Μαζική η σημερινή απεργία – Και τώρα κλιμάκωση, όχι με λόγια αλλά με πράξεις!

Η σημερινή 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο διαρκώς διογκούμενο κύμα ακρίβειας αντιπροσωπεύει ένα χαρακτηριστικό δείγμα για τη δύναμη της εργατικής τάξης. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά 24ωρη γενική απεργία μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο (10/6/2021, 6/4/2022 και σήμερα) και αναμφίβολα η μεγαλύτερη. Με αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση επιβεβαιώθηκε πλήρως η διαπίστωση ότι το εργατικό κίνημα, σχετικά αργά αλλά σταθερά, επιστρέφει πλέον στο προσκήνιο του μαζικού αγώνα.

[Source]

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα Ιόνια νησιά μέχρι τα Δωδεκάνησα συμμετείχαν στην απεργία. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς, μαζί με αυτοαπασχολούμενους από ορισμένους κλάδους, άνεργους, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχους, συμμετείχαν και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε πάνω από 70 πόλεις.

Κι όλα αυτά παρά την κυβερνητική τρομοκρατία που εκφράστηκε χαρακτηριστικά με την επιλογή της κυβέρνησης να προσφύγει χτες στα Δικαστήρια για να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μια απέλπιδα απόπειρα να εμποδίσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις της Αθήνας. Τελικά όμως, πάνω από 50.000 διαδηλωτές πλημμύρησαν το κέντρο της πρωτεύουσας, με τα 2/3 περίπου αυτών να συμμετέχουν στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Στους περισσότερους από τους μαζικούς χώρους δουλειάς του κρατικού τομέα και σε πολλούς ανάλογους χώρους του ιδιωτικού τομέα υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο έως πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη της 6ης Απρίλη.

Ταυτόχρονα όμως, για μία ακόμα φορά, η συμμετοχή στην απεργία ήταν πολύ περιορισμένη ή μηδαμινή στο μεγαλύτερο τμήμα του ιδιωτικού τομέα όπου δεν υπάρχουν ισχυρά σωματεία, στα γραφεία, σε μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες, στις πάσης φύσεως υπηρεσίες, στα περισσότερα καταστήματα, στα «καφέ» και στα λοιπά μαγαζιά της εστίασης όπου εργάζεται ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς της εργατικής τάξης. Η αιτία δεν είναι μόνο ο φόβος της απόλυσης και η εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και η πολύ μεγάλη πίεση στο εργατικό βιοτικό επίπεδο από την ακρίβεια, η οποία κατά κανόνα είναι πιο αυξημένη στον ιδιωτικό τομέα όπου οι μισθοί είναι χαμηλότεροι. Ο σκεπτικισμός για συμμετοχή σε απεργιακή δράση σε αυτούς τους χώρους πολλαπλασιάζεται από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο προσκήνιο ορατό ένα συγκεκριμένο σχέδιο αγωνιστικής κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει τον αγώνα σε νίκη.

Γενικότερα, στη σημερινή απεργία φάνηκε ότι το ηθικό και η διάθεση τόσο εκείνων των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, όσο και εκείνων που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν, πλήττεται αποφασιστικά από τη στάση που έχουν μόνιμα υιοθετήσει οι συνδικαλιστικές και οι πολιτικές ηγεσίες της εργατικής τάξης. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι οι κεντρικές γραφειοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τις 24ωρες γενικές απεργίες ως «πυροτεχνήματα» απλής καταγραφής της εργατικής δυσαρέσκειας και εκτόνωσής της, χωρίς να δείχνουν στοιχειώδη αποφασιστικότητα να διεξάγουν έναν πραγματικό αγώνα μέχρι τη νίκη. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι είναι απογοητευμένοι και από τη στάση των πολιτικών τους ηγεσιών (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), οι οποίες δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μαζικού αγώνα για να φύγει το συντομότερο δυνατό από την εξουσία η αντεργατική-αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν προβάλουν μια πολιτική λύση εξουσίας υπέρ των εργατικών συμφερόντων, ικανή να πείσει την εργατική τάξη να κάνει όλες τις απαραίτητες θυσίες για να την πραγματοποιήσει.

Ωστόσο, η σημερινή μεγάλη απεργία δημιουργεί το ευνοϊκότερο δυνατό έδαφος ώστε παρά και ενάντια στις προθέσεις και την τακτική των συνδικαλιστικών και πολιτικών ηγεσιών, οι εργαζόμενοι και η βάση των συνδικάτων να απαιτήσουν και να προσπαθήσουν να επιβάλουν την έμπρακτη κλιμάκωση του αγώνα με μια 48ωρη γενική απεργία στις αρχές Δεκέμβρη, καλά προετοιμασμένη  από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε όλα τα σωματεία και τους χώρους δουλειάς, καθώς και τη δημιουργία ενός μαζικού Ενιαίου Μετώπου εργατικού αγώνα, με τη συμμετοχή και την κοινή δράση όλων των συνδικάτων και των μαζικών κομμάτων που υποστηρίζονται από την εργατική τάξη και δηλώνουν ότι στηρίζουν τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).

Όπως αναφέραμε και στην προκήρυξή μας για τη σημερινή απεργία, οι κατάλληλες αγωνιστικές διεκδικήσεις ενάντια στη μεγάλη ληστεία που πραγματοποιούν όλα τα τμήματα των καπιταλιστών σε βάρος της εργατικής τάξης με τη μορφή της ακρίβειας θεωρούμε ότι είναι οι ακόλουθες:

  • Όχι στην κυβερνητική απάτη του «καλαθιού του νοικοκυριού»! Επιβολή διατίμησης σε όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες για ένα εργατικό νοικοκυριό, σ’ ένα καλάθι του νοικοκυριού που θα υποδείξουν τα συνδικάτα, τα οποία θα προσδιορίσουν τις τιμές και τα είδη που θα ενταχθούν σε αυτό. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα αυτά τα είδη.
  • Να επιστραφούν πίσω στο λαό τα κλεμμένα από την ακρίβεια! Ειδικός έκτακτος φόρος με αναδρομική ισχύ από το καλοκαίρι του 2021 σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες που εμπλέκονται στο πληθωριστικό κύμα (ενέργειας, βιομηχανίες τροφίμων, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.α.). Το ποσό που θα συγκεντρωθεί μαζί με ένα άλλο ποσό από τα γενικά φορολογικά έσοδα από τις ανώνυμες εταιρείες και τη μεγάλη περιουσία να διατεθεί ως αποζημίωση σε όλους τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων για την αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν από την ακρίβεια κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Το ύψος της αναγκαίας αποζημίωσης μπορεί να υπολογιστεί από τις σχετικές έρευνες που διεξάγει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για την απώλεια εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.
  • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή κάθε μήνα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα με ποσοστιαία αύξηση ίση με την αύξηση των τιμών στα είδη και τις υπηρεσίες του καλαθιού του νοικοκυριού που θα καθορίσουν τα συνδικάτα.
  • Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές ελέγχου που καλύπτουν τους κερδοσκόπους! Εργατικός και λαϊκός έλεγχος από εκλεγμένες επιτροπές εργαζόμενων, μικροεπαγελματιών, μικροκαταστηματαρχών και εργαζόμενων αγροτών, με τη βοήθεια αφοσιωμένων στον εργαζόμενο λαό λογιστών, οι οποίες θα δημοσιοποιήσουν τα πορίσματά τους το συντομότερο δυνατό. Στη βάση των πορισμάτων αυτών να επιβληθεί απαλλοτρίωση όλων των μεγάλων εταιρειών που κερδοσκοπούν.
  • Άμεση απαλλοτρίωση των ήδη αποδεδειγμένα ληστρικών μεγάλων εταιρειών, όπως οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες από μόνες τους παραδέχθηκαν τη ληστεία σε βάρος του λαού ανακοινώνοντας αύξηση των κερδών τους σε σχέση με πέρυσι ακόμα και κατά 280%!
  • Η ακρίβεια είναι το αποτέλεσμα της φύσης του καπιταλισμού, της αναρχίας της παραγωγής και της παραγωγής με σκοπό το κέρδος. Μια αντιδραστική κυβέρνηση της άρχουσας τάξης όπως η σημερινή δεν μπορεί ποτέ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική καταπολέμηση της ακρίβειας. Κάτω η κυβέρνηση του κεφαλαίου! Αγώνας για την εκλογή μιας εργατικής κυβέρνησης που θα κοινωνικοποιήσει τους βασικούς μοχλούς της οικονομίας και θα εγκαθιδρύσει τον κεντρικό δημοκρατικό σχεδιασμό της, προς όφελος της εργαζόμενης πλειονότητας. Κοινός αγώνας με το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα για τις ίδιες διεκδικήσεις.

Η εργατική τάξη έδειξε για μία ακόμα φορά τον τελευταίο 1,5 χρόνο ότι θέλει να αγωνιστεί και ότι έχει τη δύναμη να διώξει άμεσα από την εξουσία την αντιδραστική και διεφθαρμένη κυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα είναι η ώρα για κλιμάκωση του αγώνα, όχι με ευχές και λόγια, αλλά με πράξεις από την πλευρά των μαζικών οργανώσεων που δηλώνουν ότι υπηρετούν τα εργατικά συμφέροντα. Με ενότητα δράσης όλων όσων θέλουν να αγωνιστούν, με συγκεκριμένο σχέδιο, με διάρκεια και μέχρι την τελική νίκη!