2020: Ο κόσμος στις φλόγες – Του Άλαν Γουντς

Ο ερχομός της Πρωτοχρονιάς γιορτάστηκε με τη συνηθισμένη φασαρία. Στο Λονδίνο, οι γλεντζέδες καλωσόρισαν την αρχή της νέας δεκαετίας με πυροτεχνήματα, όπως έκαναν και πολλοί άνθρωποι στο Εδιμβούργο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Χωρίς αμφιβολία, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, γιόρτασε με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό σε σχέση με τους περισσότερους ανθρώπους. Έχοντας κερδίσει τις γενικές εκλογές του 2019 με μεγάλη πλειοψηφία, είναι πλέον ελεύθερος να οδηγήσει το έθνος σε μια επιτυχημένη κατάληξη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Αυτό ισχύει, τουλάχιστον, στη θεωρία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική.

[Source]

Οι σοβαροί στρατηγοί του κεφαλαίου κοιτούν το μέλλον, όχι με ενθουσιασμό, αλλά με τρόμο. Διαβάζοντας τις σελίδες του οικονομικού τύπου, μάς έρχεται στο μυαλό η φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αυτός που γελάει δεν έχει ακούσει ακόμα τα δυσάρεστα νέα.» Την 1η Ιανουαρίου, ο Economist παρουσίασε μια μελαγχολική εκτίμηση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας:

«Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 ήταν η χαμηλότερη από την οικονομική κρίση του 2008-2009. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν 2,2%. Αυτός ο χρόνος θα είναι λίγο καλύτερος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Μονάδας Αναλύσεων του Economist (EIU), μιας θυγατρικής εταιρίας του Economist. Η EIU προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 2,4% το 2020.

Οι πλούσιες οικονομίες προβλέπεται να αναπτυχθούν σχεδόν με τον ίδιο ανεπαρκή ρυθμό όπως συνέβη το 2019 – η Ευρωζώνη, σχεδόν το ίδιο: 1,3% το 2020, ενώ πέρυσι 1,2%. Η EIU προβλέπει μια αρκετά απότομη επιβράδυνση στην Αμερική, από 2,3% σε 1,7%, καθώς οι εμπορικοί ανταγωνισμοί συνεχίζουν να συμπιέζουν το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η συνέχιση της παγκόσμιας επιβράδυνσης στις κατασκευές θα τραβήξει επίσης προς τα κάτω την ανάπτυξη παγκόσμια. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα, για τη Βρετανία και τους εμπορικούς της εταίρους.»

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι με κανέναν τρόπο αδύνατο να συμβεί. Η εκλογική επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να τον έχει καταστήσει ακόμα πιο ανόητο και ανεύθυνο από ό,τι ήταν πριν. Η πρώτη του πράξη μετά την είσοδό του για δεύτερη φορά στη Ντάουνινγκ Στρητ 10 (η κατοικία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου) ήταν να περάσει ένα νόμο που καθιστά παράνομη για τη Βρετανία την επιμήκυνση των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ μετά τον Δεκέμβριο του 2020.

Από τη στιγμή που όλοι (εκτός από τον τυχοδιώκτη κλόουν του Κινήματος του Τσαγιού που κυβερνάει το Ηνωμένο Βασίλειο) γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να καταλήξει κάποιος σε μια πολύπλοκη εμπορική συμφωνία μέσα σε 12 μήνες, αυτό συνοψίζεται σε μια πράξη συλλογικής παράνοιας. Όμως τώρα, υπό τη στιβαρή ηγεσία του Τσάρου Μπόρις του Α’, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Η ευφορία που έπιασε τους τραπεζίτες και τους καπιταλιστές όταν συνειδητοποίησαν ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν δε θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν κράτησε για πολύ. Αρχικά η στερλίνα ανέβηκε, μετά καταποντίστηκε καθώς τα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου συνειδητοποίησαν ότι η Βρετανία πήδηξε έξω από το τηγάνι και απευθείας μέσα στη φωτιά.

Ο συναγερμός που χτύπησε τα χρηματιστήρια του κόσμου βασίζεται σε πραγματικούς λόγους. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει μια καταστροφή για την Ευρώπη, μια καταστροφή για τη Βρετανία και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία, παρά την εκτενή προπαγάνδα θριαμβολογίας, βρίσκεται πλέον σε μια εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση. Οποιοδήποτε πλήγμα (Brexit χωρίς συμφωνία, πόλεμος στη Μέση Ανατολή κ.α) θα μπορούσε να τη βυθίσει σε μια βαθιά ύφεση – ακόμα βαθύτερη και πιο σοβαρή από την κρίση του 2008.

Μόλις η πραγματικότητα της κατάστασης γίνει ξεκάθαρη στο λαό της Βρετανίας, η υποστήριξη στους Συντηρητικούς (η οποία, στην πραγματικότητα, είναι πολύ επιφανειακή σε κάθε περίπτωση) θα εξατμιστεί σαν μια σταγόνα νερού πάνω σε μια καυτή κουζίνα. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα είναι ικανός να κρατήσει τις υποσχέσεις του στο πλαίσιο μιας οικονομικής κρίσης που θα προκύψει άμεσα από τη χαζή πολιτική που αυτός και η συμμορία που υπερασπίζει το Brexit και ελέγχει αυτή τη στιγμή το Συντηρητικό Κόμμα είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν.

Ελάτε όμως! Γιατί να απασχολούμε τα μυαλά μας με τις μελλοντικές καταστροφές που δεν έχουν έρθει ακόμα; Ζήστε τη στιγμή! Διασκεδάστε! Φάτε, πιείτε και ευχαριστηθείτε, γιατί το αύριο… Καλά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ας αρκεστούμε στο ότι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου η σαμπάνια έρρεε και οι γραμμές του ορίζοντα πάνω από το Λονδίνο φωτίστηκαν από το θαυμαστό θέαμα των 12.000 πυροτεχνημάτων.

Πυροτεχνήματα στη Νέα Υόρκη αλλά και στη Βαγδάτη

Παράλληλα, κάποιες χιλιάδες μίλια μακριά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε μια περιοχή που περιβάλλει την Times Square. Αυτό το γεγονός λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Αυτή τη χρονιά όμως, υπήρξε μια διαφορά.

Για πρώτη φορά, η αστυνομία της Νέας Υόρκης σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης για να παρακολουθήσει το ετήσιο πάρτι στην Times Square. Επιπρόσθετα, στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η αστυνομία της Ν. Υόρκης ανέφερε ότι θα επιστράτευε χιλιάδες κάμερες, αστυνομικούς και άλλα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλίσει την ασφάλεια σε όσους θα πήγαιναν στο πάρτι. «Θα δείτε πολλούς αστυνομικούς με βαρύ εξοπλισμό και βαριά όπλα», είπε ο Τζέιμς Ο’ Νηλ, αξιωματικός της αστυνομίας.

Αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι μια χαρακτηριστική έκφραση μιας νέας διάθεσης ανασφάλειας που σταδιακά κυριαρχεί στην κοινωνία των ΗΠΑ. Αυτή η διάθεση, με τη σειρά της, αντανακλά την ακραία αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο της οποίας η Αμερική έχει τραβηχτεί σε συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα.

Η καταστροφή των Δίδυμων Πύργων στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα της εμπλοκής τους στις παγκόσμιες αντιθέσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Αυτή η αστάθεια έχει οξυνθεί πολύ από τις απρόβλεπτες πράξεις του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Τελικά στην πράξη, το προαναφερθέν μη επανδρωμένο αεροσκάφος δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο λόγος ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να είναι ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου, αλλά φαίνεται ότι ακόμα και αυτός δεν μπορεί να ελέγξει τον καιρό. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Τέρενς Μόναχαν, είπε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και του ανέμου. Αντί αυτού, η αστυνομία χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να εποπτεύει το πάρτι από ψηλά.

Με ή χωρίς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το πάρτι συνεχίστηκε χωρίς κάποιο σοβαρό συμβάν. Τα πλήθη των ανθρώπων διασκέδασαν με το θέαμα των πυροτεχνημάτων. Όμως λίγες ημέρες μετά, στη μακρινή Βαγδάτη, ο ουρανός άστραψε από ένα άλλο, πιο θανατηφόρο είδος πυροτεχνήματος. Μετά από την παραλίγο σύγκρουσή τους μέσα στο 2019, η Αμερική και το Ιράν γιόρτασαν το νέο χρόνο υπό τους ήχους των πολεμικών τυμπάνων.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, όταν δεκάδες πύραυλοι, οι οποίοι τάχα ρίχτηκαν από μια πολιτοφυλακή στο Ιράκ η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και ονομάζεται Καταΐμπ Χεζμπολάχ, χτύπησαν μια ιρακινή βάση στο Κιρκούκ, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυματίζοντας Αμερικανούς και Ιρακινούς στρατιώτες. Δύο μέρες αργότερα, η Αμερική απάντησε, αγνοώντας τις ενστάσεις της ιρακινής κυβέρνησης, με εναέριες επιθέσεις σε ιρακινό έδαφος που σκότωσαν τουλάχιστον 25 πολιτοφύλακες και τραυμάτισαν πάνω από 50.

Ύστερα χιλιάδες πολιτοφύλακες και διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι το Ιράν καθίσταται υπεύθυνο. «Θα το πληρώσουν ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ!» τουίταρε ο κ. Τραμπ. «Αυτό δεν είναι μια Προειδοποίηση· είναι μια Απειλή. Χαρούμενη Πρωτοχρονιά!»

Ο κ. Τραμπ ήταν τόσο καλός όπως και ο λόγος του. Στις 3 Ιανουαρίου, διέταξε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη. Με αυτή την πράξη, ο Αμερικανός πρόεδρος βύθισε αιφνίδια τον κόσμο, και ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή, σε μεγάλη κρίση.

Μη όντας ευχαριστημένος με το ξήλωμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πολύ κοπιαστικά ύστερα από χρόνια διπλωματίας, ο Τραμπ έχει βαλθεί να προκαλέσει το καθεστώς της Τεχεράνης στον νιοστό βαθμό. Κάνοντάς το αυτό, έχει δείξει την πλήρη περιφρόνησή του για τους περίφημους συμμάχους των ΗΠΑ, από τους οποίους δεν ζήτησε τη γνώμη για αυτήν τη νέα περιπέτεια, παρότι αυτή επηρεάζει τα συμφέροντά τους με έναν πολύ άμεσο τρόπο.

Η αντίδραση ακόμα και των πιο δεξιών σχολιαστών ήταν παντού αρνητική. Η αντιδραστική και Συντηρητική Sunday Mail αμέσως δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο:

«Η δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν κρατικός φόνος. Πώς γίνεται να είναι κάποιος τόσο υπερβολικά χαζός;»

Ποιος μπορεί να είναι τόσο «υπερβολικά χαζός»; Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, φυσικά, ο επιστήθιος φίλος του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο η Sunday Mail θαυμάζει τόσο πολύ!

Τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ακραία αναταραχή και αστάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε παγκόσμια κλίμακα και σε όλα τα επίπεδα: χρηματοπιστωτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό.

Όλα αυτά είναι συμπτώματα ενός άρρωστου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος που έχει ξεπεράσει τη χρησιμότητά του και αποτελεί μια διαρκή απειλή για την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού, αν όχι για το ίδιο το μέλλον του πλανήτη.

Η Αυστραλία φλέγεται

Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες επιδείξεις πυροτεχνημάτων την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς λαμβάνει χώρα στο Σίδνεϋ. Αυτή η χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, παρά το γεγονός ότι ένας αριθμός άλλων επιδείξεων πυροτεχνημάτων σε ολόκληρη τη χώρα ματαιώθηκε. Η Αυστραλία έχει πληγεί από τρομακτικές πυρκαγιές που ενισχύθηκαν από υψηλές θερμοκρασίες και μήνες ξηρασίας.

Από τον Σεπτέμβριο, οι φλόγες στην ανατολική Αυστραλία έχουν σκοτώσει έξι ανθρώπους, κατέστρεψαν περισσότερα από 700 σπίτια και μαύρισαν ολόκληρες πόλεις από τον καπνό (συμπεριλαμβανομένου του Σίδνεϋ). Είναι τόσο γιγαντιαία τα σύννεφα που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που είναι ορατά από το διάστημα και έχουν φτάσει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.

Επικριτές της φημισμένης επίδειξης πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϋ ζήτησαν να ματαιωθεί γιατί θα έστελνε το λάθος μήνυμα. Ζήτησαν από τους διοργανωτές να τη ματαιώσουν και να δωρίσουν τα χρήματα της επίδειξης στους κατεστραμμένους αγρότες και την πυροσβεστική. Αλλά γιατί να αφήσει κανείς μια εθνική καταστροφή που κόστισε τις ζωές και τα σπίτια αμέτρητων πολιτών να μπει εμπόδιο σε ένα μεγάλο πάρτι; Η επίδειξη πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϋ προχώρησε κανονικά.

Ο αυτοκράτορας Νέρωνας λέγεται ότι έπαιζε τη λύρα του και τραγουδούσε την ώρα που η Ρώμη καιγόταν. Ακολουθώντας τα χνάρια του Ρωμαίου αυτοκράτορα, η δήμαρχος του Σίντνεϊ υπερασπίστηκε την απόφαση να γίνει κανονικά η επίδειξη πυροτεχνημάτων της πόλης την Πρωτοχρονιά. Η κυρία Μουρ είπε σε μια συνέντευξη τύπου ότι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν μια σημαντική γιορτή που θα «έδινε ελπίδα στους ανθρώπους σε μια φρικτή στιγμή».

Αυτό είναι το πνεύμα! Οι Αυστραλοί πρέπει να χαμογελούν, ακόμα και όταν τα σπίτια τους γίνονται στάχτες, οι πόλεις τους πνίγονται σε πυκνά σύννεφα δηλητηριωδών καπνών και ένας άγνωστος αριθμός από απανθρακωμένα πτώματα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση – και πάνω απ’ όλα, να διατηρήσουμε τα κέρδη των ξενοδόχων, των τραπεζιτών και των καπιταλιστών.

Το ζήτημα της κερδοφορίας ήταν προφανώς υψίστης σημασίας στους υπολογισμούς της δημάρχου, η οποία μας υπενθύμισε ότι: «πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ταξιδέψει και πληρώσει για ξενοδοχεία και εστιατόρια, καταφθάνοντας από όλο τον κόσμο για να είναι εδώ για την αποψινή παραμονή της Πρωτοχρονιάς η οποία συμβάλει 69 εκατ. δολάρια στην οικονομία του και τροφοδοτεί την τουριστική βιομηχανία μας, δημιουργεί θέσεις εργασίας και υποστηρίζει αμέτρητες μικρές επιχειρήσεις.»

Οι διακοπές του Σκοτ Μόρισον στη Χαβάη

Μόλις πριν από οκτώ μήνες, ο Σκοτ Μόρισον, ο ηγέτης του Αυστραλιανού Κόμματος των Φιλελευθέρων, χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως πολιτική διάνοια καθώς κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές που αναμενόταν ότι θα έχανε, εν μέρει λόγω της ενθουσιώδους υποστήριξης του προς την ισχυρή βιομηχανία άνθρακα.

Πώς άλλαξαν οι καιροί! Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες και μαίνεται η κρίση, πολλοί Αυστραλοί κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ότι δεν παρείχε αποζημιώσεις ή υποστήριξη σε κοινότητες που χτυπήθηκαν από τη φωτιά. Ο Μόρισον και η κυβέρνησή του βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με μία όλο και αυξανόμενη εναντίωση στις πολιτικές που ακολουθεί για το περιβάλλον.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός κατηγορείται τώρα ότι υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κρίσης. Αυτό είναι λίγο άδικο. Δεν ακύρωσε τις διακοπές «που του άξιζαν», για να ξεναγηθεί στις πληγείσες περιοχές; Λοιπόν, Ναι, το έκανε, αν και, για να πω την αλήθεια, αυτή η απόφαση δεν λήφθηκε ελαφρά την καρδία, αλλά μόνο μετά από προσεκτική εξέταση και από την πολύ κακή δημοσιότητα στον τύπο.

Η απόφαση του κ. Μόρισον να πάει διακοπές με την οικογένειά προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργισμένη αντίδραση στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον κατηγορούσαν ότι έφυγε την ώρα που η κρίση κλιμακωνόταν.

Το γραφείο του κ. Μόρισον αρχικά αρνήθηκε ότι ήταν στη Χαβάη, αλλά μια εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον έδειχνε να ποζάρει με άλλους τουρίστες σε μια παραλία πίνοντας μπύρα, φάνηκε να αμφισβητεί την ειλικρίνεια αυτών των δηλώσεων.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν πράγματι στη Χαβάη, αλλά δήλωσε ότι επέστρεψε νωρίς από τις διακοπές του. Αυτή η καθυστερημένη ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά την είδηση ότι δύο πυροσβέστες, εθελοντές και πατέρες νεαρών παιδιών, είχαν χάσει τη ζωή τους. Ήταν οι πρώτοι πυροσβέστες που πέθαναν στις φλόγες.

«Δεδομένων των πρόσφατων τραγικών γεγονότων, θα επιστρέψω στο Σίδνεϋ από άδεια το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε δήλωσή του. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση μόνο όταν οι φλόγες έκαιγαν τον πισινό του. Ο ηγέτης της «αντιπολίτευσης», ο κ. Αλμπανέζ, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός «δικαιούται διακοπές», αλλά επέκρινε την «έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας». Αυτό θα πει μαχητική αντιπολίτευση!

Ο Πρωθυπουργός προσφέρει στα θύματα τις…προσευχές του

Έχοντας κάνει την υπέρτατη θυσία να εγκαταλείψει απρόθυμα το χαβανέζικο κρησφύγετο του, ο κ. Μόρισον αποδείχθηκε πολύ γενναιόδωρος στους επαίνους του για τους εθελοντές πυροσβέστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί – κάτι το οποίο είναι καλό – αλλά και παραμένουν απλήρωτοι – κάτι που είναι ακόμη καλύτερο.

Αυτοί οι θαρραλέοι άνδρες και γυναίκες ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους για να πολεμήσουν αυτή την κόλαση. Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες. Αλλά ο κ. Μόρισον είναι σαφώς της άποψης ότι η αρετή είναι η δική της ανταμοιβή. Έχει απορρίψει σθεναρά εκκλήσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των πυροσβεστών, αναφέροντας ότι οι υφιστάμενοι πόροι ήταν αρκετοί και ότι οι εθελοντές «θέλουν να είναι εκεί».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να επιδείξει τη γενναιοδωρία και την ανθρωπιά του με άλλους τρόπους. Έχει προσφέρει στα θύματα αυτής της κόλασης τις «σκέψεις και τις προσευχές» του. Τώρα, οι σκέψεις και οι προσευχές, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι αρκετά φτηνές. Αλλά όταν πρόκειται για αποζημιώσεις στους πληγέντες, ο κ. Μόρισον ξαφνικά σιωπά, πιθανώς επειδή η σιωπή ευνοεί ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα της προσευχής.

Μέχρι στιγμής, λυπάμαι που το λέω, οι προσευχές του πρωθυπουργού φαίνεται ότι δεν έχουν πιάσει. Οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί σε νέα ύψη και οι πυρκαγιές συνέχισαν να εξαπλώνονται ανησυχητικά, καταστρέφοντας ολόκληρες κοινότητες. Σε αρκετές περιοχές παρενέβη το ναυτικό για να απεγκλωβίσει ανθρώπους από τις παραλίες. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι ακόμα άγνωστος. Αλλά ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων έχασαν τα σπίτια τους και όλα τα υπάρχοντά τους.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Σίδνεϋ, όπου η μόλυνση του αέρα έχει φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Μια γυναίκα, της οποίας το σπίτι είχε καεί, στεκόταν έξω από Κοινοβούλιο στην Καμπέρα με ένα πλακάτ που έγραφε: «Μόρισον, η κλιματική κρίση κατέστρεψε το σπίτι μου».

Η Αυστραλία, με μια οικονομία που εξαρτάται από τον άνθρακα, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως. Ο δείκτης επιδόσεων για την κλιματική αλλαγή το 2020 κατέταξε την Αυστραλία τελευταία από 57 χώρες για την πολιτική της σχετικά με το κλίμα, αναφέροντας ότι αυτή είχε χειροτερέψει κι άλλο με την κυβέρνηση Μόρισον.

Το απέραντο, ανεκμετάλλευτο απόθεμα άνθρακα στη βορειοανατολική Αυστραλία το διεκδικούσε για χρόνια ο ινδικός βιομηχανικός γίγαντας ADANI. Τον Ιούνιο, όταν η αυστραλιανή κυβέρνηση χορήγησε την έγκριση εξόρυξης άνθρακα στην εταιρεία, άνοιγε η πόρτα για να εκπληρώσει η ADANI το μεγάλο σχέδιό της για μια αλυσίδα προμήθειας άνθρακα που εκτείνεται σε τρεις χώρες.

Ο άνθρακας από την Αυστραλία θα μεταφέρεται στην Ινδία, όπου η εταιρεία χτίζει ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Το ρεύμα θα πωληθεί στο διπλανό Μπαγκλαντές. Η νίκη της ADANI στην Αυστραλία συνέβαλε στο να διασφαλιστεί ότι ο άνθρακας θα παραμείνει στην οικονομία και τη ζωή των τριών αυτών χωρών (οι οποίες μαζί έχουν το 1/4 του πληθυσμού του πλανήτη) για χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Αλλά οι ανησυχίες αυτές απορρίπτονται από την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάικλ Μακ Κόρμικ είπε ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τον άνθρακα της. Ο Μακ Κόρμικ απέρριψε τέτοια ζητήματα όπως οι ανησυχίες των «παρανοϊκών αριστερών», προσθέτοντας: «Είχαμε φωτιές στην Αυστραλία από τότε που ξεκίνησε ο κόσμος». Ίσως, αλλά όχι σε μια τόσο γρήγορη και καταστροφική κλίμακα όπως η παρούσα πυρκαγιά.

Στα πλαίσια του καπιταλισμού, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του περιβάλλοντος και το μέλλον του ανθρώπινου είδους βρίσκονται πίσω από τα κέρδη, τα ενοίκια και τα επιτόκια. Το κέρδος πρέπει να έρχεται πάντα πρώτο. Η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια των απλών ανθρώπων δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσουν προτεραιότητα μπροστά στην απληστία των καπιταλιστών για υπεραξία.

Η στάση αυτών των αστών πολιτικών απέναντι στη μοίρα εκατομμυρίων απλών Αυστραλών είναι χαρακτηριστική για την περιφρόνηση που δείχνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι σε όλες τις χώρες. Το μόνο που απαιτείται είναι κάποιος να παραδώσει στον κ. Μακ Κόρμικ και στο αφεντικό του μία λύρα και τους στίχους από τα τραγούδια του αυτοκράτορα Νέρωνα. Τότε, η εικόνα θα ήταν πλήρης.