To arbejdere dræbt i Venezuela mens de forsvarede en besat Mitsubitshi-fabrik

Danish translation of Two workers killed in Venezuela, while defending the occupied Mitsubitshi factory (January 30, 2009)

Om eftermiddagen onsdag den 29. januar (venezuelansk tid) blev to arbejdere dræbt af politiet i delstaten Anzoategui, Venezuela. De to dræbte er Pedro Suarez fra Mitsubishi fabrikken og José Marcano fra den nærliggende fabrik Macusa, der producerer delkomponenter til biler. De blev dræbt, da det regionale politi i Anzoategui forsøgte at rydde Mitsubishi (MMC) fabrikken for de hundredvis af arbejdere, der havde besat den.

To arbejdere dræbt i Venezuela mens de forsvarede en besat Mitsubitshi-fabrik (Photo: aporrea.org)Arbejderne på Mitsubishi havde besat fabrikken den 22. januar. Den umiddelbare årsag var, at 135 arbejdere, der arbejdede på fabrikken, men var ansat gennem vikarbureauet Induservis, stod uden arbejde, da MMC ledelsen besluttede at stoppe al samarbejde med Induservis. På et massemøde for Mitsubishi med 893 arbejdere til stede, stemte 863 for en besættelse.

Mens de krævede, at de 135 fyrede arbejdere blev genansat som fastansatte arbejdere på Mitsubishi fabrikken, kædede arbejderne også deres kan sammen med kravet for nationalisering som den eneste løsning på konflikterne på fabrikkerne Vivex Franelas Gotcha, Industria Nacional de Artículos de Ferretería (INAF) og Acerven.

CMR (Corriente Marxista Revolucionaria, den venezuelanske sektion af IMT) har spillet en ledende rolle i besættelsen af både Mitsubishi og VIVEX.

To arbejdere dræbt i Venezuela mens de forsvarede en besat Mitsubitshi-fabrik (Photo: aporrea.org)Opløsningen af fabriksbesættelsen blev krævet af en dommer der dukkede op med en kendelse om en øjeblikkelig rydning. Men arbejderne gjorde modstand og politiet angreb arbejderne med magt. De skød på arbejderne med skarpt og dræbte to arbejdere og sårede flere. Situationen blev stoppet da Nationalgarden intervenerede og stoppede de regionale politi. Arbejderne er altså stadig inde på fabrikken, men dommeren kræver at den tvungne rydning fortsætter.

Delstatsregeringen i Anzoategui ledes af den bolivariske guvernør Tarek William Saab. Den brutale handling fra dommeren og politiet i Anzoategui er fuldstændig uberettiget. Politiet i Anzoategui har tidligere været brugt i undertrykkelsen af oliearbejdere, der kæmpede for deres overenskomst sidste år, og det er i bund og grund den samme politistyrke med de samme øverstbefalende, som var der inden revolutionen. Guvernør Tarek William Saab og den venezuelanske Chavez-regering må øjeblikkeligt indlede en undersøgelse af begivenhederne og stille de ansvarlige for en domstol.

De arbejdere, der besatte Mitsubishi, var alle sammen en del af den bolivariske bevægelse, og mange af dem havde meldt sig som aktive i kampagnen for afstemningen om forfatningsreformen den 15. februar. De havde opnået bred opbakning til deres krav i den regionale og nationale fagbevægelse. Delegationer fra arbejderne på Toyota og Ford havde besøgt dem indenfor de seneste dage, og arbejderne på disse fabrikker diskuterer at besætte deres fabrikker i solidaritet.

Vi beder alle fagforeninger, unge og aktivister i solidaritetsbevægelser over hele verden om at:

  • Sende støttemeddelelser til arbejderne til: Freteco: frentecontrolobrero@gmail.com samt Sindicato Nueva Generación, MMC: sindicatonuevageneracion@gmail.com

  • Sende meddelelser til guvernøren i Anzoategui og kræve et øjeblikkeligt stop for al vold imod arbejderne, og at dem der er ansvarlige for drabene på arbejderne stilles for rettes øjeblikkeligt, til de følgende e-mail adresser: despacho@tarekrindecuentas.com, rima.saab@tarekrindecuentas.com, dalia.vega@tarekrindecuentas.com, despacho@gobernaciondeanzoategui.com, info@gobernaciondeanzoategui.com

  • De, der kan tale spansk ringer til Dalia Vega, leder af guvernørens kontor på + 58 281 2701405-2701406

  • Sende meddelelser til den venezuelanske bolivariske regering, ambassader og konsulater og efterspørge en øjeblikkelig og fuldstændig undersøgelse af disse begivenheder, nationalisering af Vivex og opfyldelsen af MMC_arbejdernes krav. Kontakt præsidentens kontor på: dggcomunicacional@presidencia.gob.ve og drsociales@presidencia.gob.ve

  • Venezuelas ambassade i Danmark kan kontaktes på emvendk@mail.dk

Source: Socialistisk Standpunkt