Βενεζουέλα: Συνέντευξη της Katy Jaimes, συνέδρου στο Έκτακτο Συνέδριο του PSUV

Στο Πρώτο Έκτακτο Συνέδριο του PSUV, που ξεκίνησε πέρυσι το Νοέμβρη και λήγει τον Απρίλιο, γίνεται αντιληπτό ένα αυξανόμενο αίσθημα οργής των συνέδρων και των μελών ενάντια στους ρεφορμιστές και τους γραφειοκράτες στο κόμμα, καθώς και μια δίψα για τις ιδέες του μαρξισμού. Δημοσιεύουμε εδώ μια συνέντευξη με τη συντρόφισσα Katy Jaimes, σύνεδρο από το δήμο Τσακάο στην περιφέρεια Μιράντα, η οποία τονίζει στην ανάγκη να οργανωθεί η αριστερά στο κόμμα. Η συνέντευξη δόθηκε στην ιστοσελίδα «In defence of Marxism».

IDOM: Συντρόφισσα, πες μας λίγα για την πολιτική διάθεση που κυριαρχεί στο Έκτακτο Συνέδριο του PSUV, σε σχέση με το Ιδρυτικό Συνέδριο

Katy Jaimes: Λοιπόν, αντίθετα από το προηγούμενο Συνέδριο, στο συνέδριο αυτό υπάρχει ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτικής ωριμότητας και επαναστατικής συνείδησης εκ μέρους των συνέδρων. Το επίπεδο κριτικής από την πλειοψηφία των συνέδρων ενάντια στις ρεφορμιστικές και γραφειοκρατικές πτέρυγες του κόμματος είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι στο προηγούμενο συνέδριο. Ακόμα, το ενδιαφέρον των συνέδρων για τις ιδέες του Μαρξισμού είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο είχαμε παρατηρήσει στο προηγούμενο συνέδριο.

Σύνεδροι από διαφορετικές περιφέρειες έρχονται σε επαφή και δημιουργούν πολιτικούς δεσμούς μεταξύ τους για να συνεργαστούν για την υπεράσπιση επαναστατικών ιδεών στο συνέδριο και να αγωνιστούν ενάντια στη γραφειοκρατία και το ρεφορμισμό. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κόμματος, οι προγραμματισμένες συζητήσεις για τα επίδικα ζητήματα, λάμβαναν χώρα σε ομάδες εργασίας, όπου σύνεδροι από όλη τη χώρα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Αλλά, κάποια γραφειοκρατικά τμήματα της ηγεσίας του κόμματος πρόσεξαν, ότι η αγωνιστικότητα και η κριτική των συνέδρων αυξήθηκε από το προηγούμενο Συνέδριο και έτσι, η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη μεθοδολογία των συζητήσεων του συνεδρίου, αποφάσισε να διεξάγει τις πολιτικές συζητήσεις ανά περιφέρεια, που σημαίνει ότι οι ομάδες εργασίας δεν είναι ανοικτές για όλους τους συνέδρους της χώρας, όπως την προηγούμενη φορά, αλλά οι σύνεδροι από κάθε μία από τις 23 περιφέρειες αποτελούν ένα συζητητικό πάνελ ανά περιφέρεια. Είναι προφανές, ότι η μέθοδος αυτή περιορίζει την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ διαφόρων τάσεων και ομάδων των αριστερών συνέδρων σε εθνικό επίπεδο, αν και μας είπαν ότι ίσως στους επόμενους μήνες οι συζητήσεις θα διεξαχθούν ανά γεωγραφικές περιοχές, που θα επιτρέψει στους συνέδρους από διαφορετικές περιφέρεις να βρεθούν στην ίδια ομάδα εργασίας για να συζητήσουν.

Μπορώ να σου πω σύντροφε ότι το επίπεδο πολιτικής αναταραχής είναι πολύ μεγαλύτερο, όχι μόνο μεταξύ των συνέδρων αλλά και γενικότερα μεταξύ των μελών. Οι πολιτικές συνθήκες στο συνέδριο δίνουν τη δυνατότητα στην αριστερά να πετύχει πολλές νίκες και να ενδυναμωθεί και να σταθεροποιηθεί μέσα στο PSUV, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολλή προσπάθεια από όλους τους συντρόφους που υποστηρίζουν στο Έκτακτο Ιδεολογικό Συνέδριο αριστερές επαναστατικές ιδέες.

IDOM: Συντρόφισσα, πες μας περισσότερα για τη μεθοδολογία της συζήτησης μέσα στο συνέδριο.

Katy Jaimes: Λοιπόν, οι συζητήσεις διεξάγονται ανά περιφέρεια όπως σας είπα νωρίτερα και διεξάγονται τα σαββατοκύριακα κάθε εβδομάδας. Αρχικά, το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει από τις 21 Νοέμβρη ως το Δεκέμβρη αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων συζητήσεων, ο Πρόεδρος Τσάβεζ αποφάσισε να επεκταθεί χρονικά η συζήτηση ως τις 19 Απριλίου. Αυτό είναι θετικό για τους συνέδρους με αριστερές απόψεις μέσα στο κόμμα γιατί μας δίνει περισσότερο χρόνο να μάθουμε, να εμπεδώσουμε, να χτίσουμε σχέσεις και να συνεργαστούμε για να χτίσουμε ένα πραγματικά επαναστατικό κόμμα, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη νίκη της Μπολιβαριανής επανάστασης.

Επιστρέφοντας στη μεθοδολογία της συζήτησης, σχολίασα ότι η συγκέντρωση λαμβάνει χώρα τα σαββατοκύριακα, έτσι μετά απ΄ αυτές τις συζητήσεις, τις Δευτέρες, τις Τρίτες και τις Τετάρτες, οι σύνεδροι είναι υποχρεωμένοι να συναντηθούν με τους ηγέτες κάθε περιφερειακής οργάνωσης, που είναι η βασική οργανωτική δομή του κόμματος. Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι των περιφερειακών οργανώσεων μεταφέρουν τα ζητήματα που συζητούνται στο συνέδριο σε κάθε τοπική οργάνωση, ώστε κάθε τοπική να συζητήσει πολιτικά για τα ζητήματα που συζητούνται την ίδια στιγμή στο συνέδριο. Τα συμπεράσματα των συζητήσεων αυτών συγκεντρώνονται από όλες τις τοπικές σε περιφερειακό επίπεδο και μεταφέρονται στο συνέδριο από τους συνέδρους κάθε περιοχής.

IDOM: Ποια ζητήματα έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα στο Συνέδριο και ποια είναι τα θέματα-κλειδιά που θα συζητηθούν σύντομα;

Katy Jaimes: Οι συνεδριάσεις του Εκτάκτου Συνέδριου του PSUV έχουν συζητήσει κυρίως θέματα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως το σκάνδαλο των τραπεζών που προέκυψε τους τελευταίους μήνες στη χώρα, το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, το σχέδιο εξοικονόμησης νερού, τη δημιουργία της Εθνικής Αστυνομίας και την έκκληση του Προέδρου Τσάβεζ για το σχηματισμό της 5ης Διεθνούς, μεταξύ άλλων. Όμως έχουμε αρχίσει επίσης να συζητάμε τα βασικά κείμενα του συνεδρίου, που είναι στην πραγματικότητα το βασικό αντικείμενο του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια της προτελευταίας συζήτησης του συνεδρίου, του Δεκέμβρη, παρουσιάστηκε στους συνέδρους μια Διακήρυξη Αρχών και ένα Πρόγραμμα για το Κόμμα, και προτάθηκε να τεθούν προς ψήφιση την επόμενη μέρα σε μια ολομελειακή συνεδρίαση, για να αποφασιστούν σαν προσχέδιο και να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης. Όμως, το προσχέδιο απορρίφθηκε ξεκάθαρα από την συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα του πολιτικού αναβρασμού που επικρατεί μέσα στο σώμα των συνέδρων.

IDOM: Ποιες είναι οι προοπτικές για το Συνέδριο τους ερχόμενους μήνες;

Katy Jaimes: Κοιτάξτε, το Έκτακτο Ιδεολογικό Συνέδριο του PSUV είναι μια ιστορική καμπή για τη χώρα μας, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την αριστερή πτέρυγα να αναλάβει τα ηνία της επανάστασης. Όπως είπα νωρίτερα, πιστεύω ότι υπάρχουν οι ιστορικές συνθήκες για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την τελική σταθεροποίηση της επανάστασης, όμως είναι απαραίτητο να οργανωθούν και να δουλέψουν συντονισμένα και από κοινού, οι επαναστάτες μέσα στο κόμμα. Στις ερωτήσεις που μου κάνατε, απάντησα ότι έχω δει μια σπουδαία επαναστατική διάθεση μέσα στο συνέδριο, αυτό όμως που συμβαίνει, είναι ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη από τη σκοπιά της οργάνωσης της αριστερά του κόμματος, μέσα στο συνέδριο. Σε έναν μεγάλο βαθμό, οι μελλοντικές εξελίξεις μέσα στο συνέδριο εξαρτώνται από το αν η αριστερά θα οργανωθεί κατάλληλα. Αν η αριστερά δεν οργανωθεί για να παλέψει για σοσιαλιστικό πρόγραμμα, διακήρυξη αρχών, και καταστατικές αρχές, τότε το Συνέδριο θα εξελιχθεί χωρίς σημαντική ιδεολογική διαπάλη και χωρίς πολλές εκπλήξεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι γραφειοκρατικές μερίδες του κόμματος θα καταφέρουν να περάσουν κείμενα που θα αντανακλούν ξεκάθαρα ρεφορμιστικές ιδέες. Αν όμως, οι αντιπρόσωποι της βάσης, που πραγματικά υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού και τις πραγματικά επαναστατικές ιδέες, οργανωθούν γύρω από την υπεράσπιση μιας διακήρυξης σοσιαλιστικών επαναστατικών αρχών και ανάλογου προγράμματος, τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλές νίκες μέσα στο συνέδριο και στο κόμμα. Μπορώ να πω, ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, το συνέδριο θα σηματοδοτήσει μια σημαντική καμπή στα δέκα χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης και πιθανά θα αφήσει ένα θετικό ίχνος στην πορεία της επανάστασης. Όμως για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να παλέψουμε, να δώσουμε μάχη και να δουλέψουμε σκληρά. Όπως είπα πριν, οι συνθήκες είναι ώριμες.