Βενεζουέλα: Πραξικόπημα σε εξέλιξη - ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ

Την Κυριακή 14 Απριλίου, ο υποψήφιος του Μπολιβαριανού Κινήματος Νικολάς Μαδούρο νίκησε με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας. Με καταμετρημένο το 99,12% των ψήφων και συμμετοχή 78,71%, ο Μαδούρο συγκέντρωσε 7.505.378 ψήφους (ποσοστό 50,66%), ενώ ο Καπρίλες 7.270.403 ψήφους και ποσοστό 49,07%. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δε δέχεται το αποτέλεσμα και απαίτησε καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 15 Απριλίου, ο Καπρίλες σε ομιλία του που μεταδόθηκε από όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και το ισπανόφωνο CNN, αρνήθηκε να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και κάλεσε σε κινητοποίηση για την πλήρη καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων. Παράλληλα, κάλεσε σε πανεθνική διαμαρτυρία τη Δευτέρα στις 8μμ, πορεία διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) την Τρίτη, καθώς και σε διαδήλωση στα κεντρικά γραφεία της CNE στο Καράκας την Τετάρτη, 17 Απριλίου.

Ταυτόχρονα, τόσο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Insulza, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ήταν επίσης υπέρ μιας πλήρους καταμέτρησης. Η ισπανική κυβέρνηση έσπευσε να συμφωνήσει και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ακολούθησαν ταραχές στους δρόμους, αποκλεισμός οδικών αρτηριών και ανέγερση οδοφραγμάτων, οργανωμένων από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Ηγέτες της αντιπολίτευσης διαδίδουν φήμες ότι καίγονται κάλπες και ψηφοδέλτια, ώστε να αποτραπεί μια νέα καταμέτρηση, χρησιμοποιώντας εικόνες καταστροφής εκλογικού υλικού από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (http://aporrea.org/actualidad/n226929.html).

Μετά τον ισχυρισμό του διακεκριμένου δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης, Νέλσον Μποκαράντα, ότι Κουβανοί γιατροί συμμετείχαν στο κάψιμο των ψηφοδελτίων, δεκάδες CDI (Διαγνωστικά Κέντρα Υγείας) δέχθηκαν επίθεση σε όλη τη χώρα.

Συμμορίες ενόπλων κακοποιών της αντιπολίτευσης κυκλοφορούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων από χθες το βράδυ. Τέσσερις υποστηρικτές του Μπολιβαριανού κινήματος έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βίας, κάποιοι από αυτούς από πυροβολισμούς, επαναλαμβάνοντας ένα μοτίβο που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την ημέρα των εκλογών. Τα γραφεία του PSUV δέχθηκαν επίθεση σε πολλές πολιτείες, όπως και τα κτίρια στέγασης των νηπιαγωγείων Simoncito, των κρατικών σούπερ μάρκετ Mercal και PDVAL και εκείνα του στεγαστικού προγράμματος Petrocasa στο Καραμπόμπο. Οι ιδιωτικές κατοικίες ενός σημαντικού αριθμού κρατικών αξιωματούχων δέχθηκαν επίσης επίθεση. Στην πρωτεύουσα Καράκας υπήρξαν επιθέσεις εναντίον των κτιρίων των κρατικών μέσων ενημέρωσης Telesur, La Radio del Sur και VTV. (Δείτε μερικές φωτογραφίες εδώ και εδώ)

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της λεγόμενης «δημοκρατικής» αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Επιτίθενται σε όλα τα σύμβολα των κοινωνικών προγραμμάτων της Μπολιβαριανής κυβέρνησης, όλες τις κατακτήσεις της επανάστασης.

Ο συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας για το PSUV Χόρχε Ροδίργκες, καθώς και ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο περιέγραψε αυτές τις ενέργειες ως «ένα αναπτυσσόμενο πραξικόπημα». Η Πρόεδρος του CNE Τιμπισάυ Λουκένα απέρριψε την κραυγαλέα ιμπεριαλιστική παρέμβαση εκ μέρους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, των ΗΠΑ και της Ισπανίας. Πρόσθεσε ότι είχε διεξαχθεί έλεγχος του 54% των καλπών, και ότι η τελική καταμέτρηση του 100% των ψήφων αύξησε ελαφρώς το προβάδισμα του Μαδούρο.

Οι εκλογές στη Βενεζουέλα ήταν ελεύθερες και δίκαιες και το εκλογικό σύστημα είναι αποδεδειγμένα ασφαλές από νοθεία. Αυτό έχει επικυρωθεί σε αρκετές εκλογές και μάλιστα από ιδρύματα που δεν έχουν σχέση με “ύποπτες” επαναστατικές τάσεις, όπως το Κέντρο Κάρτερ. Τις εκλογές παρακολούθησαν μια σειρά διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των UNASUR (Ένωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών) και ΟΑΚ (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών), οι οποίοι πιστοποίησαν το καθαρό και δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών. Ακόμη και δεξιές κυβερνήσεις, όπως αυτές του Μεξικού, της Κολομβίας και της Χιλής, οι οποίες δεν είναι γνωστές για τη συμπάθειά τους προς την Μπολιβαριανή Επανάσταση, έχουν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Καπρίλες δέχθηκε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες διοργανώθηκαν από το ίδιο CNE, με τα ίδια μηχανήματα ψηφοφορίας και με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους.

Σε τελική ανάλυση, η αντιπολίτευση έχασε τις εκλογές και αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο, αλλά υπήρξαν και άλλα αποτελέσματα εκλογών σε διεθνές επίπεδο, τα οποία ήταν ακόμα πιο αμφίρροπα και δεν αμφισβητήθηκαν. Ο ίδιος ο Καπρίλες κέρδισε τη διακυβέρνηση της πολιτείας Μιράντα, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με μόνο 40.000 ψήφους διαφορά και το PSUV αποδέχθηκε το αποτέλεσμα. Ο Τσάβες έχασε το δημοψήφισμα μεταρρύθμισης του Συντάγματος το 2007 με στενότερο περιθώριο, ύψους 1,4% και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε η επικεφαλής του CNE Τιμπισάυ Λουκένα, αν η αντιπολίτευση θέλει να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί για να το πράξουν, αντί να καταφύγει στη βία και να μην αναγνωρίζει τα επίσημα ιδρύματα.

Αυτό που βλέπουμε στην Βενεζουέλα είναι μια προσπάθεια να παραβιαστεί η δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση του λαού. Η Βενεζουέλα έχει εκλέξει τον πρόεδρό της, έστω και με μικρή διαφορά.

Καλούμε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο να παραμείνουν σε εγρήγορση, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την Μπολιβαριανή Επανάσταση, να καταγγείλουν τους αντιδημοκρατικούς ελιγμούς της αντιπολίτευσης και του ιμπεριαλισμού, να αντιμετωπίσουν τα ψέματα και τις πράξεις χειραγώγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να απαιτήσουν το σεβασμό στη δημοκρατική βούληση του λαού της Βενεζουέλας.

Λονδίνο, 16 Απριλίου 2013

Source: Βενεζουέλα: Πραξικόπημα σε εξέλιξη - ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ (Πρωτοβουλία «Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ», Greece)