El Congrés Mundial del Corrent Marxista Internacional exigeix l'alliberament dels presos polítics catalans

El Congrés Mundial del CMI, reunit a Itàlia a finals de juliol, va aprovar una resolució unànime exigint l'alliberament dels presos polítics catalans empresonats per la seva participació en l'organització del referèndum d'independència de l'1 d'octubre de 2017. Més de 370 delegats i convidats d'arreu el món (de Canadà a Brasil, de Suècia a Grècia, de Rússia a Indonèsia) van aprovar la resolució, el text complet de la qual segueix a continuació (ESPAÑOL / ENGLISH):

Resolució del Congrés Mundial del Corrent Marxista Internacional, aprovada per unanimitat per més de 370 delegats i convidats, Italia, Juliol 2018

El Congrés Mundial de 2018 de la Corrent Marxista Internacional, considerant que:

  • Hi ha 9 dirigents polítics i socials catalans que estan que l’Estat Espanyol manté en presó preventiva com a càstig per l’intent d’exercir el dret democràtic d’autodeterminació a través del referèndum de l’1 d’octubre.
  • Els dirigents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han estat empresonats des del 16 d’octubre, imputats per rebel·lió per la seva participació en les protestes massives contra l’actuació de la policia espanyola el 20 de setembre.
  • El vice-president català Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn van ser empresonats el 2 de novembre. Els consellers Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull y Josep Rull van ser empresonats el 23 de març juntament amb la presidenta del Parlament Carme Forcadell. També van ser acusats de rebel·lió per la seva participació en l’organització del referèndum democràtic d’independència de l’1 d’octubre.
  • Altres polítics catalans, incloent el president Carles Puigdemont, s’han vist obligats a anar a l’exili.
  • Desenes d’activistes republicans catalans han sigut imputats per la seva participació en les protestes massives pacífiques contra la repressió policial i per la República Catalana, incloent les vagues generals del 3 d’octubre i del 8 de novembre. Com a mínim un d’ells ha hagut de passar a la clandestinitat.

Aquesta repressió posa al descobert el caràcter fonamentalment antidemocràtic del règim espanyol, heretat de la dictadura de Franco a través de la traïció de l’anomenada Transició, que va assegurar la impunitat dels crims de l’antic règim, la continuació, sense purga, del seu aparell estatal, la Monarquia reaccionaria i la negació del dret democràtic d’autodeterminació.

Aquesta repressió és part d’un atac més general contra els drets democràtics per part del règim espanyol que ha generat desenes d’imputats per crims d’opinió, cantants de rap condemnats a penes de presó per les lletres de les seves cançons, joves bascs condemnats a llargues penes de presó per una baralla de bar, titellaires acusats d’apologia del terrorisme, un actor acusat per ofenses a Déu, etc.

La lluita catalana per una República democràtica ha revelat de manera clara que a Espanya l’exercici del dret d’autodeterminació és una tasca revolucionaria. També ha posat al descobert que els polítics nacionalistes catalans burgesos i petit burgesos que van dirigir el moviment ni volen ni poden utilitzar els mètodes revolucionaris necessaris per a assolir la victòria. A més a més, ha mostrat la fallida dels dirigents d’esquerra d’Espanya, que en el moment crucial van retrocedir a una postura basta de nacionalisme espanyol en lloc de defensar els drets democràtics del poble català.

  • Exigim l’alliberació immediata dels presos polítics catalans i de tots els altres empresonats per les seves opinions polítiques a l’Estat Espanyol. Exigim la retirada de tots els càrrecs contra els que s’han vist obligats a exiliar-se. Exigim la derogació de la llei Mordassa.
  • Defensem el dret democràtic d’autodeterminació del poble català i dels altres pobles de l’Estat Espanyol.
  • Ens comprometem a participar en la més amplia campanya internacional de solidaritat amb els perseguits per l’Estat Espanyol.
  • La lluita per la República Catalana només pot triomfar si es tira cap endavant amb mètodes revolucionaris, vinculant la lluita pels drets democràtics amb la lluita contra el capitalisme. Les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) i els Comitès de Defensa de la República haurien de posar-se al capdavant d’aquesta lluita.
  • La lluita pels drets democràtics de Catalunya qüestiona els fonaments del règim del 78. Els treballadors de tot l’estat espanyol haurien de solidaritzar-se amb aquesta lluita com a part de la seva lluita contra el mateix règim.

Per una República Socialista Catalana. Per una Federació Socialista de Pobles Ibèrics Lliures.