Græsk politi dræber skoleelev – stor bølge af mobiliseringer over hele Grækenland

Danish translation of The Greek police kill school student – big wave of mobilisations all over Greece (December 8, 2008)

Lørdag aften dræbte en betjent fra det græske politis specialstyrker en ung 15-årig skoleelev, Alexandros Grigoropoulos i Exarchia i Athens centrum (blot 200 meter fra vores avis’ kontor). Det er på denne moderne ”demokratiske” måde, en politibetjent svarede på de sædvanlige anti-politi slogans som en lille gruppe almindelige og fuldstændig ubevæbnede skolelever råbte imod ham. Politibetjenten skød mod gruppen af skoleelever i et område hvor der er mange cafeer, som er fyldt med mennesker, og på et tidspunkt (kl. 21) hvor der er mange unge samlet for at nyde en aften ude.

Uprovokeret mord

Dette fascistiske, brutale og uprovokerede angreb fra det græske politi har ført til en udbredt og dyb følelse af afsky i det græske samfund. Det minder alle om det græske politis kriminelle handlinger i fortiden, under de sorte år med de græske militærdiktatur (1967-1974), men det har også henledt folks opmærksomhed på de mange brutale handlinger fra det græske politi i løbet af de sidste fire år under den højreorienterede regering. For to år siden bankede seks politibetjente brutalt og nådesløst en cypriotisk studerende i Thessaloniki, og påførte ham alvorlige fysiske og psykiske skader. I den samme periode skadede en politibetjent alvorligt en ung lærer ved brug af knojern. Mange indvandrere behandles også regelmæssigt brutalt af det græske politi, især på politistationerne i Athen, som mange videoer, der har været vist på græske fjernsynskanaler, har afsløret. Dette er bare et par eksempler på den græske borgerlige stats ”demokratiske” handlinger i de seneste par år under Nyt Demokrati (ND) regeringen.

Det nyeste mord har gjort et stort indtryk på enhver almindelig arbejdende person og især på den græske ungdom. På mordnatten mobiliserede tusinder af unge spontant i Athen, Thessaloniki og Patras for at demonstrere deres vrede, og igennem hele natten og ud på de tidlige morgentimer kom de i sammenstød med politiet.

Alexandros Grigoropoulos

Søndag den 8. december demonstrerede tusinder af mennesker over hele Grækenland i 14 forskellige byer. I dag (mandag den 9. december) er endnu en demonstration planlagt i centrum af Athen, med deltagelse fra mange flere mennesker end i går.

Generalstrejke

Fra mandag tidlig morgen er det store flertal af skoler over hele Grækenland blevet besat af eleverne. I skrivende stund er de universitetsstuderende lige nu samlet til enorme fællesmøder for at beslutte hvad der skal gøres. Gymnasielærernes fagforening har allerede besluttet at indkalde til en tre-dages strejke og folkeskolelærerne har også besluttet af gå ud i strejke i morgen. KKE (Grækenlands Kommunistiske Parti) og SYRIZA, en venstrefløj omkring Synaspismos har også besluttet at deltage i demonstrationen i dag.

Et vigtigt element, der må understreges, er at for tre uger siden, før mordet, havde det græske LO i både den private og den offentlige sektor (GSEE og ADEDY) allerede indkaldt en generalstrejke på onsdag imod fattigdom og truslen om arbejdsløshed mod den græske arbejderklasse. Generalstrejken vil nu uden tvivl blive meget anderledes efter mordet på den unge Alexandros.

Mordet er ingen tilfældighed

Den græske regering har forsøgt at berolige folket ved at love ”eksemplarisk straf” til de politibetjente, der var involveret i skyderiet, men stemningen i samfundet er af en sådan karakter, at sådanne løfter kun har en meget begrænset effekt. Den seneste meningsmåling viser at ND er 6-7 procent efter PASOK. De samlede stemmer til arbejderpartierne er over 60 procent i meningsmålingerne. Alle faktorer eksisterer for regeringens fald i den nære fremtid.

Marxisterne støtter fuldt ud og deltager aktivt i den store bevægelse imod polititerror, men de forklarer også, at mordet på den unge Alexandros ikke var et tilfælde men et udtryk for den borgerlige stat og den nuværende ND regerings reaktionære natur. Statsterror til støtte for det kapitalistiske system er et nødvendigt våben for den herskende klasse. Politivold er fattigdommens, udnyttelsens og privatiseringernes tvillingebroder.

Anarkisternes fejltagelser

Politibrutalitet er en metode i klassekrigen imod arbejderklassen. Den herskende klasse organiserer klassevold imod arbejderklassen og ungdommen. og det er derfor, vi må reagere imod det, og hele arbejderklassen må blive mobiliseret ved brug af klassekampens metoder. Med mindre arbejderklassen organisationer mobiliserer alle deres kræfter vil de begå en meget alvorlig fejl ved at overlade modstanden i hænderne på anarkisterne og ultra-venstre grupper der insisterer på deres blinde og hasarderede metoder. Afbrændingen af biler og butikker er en ”kampmetode”, der har den modsatte effekt af hvad man ønsker. Disse metoder giver politistyrkerne den undskyldning som de leder efter til at kunne fremstille sig selv som ”forsvarerne af folkets ejendom”. Det medvirker til at aflede opmærksomheden fra politiets ansvar og til at kriminalisere ungdomsbevægelsen.

Brug for enhedsfront

Vi mener, at fagforeningerne, arbejderpartierne, PASOK, KKE og SYNAPSISMOS, og ungdommens masseorganisationer øjeblikkeligt må gå sammen i en enhedsfront imod både regering og de generelle angreb fra det græske borgerskab. Målet for den kommende generalstrejke må være at vælte regeringen og starte en kamp for valget af en venstreorienteret socialistisk regering, der ved at læne sig op ad arbejderbevægelsen og de fattige fra byerne og på landet kan smadre statens repressive institutioner, ende undertrykkelse og gennemføre et ægte socialistisk program. Kun ved at ekspropriere de største kapitalistiske virksomheder og sætte dem under arbejdernes demokratiske kontrol og ledelse kan slaveri og vold udryddes en gang for alle.

Source: Socialistisk Standpunkt