Βενεζουέλα: Δημοτικές εκλογές 8ης Δεκεμβρίου - Αλληλεγγύη στην Μπολιβαριανή Επανάσταση

Καθώς οδεύουμε προς τις δημοτικές εκλογές της 8ης Δεκέμβρη, η εκστρατεία δολιοφθοράς, διαφθοράς, απληστίας, αισχροκέρδειας και υπερτιμολόγησης έχει ενταθεί. Η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο έχει καταγγείλει ότι εξελίσσεται στη χώρα «πραξικόπημα σε αργή κίνηση». Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει φθάσει το 74% και ο δείκτης ελλείψεων βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ του 22%.

Τις τελευταίες ημέρες η Μπολιβαριανή κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων για τον έλεγχο των τιμών πώλησης σε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων και έχει εξαναγκάσει επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ανάλογα τις τιμές τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι κυβερνητικοί επιθεωρητές εντοπίζουν υπερτιμολογήσεις της τάξης του 1.000% ή και μεγαλύτερες. Επιχειρήσεις εισάγουν προϊόντα με δολάρια που λαμβάνουν από την κυβέρνηση σε καθορισμένες τιμές και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στην αγορά σε τιμές που υπολογίζονται βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας στη μαύρη αγορά. Η κυβέρνηση το έχει καταγγείλει αυτό ως κλοπή ενάντια στους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση έχει επίσης λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της συσσώρευσης, ανακαλύπτοντας, για ακόμη μια φορά, αποθήκες γεμάτες προϊόντα (από τρόφιμα μέχρι ηλεκτρονικά είδη), τα οποία σπανίζουν στην αγορά. Μόλις κατασχεθούν, πωλούνται σε κανονικές τιμές.

Δεκάδες επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί και πρόκειται να δικαστούν για αυτές τους τις ενέργειες.

Τα μέτρα αυτά έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από το λαό της Βενεζουέλας, καθώς έχουν καταστήσει τα προϊόντα διαθέσιμα σε κανονικές τιμές.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε έναν Νόμο που θα τον εξουσιοδοτεί να λάβει μια σειρά από μέτρα για την καταπολέμηση του «οικονομικού πολέμου», όπως τον περιέγραψε, που διεξάγεται από την «παρασιτική αστική τάξη ενάντια στον εργαζόμενο λαό». Ο Νόμος αυτός ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο. Ο Μαδούρο είπε πως θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «μιας νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων για τη μετάβαση στο σοσιαλισμό».

Αυτή η εκστρατεία αποδιοργάνωσης και οικονομικού σαμποτάζ ξεκίνησε περισσότερο από ένα χρόνο πριν και συνέπεσε με την ασθένεια του Προέδρου Τσάβες. Στη συνέχεια εντάθηκε μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες και κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την προεδρική εκλογή της 14ης Απριλίου.

Όπως γνωρίζουμε, αμέσως μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε μια βίαιη εκστρατεία αποσταθεροποίησης που περιελάμβανε δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε Μπολιβαριανούς ακτιβιστές, τρομοκρατικές ενέργειες σε κλινικές, κλπ. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και προσπάθησε, για ακόμα μια φορά, να απομακρύνει την Μπολιβαριανή κυβέρνηση με τη βία.

Τώρα ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες έχει προχωρήσει σε δημόσιες απειλές ενάντια στον Πρόεδρο Μαδούρο, λέγοντας πως «μετά τις 8 Δεκεμβρίου, θα κυνηγήσουμε εσένα και την κυβέρνησή σου».

Το μακρύ χέρι της Ουάσινγκτον δεν είναι ποτέ πολύ μακριά, όταν πρόκειται για επιθέσεις ενάντια στην Μπολιβαριανή Επανάσταση. Έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα από τον Σνόουντεν και δημοσιεύτηκαν στους νιου Γιορκ Τάιμς, αποκαλύπτουν πώς η Βενεζουέλα καθώς και επιρροές της Μπολιβαριανής Επανάστασης στη Λατινική Αμερική αποτελούν έναν από τους έξι «διαρκείς στόχους» υποκλοπών από τις ΗΠΑ. Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Eva Golinger αποκάλυψε επίσης ένα έγγραφο που περιγράφει με λεπτομέρεια τις από κοινού προσπάθειες για την αποσταθεροποίηση της χώρας από οργανισμούς που έχουν βάση τις ΗΠΑ και την Κολομβία, σε συνεργασία με την βενεζουελάνικη αντιπολίτευση.

Η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα» επιθυμεί να κινητοποιήσει το εργατικό και φοιτητικό κίνημα, ακτιβιστές αλληλεγγύης και την προοδευτική κοινή γνώμη γενικά σχετικά με αυτά τα γεγονότα. Αντιπροσωπεύουν μια νέα απειλή ενάντια στη δημοκρατική θέληση του λαού της Βενεζουέλας που προέρχεται από την ολιγαρχία και, πίσω από αυτήν, τον ιμπεριαλισμό.

Ο λαός της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει ξανά μια αποφασιστική μάχη. Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι απλά μια συνήθης εκλογική αντιπαράθεση, αλλά μια κρίσιμη σύγκρουση ανάμεσα στην επανάσταση (η οποία έχει τη δημοκρατική υποστήριξη της πλειοψηφίας των λαού της Βενεζουέλας) και της αντεπανάστασης.

Υποστηρίζουμε σταθερά τον Μπολιβαριανό λαό και την κυβέρνηση Μαδούρο ενάντια στην παρασιτική ολιγαρχία, και υπερασπίζουμε όλα τα αναγκαία μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση του οικονομικού πολέμου. Είμαστε σε επαγρύπνηση και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος από την μεριά της ολιγαρχίας.

    Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!

    Όχι στον οικονομικό πόλεμο!

    Σεβασμός στη δημοκρατική θέληση του λαού!

    Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση!

Source