Ne ratu sa Ukrajinom! Protiv Ruske vojne intervencije!

Pred Vama se nalazi izjava ruskih drugova iz Internacionalne marksističke tendencije, koja osuđuje invaziju na Ukrajinu koja je počela juče u ranim jutarnjim satima. Protiv vojne intervencije! Protiv šovinizma! Ne ratu među narodima, ne miru među klasama! Pročitajte original na Ruskom ovde.

[Source]

U rano jutro 24. februara, Ruska vojska je pokrenula vojnu operaciju protiv Ukrajine, nanevši vazdušne udare na vojne jedinice, sisteme protivvazdušne odbrane i skladišta municije. U video poruci naciji, Ruski predsednik Vladimir Putin je opravdao operaciju pozivajući se na apel narodnih republika Donbasa da traže vojnu zaštitu. On je rekao da cilj operacije nije okupacija Ukrajine, već njena demilitarizacija i denacifikacija. On je pozvao pripadnike oružanih snaga Ukrajine da polože oružje i da se ne povinuju „antinarodnoj hunti koja pljačka narod“.

U našim prethodnim člancima, mi, Internacionalna Marksistička Tendencija (IMT), ocenili smo da je verovatnoća direktnog vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine izuzetno mala. To je bilo zbog činjenice da se naša analiza fokusirala na interese ruskog imperijalizma, njegovih sposobnosti i ponašanje u prošlosti. Rat punih razmera u Ukrajini tada je viđen kao izuzetno opasna avantura za Putinov režim sa neizvesnim ishodom, koja bi bila praćena ogromnim troškovima za Rusiju. Situacija se, međutim, konstantno razvijala od loše ka gorom, i na kraju se survala ka ovom katastrofalnom scenariju. Putin je odabrao avanturu, očigledno računajući da će se ukrajinska državni aparat raspasti pod njegovim prvim udarima, nakon čega bi bilo potrebno samo izvršiti blickrig i postaviti novi lojalni režim na vlast. Kao i o priznavanju narodnih republika Donbasa, ne može se govoriti o „odluci u poslednjem trenutku na osnovu okolnosti“, jer je video poruka o početku operacije, kako se ispostavilo, snimljena 21. februara.

Značajan deo ruskog društva i ruske levice pravdao je i priznanje republika i ulazak ruskih trupa na teritoriju Ukrajine da će se time zaustaviti granatiranje Donbasa i okončati osam godina pakla bombardovanja za milione ljudi. Ovo je donekle istina, iako smo u prethodnoj izjavi istakli negativne posledice priznavanja nezavisnosti, osuđujući i priznanje i intervenciju. Ali sada kada su projektili doleteli u Ukrajinu, neće se moći govoriti o uvođenju trupa radi „okončanja rata“.

Teško je naći nešto licemernije od izjava Putina i drugih ruskih zvaničnika o „denacifikaciji“. Nasuprot njihovom retoričkom apelu na sećanje na Veliki otadžbinski rat 1941.-1945. i žrtvu sovjetskog naroda u borbi protiv nacizma, istorijski model Putinovog režima nije Sovjetski Savez. Umesto toga, Putinov model je Carska Rusija, kao što je on direktno više puta objašnjavao. Njegov dugi govor 21. februara u vezi sa uvođenjem trupa u LNR (Luganska Narodna Republika) i DPR (Donjecka Narodna Republika) bio je izrazito antikomunistički. Bio je zasnovan na načelu ruskog šovinizma, a ne sovjetskog internacionalizma. U Rusiji se takođe redovno odaju počasti nacističkim kolaboracionistima, ali ne u istoj meri kao u Ukrajini. Slavi se Belogardejski pokret i proganjaju se komunisti, uključujući i funkcionere Komunističke partije. Komunističke partije u narodnim republikama Donbasa i dalje rade ilegalno. Politika ruskih vlasti je nacional-šovinizam, antikomunizam, antidemokratija i pljačka radnika. U takvim uslovima samo krajnje naivni ljudi mogu da doživljavaju Rusiju kao „antifašističku” silu.

Čak i ako Putinov blickrig uspe i postojeća vlada Ukrajine bude raspršena, šta god da je zameni silom ruskih bajoneta biće isto toliko reakcionarno, samo druge boje. Drugačije ne može biti. Treba samo da uzmemo u obzir snage koje je ruski režim negovao u Donbasu poslednjih osam godina; kako je ubijao nepoželjne komandante na terenu; i motivacije kojima su se rukovodili ukrajinski političari u istom periodu. S obzirom na sužavanje buržoaske demokratije u samoj Rusiji, ne može se očekivati da će Putin doprineti njenoj izgradnji u Ukrajini. Nećemo videti „denacifikaciju“, već „nacifikaciju“ pod drugom zastavom.

Rat je najteža tema za analizu. Naravno, ne možemo predvideti ishod vojne operacije. Ali uprkos ogromnoj materijalnoj i tehnološkoj superiornosti ruske vojske nad oružanim snagama Ukrajine, postoji šansa da ukrajinska vojska i država ne budu prosto poraženi u roku od nekoliko dana. Pod tim okolnostima zaživeće najkošmarniji scenario za radne ljude Rusije i Ukrajine: dugotrajna, krvava klanica, u kojoj su radnici stoka. Ali, bez obzira na ishod rata, ukrajinski i ruski šovinizam će se uzdići do novih visina i biće naneta duboka rana odnosima ukrajinskog i ruskog radnog naroda koji će trajati decenijama. Stoga je borba za pomirenje naroda, žestoka borba protiv šovinizma svih boja dužnost i hitan zadatak današnjih komunističkih internacionalista.

Najvažniji zadatak poštenih ruskih komunista je da se direktno suprotstave vojnoj intervenciji Rusije. Sankcionisanje ove operacije pod izgovorom „zaštite ruskog stanovništva”, „borbe protiv nacizma” i tako dalje, direktna je izdaja principa internacionalizma. Najveću štetu u tom pogledu naneo je stav rukovodstva Komunističke partije Ruske Federacije, koje je Putinu formalno ponudilo priznanje narodnih republika Donbasa, a potom odobrilo uvođenje trupa i vojnu operaciju. Zanimljivo je da se to dešava upravo u trenutku kada se članovi same Komunističke partije, od Moskve do Vladivostoka, suočavaju sa represijom državnog aparata. Smatramo da dosledni komunisti u redovima ove partije treba da oštro protestuju zbog činjenice da je rukovodstvo ne samo kapituliralo pred ruskim šovinizmom, već i predvodi njegovu povorku. Došlo je vreme da se svi lojalni komunisti prisete pouka sloma Druge internacionale; da se setimo Lenjinove borbe protiv socijal-šovinista i principa na kojima je osnovana Komunistička internacionala!

Pozivamo sve komuniste u Ukrajini, Rusiji i Donbasu da se suprotstave ratu. Pozivamo vojna lica Ruske Federacije da ne izvršavaju kriminalna naređenja. Pozivamo na borbu protiv šovinizma svih boja – za međunarodno bratstvo naroda.

PROTIV VOJNE INTERVENCIJE!

PROTIV RUSKOG IMPERIJALIZMA!

PROTIV ŠOVINIZMA SVIH VRSTA!

NE RATU MEĐU NARODIMA! NE MIRU MEĐU KLASAMA!

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.