaya devam edebilmesi için Türkiye'yi kapitalistlerin sömüreceği bir cennete dönüştürmeye yönelik fantastik planı, bir faktörü hesaba katmıyor: Türk işçi sınıfını. Türkiye'deki işçi sınıfı, yalnızca onun egemenliği altında milyonlarca büyüdü ve 1980'den beri yenilmedi. Şimdi harekete geçmeye başlıyor.

Gün geçtikçe derinleşen kriz

Türk kapitalizminin krizi her geçen gün derinleşiyor. İşçilerin ücret artışları kazandıkları zamanlarda bile, daha ücretlerini bile almadan, maaşları hızla eriyip gidiyorlar. Bu mücadelelerin her birinin kökleri kapitalizmin krizinde yatmaktadır. Çözüm, mülk sahibi sınıfın çıkarları uğruna milyonlarca insanı yoksulluğa ve sefalete mahkûm eden bu sistemin kökünü kazımakta yatar.

Geniş kitle katmanları arasında önemli bir bilinç değişimi yaşanıyor. Giderek daha fazla işçi, mücadelelerini kazanmak için birliğin gerekli olduğunu anlıyor. İşçi sınıfının önemli bir katmanı kendi gücünü hissetmeye başlıyor. Bu, işçi sınıfının en ileri katmanları arasında bir radikalleşme sürecini ve büyüyen bir devrimci bilinci daha da besliyor.

Patronları yenmek için bu mücadelelerin izolasyonlarından kurtulması ve ortak bir programla birleşik bir bayrak altında toplanması gerekiyor.

Emek hareketi, işçilerin nesnel ihtiyaçlarından yola çıkmalı ve bu mücadeleleri sosyalizm mücadelesine bağlamalıdır. Bir geçiş talepleri programı gereklidir: enerji şirketlerinin, büyük tekellerin ve bankaların işçi denetimi altında kamulaştırılması gereklidir.

Patronlar ve temsilcileri, gelişen sınıf mücadelesi dalgası için silahlarını keskinleştiriyorlar. Ama onların silahları, işçi sınıfının sahip olduğu silahlarla boy ölçüşemez: emeklerini durdurma güçleri, sayıları ve büyüyen birlikleri. Şimdi ihtiyaç duyulan şey, hareketi eyleme yönlendirecek devrimci bir Marksist programdır.

Örgütlü işçi sınıfının gücünden daha güçlü bir güç yoktur. Türk işçi sınıfı, Ortadoğu'daki en büyük ve en güçlü işçi sınıfıdır. Net bir Marksist programla silahlandırıldığında, Erdoğan rejimini ve onunla birlikte kitleleri sefalete mahkum eden tüm kapitalist sistemi kolaylıkla devirebilir.

Grev yapan Yemeksepeti işçilerinin sözleriyle: "Dünya yerinden oynar işçiler birlik olsa!"

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.