Szolidaritás a Mitsubishi gyár munkásaival - Védd az egységet, nemet az elbocsátásokra

A venezuelai Barcelonában (Anzoátegui állam) lévő Mitsubishi Motor Company (MMC) munkásai elleni támadások újra kezdődtek, ahogy erről beszámol Félix Martinez, a Singetram főtitkára a vele készült interjúban. Kérünk téged, hogy vegyél részt a tiltakozó kampányban.

venezuela-asamblea_mmc_26sep09_2_2.jpgEz év januárjában, az MMC munkásai bátor küzdelmet folytattak, hogy megvédjék egy csoport alvállalkozó által foglalkozatott dolgozó állásait és munkafeltételeit, amikor azokat a cég illegálisan el akarta bocsátani. A harc az üzem két hónapos megszállásához vezetett és ezalatt két munkást megöltek a helyi rendőri erők, amikor a munkások szembeszálltak a kilakoltatással. A részleges győzelemmel záruló küzdelem és azok a módszerek, amiket a Mitsubishi munkásai használtak, az egységük, hivatkozási pont lett Anzoátegui állam más munkásainak, az autóiparban és Venezuela szerte a szakszervezeti mozgalomban általában.

A vállalat újabb kísérletet tett egy a munkások elszántságának megtörésére és egységük szétzúzására, szeptemberben, amikor a gyár bezárását jelentették be. Azt mondták, hogy a szakszervezeti vezetők minden probléma okozói, velük ők nem tudnak alkut kötni, így tartósan bezárják az üzemet. A Singetram egyből újra példaértékű kampányt szervezett, bevonva a helyi közösséget és munkásokat Anzoátegui államban és végül szeptember 21-én újraindult a gyár működése.

Azonban, még ugyanazon a napon, a vállalat vezetősége elbocsátási eljárást jelentett be 156 dolgozó, köztük a szakszervezet végrehajtó bizottságának 11 tagja ellen. Ez világos kísérlet az egység és a munkások harci elszántságának megtörésére. A szakszervezeti vezetők mindannyian bolivári szellemiségűek és a PSUV tagjai. Sajnálatos módon a Munkaügyi Minisztérium elfogadta a 11 szakszervezeti vezető elleni eljárást anélkül, hogy egyáltalán meghallgatta volna a munkásokat. A Singetram kampányt szervezett Venezuelában és eközben felhívást intézett a nemzetközi szolidaritás felé. Kérjük a szakszervezeti tagokat, hogy írják alá a levelet és küldjék el a Munkaügyi Minisztériumnak.

Kérlek, küld el az alábbi levelet és írd alá a petíciót online. venezuela-afiche_mmc_23set09.jpg

-------------------------------------------------------------

(Kérjük, hogy spanyolul küldd a levelet, magyarul csak információszerzés céljából olvasható lentebb.)

No al acoso contra los trabajadores de MMC automotriz.

A la atención de la Ministro del Poder Popular para el Trabajo

Sr. María Cristina Iglesias.

Por la presente queremos hacerle partícipe de nuestra inquietud ante la situación que desde comienzos de año están atravesando los trabajadores de MMC automotriz, en Barcelona estado Anzoátegui. Estos trabajadores a través de su sindicato SINGETRAM, que afilia a la mayor parte de los obreros de la planta ha venido realizando una labor exitosa en la defensa de los intereses de los trabajadores contra la explotación de esta multinacional luchando dentro de la legalidad por la defensa de las leyes venezolanas que amparan a los mismos, y que esta multinacional incumple sistemáticamente. Por ejemplo, en el terreno de la salud laboral, defendiendo el empleo y mejoras de los más de 500 trabajadores enfermos por las malas condiciones de trabajo que impone la multinacional. Este sindicato bolivariano pertenece al Frente de trabajadores socialistas, sus dirigentes son militantes del PSUV y firmes seguidores del Presidente Chávez.

La actitud de la empresa frente a esta posición de los trabajadores ha sido intentar romper su resistencia, con cierres patronales, amenazas y despidos. Funcionarios de policía corruptos, actuando a favor de la empresa, asesinaron a dos trabajadores en un intento de desalojo judicial de la planta el pasado mes de enero. La gerencia de esta multinacional ha creado un estado de opinión en el estado Anzoátegui respecto a que estos trabajadores son violentos o radicales cosa que es completamente falsa, estos trabajadores han cumplido todos los procedimientos que marca la ley. Se trata de poner a las victimas cómo verdugos . Usted sabe muy bien que esta manera de actuar es la propia de los golpistas de 11 de abril intentando criminalizar al pueblo y sus dirigentes que reclaman sus derechos para poder romper su resistencia y justificar medidas en su contra.

De todos es conocido en su trayectoria política la promoción de la idea de que los trabajadores deben jugar un papel protagonista en la revolución venezolana. Con ese fin, le solicitamos que interceda por estos trabajadores para impedir que las multinacionales que van a suelo venezolano se crean con el derecho a esclavizar a los mismos y atropellarlos cuando considera oportuno.

Recientemente ha llegado a nuestro conocimiento la aceptación por parte de su ministerio de 11 calificaciones de despido para dirigentes de SINGETRAM a petición de la gerencia de MMC justo el día en que se reabría la planta tras un cierre patronal. Ante este nuevo atropello le solicitamos la retirada de estas calificaciones de despido y que ponga los medios para terminar con el acoso al que están sometidos por parte de esta multinacional.

¡Basta de acoso a los trabajadores de MMC automotriz¡

¡No a las calificaciones de despido de 11 directivos sindicales¡

Reciba un saludo compañero.

Los abajo firmantes:

..............................

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elég a Mitsubishi Motor Company munkásainak zaklatásából

A Népi Hatalom Munkaügyi Miniszterének figyelmébe

María Cristina Iglesias asszony,

Szeretnénk kifejezni aggodalmunkat azzal a helyzettel kapcsolatban, amellyel az MMC munkásai néznek szembe az év eleje óta Barcelonában, Anzoátegui államban. Ezek a munkások, szakszervezetükön, a Singetram-on keresztül, ami a dolgozók többségét szervezi, sikeresen védték meg a munkások jogait a multinacionális vállalattal szemben. Ezt a küzdelmet legális szándék vezette, amely összhangban volt a venezuelai törvényekkel, amelyek védik őket, és amiket a multinacionális cég folyamatosan megsértett. Például, ha a egészséget és biztonságot vesszük, ők megvédték több mint 500 olyan munkás állását és javított munkakörülményeit, akik szenvednek a munkahelyi sérülésektől, amiket a multinacionális vállalat által bevezetett veszélyes munkakörülmények okoznak. Ez a szakszervezet, ami bolivári szakszervezet, része a Szocialista Munkások Frontjának, vezetői a PSUV tagjai, Chávez elnök követői. A vállalat hozzáállása az volt, hogy kísérletet tett arra, hogy üzembezárásokkal, fenyegetésekkel, elbocsátásokkal megtörje a munkások ellenállását. A vállalatot szolgáló korrupt rendőri erők megöltek két munkást januárban, miközben megpróbálták kitenni őket az épületből. A cég vezetése rágalmazó kampányt indított Anzoátegui államban azt állítván, hogy ezek a munkások erőszakosak vagy radikálisak, ami nem igaz. Ezek a munkások mindig a törvény által előírt eljárásokat követték. Az áldozatokat állítják be agresszoroknak. Ahogyan ezt ön jól tudja, így viselkedtek a puccsisták április 11-én, amikor megpróbálták bűnösnek beállítani az embereket és vezetőiket, hogy ezzel megtörjék a mozgalmukat és igazolják az elnyomást.

Ez annak a nyilvánosan rögzített eszmének a kérdése, amit ön mindig is védett, tudniillik, hogy a munkásoknak kell kulcsszerepet játszaniuk a venezuelai forradalomban. Ezért felszólítjuk, hogy járjon közben eme munkások érdekében, hogy megelőzze, hogy a multinacionális vállalat lábbal tiporja a munkások jogait.

Nemrég tudomásunkra jutott, hogy az ön minisztériuma elfogadott 11, a Singetram vezetői ellen indított elbocsátási eljárást, amiket az MMC vezetősége kért, pontosan ugyanazon a napon, amikor azok újra kinyitották az üzemet a termelés felfüggesztése után. Ezzel az új támadással szembenézve kérjük önt, hogy szüntesse meg ezeket az eljárásokat, hogy így segítsen véget vetni a munkások a vállalat általi zaklatásának.

Elég az MMC munkásainak zaklatásaiból!

Nemet a 11 szakszervezeti vezető elbocsátására!

Szolidaritással az öné,

………………………

Küldd el ezt a szolidaritási levelet a következő személyeknek:

Maria Cristina Iglesias munkaügyi miniszter: mariacristina_iglesias@hotmail.com

Másolatban pedig

Elio Colmenares munkaügyi miniszterhelyettes: elio.colmenarez@mintra.gov.ve

Ricardo Dorado munkaügyi miniszterhelyettes: r.dorado@mintra.gov.ve

Továbbá ezekre a címekre

sindicatonuevageneracion@gmail.com
frentecontrolobrero@gmail.com

Source: Hungarian-Venezuelan Solidarity Association