Greek

Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, την Αμπούτζα, στις 10 Αυγούστου για να συζητήσει πώς θα αντιδράσει στο πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα. Η προθεσμία που έθεσε η ECOWAS για να παραμεριστούν οι πραξικοπηματίες και να αποκαταστήσουν τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στην εξουσία έληξε στις 13 Αυγούστου χωρίς τη στρατιωτική επέμβαση που είχαν απειλήσει χώρες όπως η Νιγηρία.

Ο εγγονός του Λέον Τρότσκι, o βετεράνος μαρξιστής αγωνιστής Εστέμπαν (Σιέβα) Βολκόφ, πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 97 ετών. Ο επί δεκαετίες φίλος και πολιτικός του συνεργάτης, Άλαν Γουντς, τον αποχαιρετά μ' ένα φορτισμένο σημείωμα.

Αναλυτικό άρθρο που εξηγεί γιατί η αυξανόμενη παγκόσμια πείνα αποτελεί συνέπεια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και όχι του «υπερπληθυσμού».

Σαν σήμερα (σ.: 24 Φεβρουαρίου) ακριβώς πριν ένα χρόνο, τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία. Η επέτειος αυτού του γεγονότος δεν πέρασε απαρατήρητη. Έχει καταλάβει μεγάλος μέρος του τηλεοπτικού χρόνου και άλλες τόσες στήλες στις σελίδες του Τύπου.

Η ακολουθία γεγονότων και αποκαλύψεων του τελευταίου ενός περίπου μήνα, γύρω από τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων, έχει εντείνει τις αντιφάσεις και το πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης, καθώς και γενικότερα του αστικού καθεστώτος. Πρόκειται για ένα αδιέξοδο που αντανακλά το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού, στο ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής κρίσης που «βιώνει» το καπιταλιστικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου, ένας καταστροφικός σεισμός ταρακούνησε τη Μέση Ανατολή. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο ακριβώς τα δυτικά της Γκαζιαντέπ στην περιοχή της Ανατολίας της Τουρκίας, είναι ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα στη σύγχρονη εποχή. Με μια δύναμη 130 ατομικών βομβών, έγινε αισθητός μέχρι τη Γροιλανδία.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η διεθνής ηγεσία της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) συναντήθηκε στην Ιταλία. Αυτή ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του κορυφαίου οργάνου της IMT εδώ και ακριβώς τρία χρόνια. H τελευταία που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ήταν τον Ιανουάριο του 2020, ακριβώς τη στιγμή που ο COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Τώρα, επιτέλους, σύντροφοι από κάθε ήπειρο – από 27 χώρες συνολικά – μπόρεσαν να συναντηθούν από κοντά για να συζητήσουν.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Γαλλίας στις 19 Γενάρη ημέρα εθνικής απεργίας κατά της τελευταίας επίθεσης του προέδρου Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία σήμερα είναι τα 62 έτη. Ο Μακρόν ελπίζει να την αυξήσει κατά τέσσερις μήνες το χρόνο στα 64 έως το 2030.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο θεωρητικό περιοδικό της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), In Defense of Marxism, τον Μάρτιο του 2022. Παρέχει μια εξαιρετική ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης και των πραγματικών δυναμικών διαδικασιών της επανάστασης. Τα μαζικά κινήματα στη Σρι Λάνκα και το Ιράν, λίγους μήνες μετά την πρώτη δημοσίευση του κειμένου, αποτέλεσαν περαιτέρω εμφατική επιβεβαίωση της ανάλυσης αυτής.