Arbejdere besætter fabrik i Chicago

Danish translation of USA: Workers Occupy Chicago Factory (December 8, 2008)

300 arbejdere på fabrikken Republic Window & Door besatte fredag fabrikken med krav om fratrædelsesgodtgørelse og udbetaling af manglende lønninger. For første gang siden oprettelsen af fagforbundet CIO i 1930’erne besætter amerikanske arbejdere nu deres arbejdsplads. Mens arbejdsgiverne forsøger at lægge byrden for den svigtende økonomi på arbejdernes skuldre, er klassekampen tilbage på dagsordenen i USA.

De 300 arbejdere – hovedsageligt latinamerikanere – der er medlemmer af fagforeningen United Electrical Workers (UE) begyndte besættelsen på den sidste dag for fabrikkens drift før den var indstillet til at lukke. Firmaet gav arbejderne en frist på 60 dage før lukningen, hvilket strider imod de føderale arbejdslove. Firmaet meddelte, at dets månedlige indtægter er faldet med omkring 25 procent til 2,9 millioner dollars. Men firmaet fortsatre med at presse ordrer igennem til den sidste planlagte produktionsdag, hvilket gav arbejderne en ringe tiltro til, at fabrikken er nødt til at lukke.

Møde saboteret af ledelsen

Republic-ledelsen fortalte arbejderne, at det var nødvendigt at lukke fabrikken for at få lån fra sin største kreditor, Bank of America. Arbejdere fra UE protesterede foran bankens hovedkvarter den 3. december. På trods af tilsagn fra banken og Republic-ledelsen om et møde fredag med den lokale afdeling af UE (afdeling 1110) for at diskutere fratrædelsesgodtgørelse og andre emner, blev mødet saboteret da fabrikkens ledelse ikke dukkede op. Arbejderne svarede ved at besætte fabrikken.

Bank of America var en af de mange store banker, der modtog en del af den kæmpemæssige redningspakke på 700 mia. dollars, som blev godkendt af både det demokratiske og det republikanske parti i kongressen. Pakken blev også støttet af både Barack Obama og John McCain. Men på trods af, at bankerne har modtaget milliarder fra skatteyderne – hvoraf langt størstedelen tilhører arbejderklassen – nægter de at bruge disse offentlige midler til noget andet end private formål. Det er en smertelig realitet under kapitalismen!

Behov for nationalisering under arbejderkontrol

Den anden side af denne virkelighed er, at det ikke er muligt at opnå nogle ægte indrømmelser fra arbejdsgiverne, selv fratrædelsesgodtgørelse, uden at det sker gennem klassekamp. Vi er nødt til at spørge om, hvorfor Bank of America, der bliver holdt kørende for offentlige midler, ikke er offentlig ejendom? Hvis Republic får offentlig støtte bør disse penge bruges til at holde fabrikken åben og lade arbejderne beholde deres arbejdsplads.

Photo by Scott Marshall

Hvis der ikke er plads til, at arbejdsgiverne fortsat kan tjene profit, så må fabrikken gøres til offentlig ejendom og demokratisk arbejderkontrol. Arbejdsgiverne må sendes hjem og profitmotivet fjernes. I mellemtiden er den eneste måde, hvorpå arbejderne kan opnå deres fratrædelsesgodtgørelse og manglende løn, de har krav på, ved at fastholde besættelsen indtil ledelsen og Bank of America giver efter. For at opnå dette har arbejderne i UE brug for støtte fra resten af arbejderbevægelsen.

Støt Republic-arbejderne

 

Denne fabriksbesættelse er et eksempel til efterfølgelse for millioner af arbejdere over hele USA, som oplever en voksende bølge af fyringer, fabrikslukninger samt nedgang i løn og tillæg. Der er allerede blevet organiseret solidaritetsdemonstrationer i Chicago-området. Fagforbundene AFL-CIO og Change to Win bør mobilisere arbejderbevægelsen på landsdækkende plan til støtte for Republic-arbejderne. Et angreb på én er et angreb på alle!

Photo by Scott Mashall

Arbejdernes Internationale Forbund (Workers International League, WIL) går sammen med andre i solidaritet med UE lokalafdeling 1110. Vi opfordrer vores læsere og sympatisører til at skrive solidaritetsbreve til UE afdeling 1110 og vores fagforeninger til at vedtage støtteresolutioner og organisere solidaritetsaktioner.

Solidaritetsbeskeder kan sendes til UE lokalafdeling 1110 på leahfried@gmail.com

Source: Socialistisk Standepunkt