Ι ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

Greek translation of The theoretical origins of the degeneration of the Fourth (October 2004)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΝΤ ΓΚΡΑΝΤ

–            ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΥ  (ΜΕΡΟΣ Α’)

Ερώτηση: Το 1946 το RCP (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα – Βρετανικό τμήμα της 4ης Διεθνούς ηγέτης του οποίου υπήρξε ο Τέντ Γκράντ) πρότεινε μια σειρά συμπληρώσεις και αλλαγές στο Μανιφέστο της 4ης Διεθνούς, γραμμένες από εσάς. Ποια ήταν η βάση αυτών των διαφωνιών;

Aπάντηση : Υπήρχε μια ολόκληρη σειρά από διαφωνίες θεμελιακού χαρακτήρα. Μετά το θάνατο του Τρότσκι , οι ηγέτες της 4ης Διεθνούς ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας. Ο Μαντέλ, ο Πάμπλο, ο Φράνκ, ο Χάνσον και οι άλλοι είχαν μια εντελώς σεχταριστική θέση. Επαναλάμβαναν αυτά που ο Τρότσκι είχε πει το 1938 χωρίς να καταλαβαίνουν όμως τη μέθοδο του Τρότσκι. Έτσι έπεσαν σε πλήρη σύγχυση.

Ερ: Ποια ήταν η αιτία των λαθών τους;

Aπ: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος εξελίχθηκε με έναν τρόπο που δεν μπορούσε να προβλεφτεί ακόμα και από τους πιο διορατικούς Μαρξιστές. Ο πόλεμος στη Ευρώπη ήταν στην πραγματικότητα μια γιγάντια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κόκκινο Στρατό και στον Χίτλερ ο οποίος είχε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ηπείρου στη διάθεση του. Η νίκη της ΕΣΣΔ σταθεροποίησε τον σταλινισμό για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο. Την ίδια στιγμή οι ρεφορμιστές και οι σταλινικοί έσωσαν με τις προδοσίες τους τον καπιταλισμό στην Ευρώπη.

Αυτό έθεσε τις βάσεις για την ανάκαμψη του καπιταλισμού, που αργότερα εξελίχθηκε σε μια τεράστιας έκτασης οικονομική άνθιση. Αυτό σήμαινε πλέον πως οι δυνάμεις του Τροτσκισμού ήταν σε δύσκολη θέση εξαιτίας του ότι ο ρεφορμισμός και ο σταλινισμός ισχυροποιήθηκαν. Οι αυταπάτες για τον σταλινισμό ισχυροποιήθηκαν επίσης εξαιτίας της νίκης της Κινέζικης επανάστασης το 1949 και την ανατροπή του καπιταλισμού στην Ανατολική Ευρώπη με έναν παραμορφωμένο, γραφειοκρατικό τρόπο.

Από την άλλη, ο δρόμος για τους ρεφορμιστές εργάτες ήταν κλειστός για μας. Η οικονομική άνθιση επέτρεψε στους ρεφορμιστές ηγέτες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία ήταν η μόνη κυβέρνηση Εργατικών στην ιστορία που εφάρμοσε στην πράξη το πρόγραμμά της. Έτσι αναπτύχθηκαν τεράστιες αυταπάτες στους εργάτες. Ήμασταν απομονωμένοι.

Η ηγεσία του Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς (RCP) συμπέρανε ότι εξαιτίας των νέων εξελίξεων, οι προοπτικές που είχε περιγράψει ο Τρότσκι είχαν διαψευσθεί από την ιστορία. Ήταν αναγκαίο να δουλέψουμε στη βάση νέων προοπτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξελίξεις που ήταν τρομερά δύσκολο να προβλεφτούν από τον Τρότσκι. Δυστυχώς όμως, οι καλούμενοι ηγέτες της 4ης Διεθνούς εθελοτυφλούσαν απέναντι σε αυτή την αναγκαιότητα.

Ερ: Ποια ήταν η δική τους άποψη για τις προοπτικές;

Απ: Ήταν εντελώς αριστερίστικη. Πίστευαν ότι η επανάσταση βρισκόταν «προ των πυλών». Προσπάθησαν να αρνηθούν ότι υπήρξε οικονομική άνθιση, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε. Μιλούσαν για «οικονομική κατάρρευση». Εμείς αντίθετα για μια σειρά από λόγους (τους οποίους εξήγησα αργότερα στο κείμενο με τίτλο «Θα υπάρξει κατάρρευση;») είπαμε ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, παρότι κανένας από εμάς δεν σκέφτονταν ότι αυτή θα ήταν τόσο μακροχρόνια όσο τελικά υπήρξε.

Γι΄ αυτό, για μια περίοδο, μόνο μέτρια κέρδη θα μπορούσαν να υπάρξουν για τον Τροτσκισμό, δηλαδή τον γνήσιο επαναστατικό μαρξισμό. Η προτεραιότητα ήταν σε αυτή την περίοδο να εκπαιδεύσουμε στελέχη, συντηρώντας τις δυνάμεις μας και κερδίζοντας μονάδες, δυάδες ή και μικρές ομάδες εργατών να προετοιμαστούμε για μια αλλαγή στην αντικειμενική κατάσταση.

Αλλά ο Μαντέλ, ο Πάμπλο και οι άλλοι δεν αποδέχονταν τα πραγματικά γεγονότα. Αρνήθηκαν την πιθανότητα ύπαρξης αστικής δημοκρατίας στην Ευρώπη και προέβλεψαν αστικά Βοναπαρτιστικά (δικτατορικά) καθεστώτα. Εναντιωθήκαμε σε αυτή την τρέλα, σημειώνοντας πως υπήρχε ήδη μια κυβέρνηση  Εργατικών στην Βρετανία και πως τα Κομουνιστικά Κόμματα ήταν στην κυβέρνηση στη Γαλλία και στην Ιταλία – εφαρμόζοντας ασφαλώς αντεπαναστατική πολιτική. Αλλά αυτή ήταν, όπως εξηγήσαμε, μια αντεπανάσταση με μια δημοκρατική αμφίεση. Αυτοί δυστυχώς δεν κατάλαβαν τίποτα από όλα αυτά.