Dutch

Daags voor het verstrijken van de deadline voor het bereiken van een akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond zat Capitol Hill in een impasse. Rond 1 juni zou de federale overheid niet langer het geld hebben om haar rekeningen te blijven betalen, wat zou kunnen leiden tot een ongekende crisis.

Midden juni werd de wereld op een luguber stukje theater getrakteerd: een internationale miljoenenoperatie om het leven te redden van vijf bemanningsleden van de Titan-onderzeeër, van wie nu blijkt dat ze al vanaf het begin wisten dat ze waarschijnlijk zouden sterven. Het leven is heilig: wie kan er nou tegen welke uitgave dan ook zijn om ook maar één ziel te redden? Maar als alle levens inderdaad heilig zijn, zijn sommige levens duidelijk heiliger dan andere.

Het kabinet-Rutte IV (VVD, CDA, D66, ChristenUnie) is na anderhalf jaar gevallen. Het is nooit een stabiel kabinet geweest. Na een zeer lange formatieperiode ging het uiteindelijk verder met dezelfde partijen als die van Rutte III, ondanks alle praat over een ‘nieuwe bestuurscultuur/-stijl’.

De moord op Nahel door een politieagent in Nanterre verleden week dinsdag heeft in heel Frankrijk een krachtige golf van verontwaardiging en woede ontketend. Lees hier een verklaring van onze Franse zusterorganisatie Révolution.

De rationalistische filosoof Baruch Spinoza werd in 1632 geboren in de Nederlandse Republiek en was een van de grote vaders van het Verlichtingsdenken. Zoals Hamid Alizadeh uitlegt, vormde Spinoza's filosofie - die een materialistische en atheïstische kern bevatte - een revolutionaire uitdaging voor het gezag van zowel kerk als staat.

Esteban Volkov, de kleinzoon van Leon Trotski, overleed afgelopen vrijdag op 97-jarige leeftijd. We publiceren hier een kort eerbetoon, geschreven door Alan Woods.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Turkije heeft geen duidelijke winnaar opgeleverd. De huidige president Erdogan van de AKP (met 49,3 procent van de stemmen) wordt voor het eerst gedwongen aan een tweede ronde mee te doen. Zijn rivaal wordt Kemal Kılıçdaroğlu van de CHP, de Republikeinse Volkspartij. Deze verkiezing was een zware strijd voor de AKP, die Turkije al 20 jaar regeert, en toch werd Erdogan niet van de macht verdreven.

De pensioenmobilisaties in Frankrijk zijn op een hoog niveau terechtgekomen. Het is niet simpel een protest tegen de aanvallen op de pensioenrechten van de Franse werkers, maar is opgeklommen tot een beweging tegen de regering-Macron en het systeem dat hij vertegenwoordigt. Lees hier een verklaring van onze Franse zusterorganisatie.

De Provinciale Statenverkiezingen (de verkiezing van de parlementen in de 12 provincies, die op hun beurt de leden van de Eerste Kamer of Senaat verkiezen) hebben, net als in 2019, voor een aardverschuiving gezorgd. De tussentijdse test voor kabinet- Rutte IV eindigde met verlies voor de kabinetspartijen, waarbij de BoerBurgerBeweging (BBB) het vacuüm wist op te vullen. Een analyse.

Op vrijdag 17 februari ontplofte de situatie in Suriname. Protesten tegen de regeringspolitiek van Chan Santokhi in Paramaribo leidden tot een bestorming van De Nationale Assemblée, gevolgd door rellen en plunderingen van winkels. Na een dag avondklok en ruim honderd arrestaties is de rust nu ogenschijnlijk weer hersteld. Wat is er aan de hand?

In de vroege ochtend van maandag 6 februari heeft een verwoestende aardbeving het Midden-Oosten op zijn grondvesten doen schudden. De beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, met het epicentrum net ten westen van Gaziantep in het oosten van Turkije, was de sterkste die het land in de moderne tijd heeft getroffen. Ze had een kracht van 130 atoombommen en werd tot in Groenland gevoeld.

In de vroege ochtend van maandag 6 februari heeft een verwoestende aardbeving het Midden-Oosten op zijn grondvesten doen schudden. De beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, met het epicentrum net ten westen van Gaziantep in het oosten van Turkije, was de sterkste die het land in de moderne tijd heeft getroffen. Ze had een kracht van 130 atoombommen en werd tot in Groenland gevoeld.

De Russische Revolutie luidde een bloeiperiode in van creatieve uitdrukking in alle kunsten, maar vooral film werd naar nieuwe hoogtes gebracht; onder meer door Dziga Vertov en Sergei Eisenstein, die film beschouwden als een wapen van klassenstrijd. Ondanks dat de ontwikkeling ervan werd afgebroken door de stalinistische degeneratie van het regime, blijft de erfenis van de Oktoberrevolutie op het gebied van cinema tot op de dag van vandaag aanwezig.

Op 30 oktober vond de tweede ronde plaats van de Braziliaanse presidentsverkiezingen, die gewonnen werden door Lula, van de Arbeiderspartij (PT), die de uiterst rechtse president Bolsonaro versloeg. Lees hier de analyse van onze Braziliaanse zusterorganisatie Esquerda Marxista (Marxistisch Links), geschreven op 2 november.