Norwegian

I dag går over 800 millioner mennesker uten nok mat, og 45 millioner er på randen av sult. Dette er nedslående for et samfunn der de rikeste økte sine formuer med 4 billioner dollar i det første året av en global pandemi.

Sudans overgangsregjering har blitt styrtet av et militærkupp. Kuppet var den uunngåelige konsekvensen av forsøkene på en forsoning mellom lederne for opprøret i 2019 og kreftene til kontrarevolusjonen. Folkemassene har igjen tatt til gatene i enorme antall, og viser at reservene til den sudanesiske revolusjonen ikke er oppbrukte. Hva som er nødvendig nå er en resolutt kamp for å beseire de reaksjonære militære lederne, en gang for alle. Les også artikkelen vår fra 2019, som forutså disse hendelsene.

Avtalen mellom Australia, Storbritannia og USA førte til en krise i det internasjonale diplomatiet. Med Frankrike som tilbakekalte ambassadøren fra Washington og med Kina som protesterer mot avtalen. Avtalen utgjør imidlertid bare et av skrittene i en større omjustering av forholdet mellom de imperialistiske maktene.

I dag, for tjue år siden var USA vitne til det største og blodigste angrepet på egen jord i moderne tid. Minst 2.977 menn og kvinner døde og minst 25.000 ble såret etter at en gruppe terrorister styrte to rutefly inn i Tvillingtårnene i World Trade Center i New York, og etterlot det amerikanske folket i en tilstand av sjokk og vantro. Over hele verden så millioner av mennesker med skrekk på ødeleggende scener av desperate mennesker fanget i de øverste etasjene i tårnene, noen av dem hoppet i døden i stedet for å bli brent levende, kort tid før tårnene kollapset, og etterlot tusenvis begravet under bygningsmassene.

Vi er stolte over å kunngjøre utgivelsen av The History of Philosophy: A Marxist Perspective. Denne boken vil vise seg å være en viktig håndbok for revolusjonære som kjemper for å styrte kapitalismen i dag. Registrer deg her for boklanseringen med Alan Woods den 18. september klokken 17.00, og få et eksemplar tilgjengelig for en begrenset periode til rabattert pris.

I juni offentliggjorde et uavhengig panel nedsatt av Verdens helseorganisasjon (WHO) en rapport om den internasjonale håndteringen av COVID-19-pandemien. Overraskende nok plaserer rapporten skylden for krisen akkurat der den hører hjemme: hos det borgerlige samfunnets politikere og kapitalistiske ledere. I denne perioden med utbredt barbari og enorme lidelser påviser WHO-rapporten den herskende klassens brutale reaksjon på pandemien, og hvordan den kunne ha blitt unngått.

Amerikas lengste krig har endt i skam og ydmykelse for amerikansk imperialisme. Tjue år etter invasjonen av Afghanistan har den mektigste militære styrken verden noensinne har sett, lidd et totalt nederlag i hendene på en bande av primitive religiøse fanatikere.

I denne måneden feirer det kinesiske kommunistpartiet (KKP) sitt 100-års jubileum. KKP har gjennomgått storslagne hendelser. Det ledet den kinesiske revolusjonen, en episk kamp om makten, som varte i over to tiår. Men det må sies, at partiet som ble grunnlagt for 100 år siden, var det direkte motsatte av hva det har blitt til i dag. Det er kommunistisk og parti kun i navnet. Det står i spissen for en stat som forsvarer kapitalismen. Men for 100 år siden ble det stiftet av dedikerte kommunister, som var forberedte til å sette egne liv på spill for å styrte den kapitalistiske staten.

Vi er 16 måneder inne i en pandemi som ifølge rapporter har krevd 6,9 millioner liv og ført kapitalismen i sin dypeste krise noensinne, og i den herskende klassen pågår en intern krangel om patentfraskrivelser, eksportforbud og prioritetsavtaler.

Følgende er en uttalelse fra den Internasjonale Marxistiske Tendensen om den israelske volden mot Gazastripen de siste dagene, som har fortsatt å eskalere. Vi sier: Stans bombingen, stans okkupasjonen – verdens arbeidere og unge, mobiliser dere og kjemp for et fritt Palestina som en del av en sosialistisk føderasjon av Midtøsten!

Etter fem dager med protester i over 23 byer i Colombia mot Ivan Duques skattereform (en innstrammingspakke som skulle få arbeiderne til å betale for pandemien), har regjeringen trukket tilbake forslaget. Dette er en overveldende seier for arbeiderklassen. I fem dager tok mer enn 50 000 demonstranter til gatene i Bogotá (dette er offisielle tall og sannsynligvis et underestimat), der resten av nasjonen fulgte med i protest mot en lov som ville forverret de daglige forholdene.

Krisen som startet i 2008 avslørte kapitalismen. Den innledet en prosess der millioner av unge og arbeidere begynte å stille spørsmål ved ikke bare såkalt «nyliberalisme», men også kapitalismen i seg selv. I stedet for å dytte venstresiden til makten, har kapitalismens krise ført til en krise innad i venstresiden. Ved første øyekast virker dette som en motsetning, men hvis vi ser under overflaten, ser vi at dette skyldes reformismens begrensninger i nåværende periode.

En revolusjon pågår i Myanmar. Massene viser enormt mot i møtet med den brutale volden til militærjuntaen. Arbeidere og unge planlegger å forsvare seg og alliere seg med organisasjoner til undertrykte etniske grupper. Et væpnet arbeideropprør og en komplett generalstreik må organiseres for å styrte den morderiske juntaen!