Ο Ούγκο Τσάβες πέθανε - Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση!

Σήμερα, 5 Μαρτίου, στις 4.25 μμ τοπική ώρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πέθανε. Την ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος Μαδούρο.

Νωρίτερα σήμερα, μια κοινή συνεδρίαση της κυβέρνησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και τους 20 κυβερνήτες της χώρας που προέρχονται από το PSUV, αποφάσισαν μια σειρά από μέτρα ενάντια στην καμπάνια αποσταθεροποίησης και σαμποτάζ που διεξάγει η ολιγαρχία και ο ιμπεριαλισμός. Ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στο σαμποτάζ του δικτύου ηλεκτροδότησης και το σαμποτάζ της οικονομίας. Επίσης ανακοινώθηκε πως δύο αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο ακόλουθος της αεροπορίας και ο βοηθός του, απελάθηκαν από τη χώρα εξαιτίας των επαφών που είχαν με ενεργούς στρατιωτικούς με σκοπό να οργανώσουν συνωμοσία ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Παρόλο που χθες η κυβέρνηση είχε ήδη δημοσιοποιήσει τα νέα για την επιδείνωση της υγείας του εξαιτίας μιας νέας και σοβαρής αναπνευστικής μόλυνσης, και ήταν εξάλλου γνωστό πως ο Τσάβες πάλευε ενάντια στον καρκίνο τα τελευταία δύο χρόνια, η ανακοίνωση του θανάτου του ήταν ένα σοκ.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για ανθρώπους που ξέσπασαν σε κλάματα στους δρόμους ή άλλους που παρέμειναν σιωπηλοί. Μόλις ο θάνατος του προέδρου έγινε γνωστός, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στις πλατείες Μπολιβάρ στο κέντρο των πόλεων και των κωμοπόλεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ήδη χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μπολιβάρ στο Καράκας και βαδίζουν προς το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες. Φωνάζουν συνθήματα ανυπακοής, «λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος», «δε θα επιστρέψουν» και «ο αγώνας συνεχίζεται».

Η καμπάνια ‘Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα’ συγκροτήθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την υπεράσπιση της Μπολιβαριανής Επανάστασης με ηγέτης της τον Ούγκο Τσάβες. Κατά την τελευταία δεκαετία και ακόμα πιο πίσω, ο Τσάβες και ο επαναστατικός λαός της Βενεζουέλας αποτέλεσαν έμπνευση για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό και για έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο κόσμο, τον σοσιαλισμό.

Τη στιγμή αυτή θέλουμε να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στο λαό και την ηγεσία της Βενεζουέλας. Καλούμε τους εργάτες, τη νεολαία και τους προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου να διπλασιάσουν τη δέσμευσή του για την υπεράσπιση της επανάστασης της Βενεζουέλας από την ξένη ιμπεριαλιστική παρέμβαση, αλλά επίσης από τους εσωτερικούς εχθρούς της. Όπως είπε κάποτε ο Τσάβες, ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε την Μπολιβαριανή Επανάσταση, είναι να τη διαδώσουμε και στις χώρες μας.

Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση!

Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!

Δεν υποχωρούμε!

Translation: Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ (Greece)