Polisrepression i Mexiko City – kamrater från IMT skadade

Den 26 augusti, efter en demonstration för de 43 Ayotzinapastudenter som staten rövade bort för 11 månader sedan, attackerade polisen i Mexiko City en grupp aktivister som var på väg hem, och skadade flera av dem. Bland dem fanns mödrar till Ayotzinapastudenterna, men också ledande kamrater i La Izquierda Socialista (IMT) och CLEP (Tekniska högskolans studenters kampkommitté).

Tusentals hade marscherat till Zócalotorget, för att uppmärksamma att det gått elva månader sedan 43 lärarstudenter försvunnit på landsbygden i Guerrero. På vägen hem försökte ett par dussin aktivister öppna tunnelbanestationens spärrar, vilket är vanligt efter massmöten och stora demonstrationer. En grupp polisofficerare attackerade då de fredliga protesterande. Bland dem fanns aktiva i fackföreningar, sociala rörelser och studentaktivister, såväl som en grupp mödrar till Ayotzinapastudenterna.

Flera människor omhändertogs av polisen, bland dem några av Ayotzinapamödrarna, ledande CLEP-aktivister och kamrat Ubaldo Meneses som är medlem i Morenas partistyrelse och redaktör för La Izquiderda Socialista (Internationella Marxistiska Tendensens organisation i Mexiko). Polisen, som hade omringat gruppen, siktade in sig på dem specifikt för att arrestera dem, genom att mycket våldsamt, med sköld och batong, rycka dem från de andra aktivisterna.

De närvarande var rädda för att polisen också skulle få denna grupp att försvinna. De reagerade snabbt och tvingade polisen att släppa dem på Zócalotorget kort därefter, men polisen gjorde det inte utan att först ha slagit dem.

Ubaldo Meneses var täckt av blod från skador i huvudet och behövde motta läkarhjälp. Han transporterades senare till ett sjukhus. Vi kan rapportera att han snart därefter kunde ta sig därifrån och att han i stort mår bra, även om han blev skadad och behövde ett par stygn.

I ett uttalande efter att ha tagit sig hem, förklarade kamrat Mayren hur repressionen inte kommer uppnå sitt syfte, som är att slå ner rörelsen. ”Ju mer de attackerar, desto mer kommer vi stå upp”:

De CLEP-aktivister som blev attackerade av polisen är följande:

  • Karen Romero Sánchez, student vid yrkesutbildning 12, på IPN. Fick också föras till sjukhus.
  • Sharon Mayren Padilla, student vid ESIT, på IPN.
  • Carlos Contreras, student vid ESIME Zatatenco, på IPN.
  • Ivan Guerrero, student på yrkesutbildning 1, på IPN.
  • Roberto Carlos Cruz, student på yrkesutbildning 4, på IPN.
  • Ramón Díaz Lescas, student på ECSA Tepepan, på IPN.

Flera av CLEP-aktivisterna som blev omhändertagna och slagna av polisen hade valts som delegater till den centrala strejkkommittén (Asemblea General Politécnica) under den tre månader långa strejken vid IPN (Nationella Tekniska Högskolan).

Bland de som attackerades av polisen fanns också mödrar till de 43 lärarstudenterna som bortrövats, medlemmar av medie-aktivistgruppen Guerilla Comunicacional, medlemmar från kampanjen mot höjningar av biljettpriser vid Brigada Oriente 2 – Caña, med flera.

Det är inte en slump att repressionen särskilt drabbade kamraterna från LIS och CLEP. Under de senaste dagarna och veckorna har CLEP lett en mobilisering av hundratals tilltänkta IPN-studenter som har nekats platser på högskolan, och även startat upp en rörelse mot nedskärningar i IPN:s budget.

Vi tvivlar inte en sekund på att försöket att gripa Ubaldo Meneses inte var någon slump. Han är ledare för La Izquierda Socialista, en organisation som spelade en avgörande roll under IPN-strejken i slutet av förra året, i synnerhet genom att knyta ihop den med Ayotzinapa-rörelsen.  Ledande medlemmar av LIS, inklusive Ubaldo, blev måltavlor för angrepp från den borgerliga tidningen La Razón under hela IPN-strejken.

Det är värt att påpeka att Mexico City-polisen som utförde attacken agerade enligt order av den PRD-styrda Mexiko City-regeringen under Manceras ledarskap.

Detta är ännu ett exempel på den mexikanska knark-kapitalistiska regimens repression.

IMT förkastar denna brutala repression och uppmanar alla arbetarrörelse- ungdoms- och solidaritetsaktivister att vara uppmärksamma och visa sin solidaritet. Meddelanden kan skickas till CLEP (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), och LIS (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Mot repressionen. Ett angrepp på en är ett angrepp på alla. Internationell solidaritet.
Rättvisa för Ayotzinapa 43. När de togs var de vid liv, och så vill vi återse dem. Staten tog dem.

Översättning: Polisrepression i Mexiko City – kamrater från IMT skadade