Vellykket protest foran USA’s ambassade

Over 100, hovedsageligt unge, mennesker deltog tirsdag i protest foran USA’s ambassade i København. Anledningen var årsdagen for, at det CIA-støttede militærkup i Venezuela blev slået tilbage af en revolutionær massebevægelse. Desuden var det en protest imod imperialismens fortsatte tilstedeværelse, aggressioner og militærkup i hele Latinamerika.

Initiativet til manifestationen var taget af Hands Off Venezuela. Vi fik gjort ideen til virkelighed takket være et fornuftigt samarbejde med andre solidaritetsorganisationer, fagforeninger, partier og organisationer på venstrefløjen.

Deltagerne blev budt velkommen af Frederik Ohsten, aktivist fra Hands Off Venezuela og redaktør for Socialistisk Standpunkt:

”I den seneste periode har vi set en revolutionær proces i Latinamerika, der har givet store fremskridt for almindelige mennesker. Men vi har også set – især i det seneste år, at revolutionen er truet og under angreb. Et af de vigtigste punkter, der markerer imperialisternes nye forsøg på en offensiv, var kuppet i Honduras sidste sommer,” sagde han.

Han forklarede, at USA har udnyttet jordskælvet i Haiti til at besætte landet. Cuba har sendt 500 læger, til Haiti. USA har derimod sendt 16.000 soldater. Deres besættelse er blevet fordømt af Brasilien, Argentina, Venezuela og en række andre lande i Latinamerika.

Ordet blev herefter givet til Niklas Zenius Jespersen, der talte på vegne af Hands Off Venezuela.

”For 20 år siden erklærede de borgerlige, at historien var afsluttet, og at kapitalismen var det eneste mulige system. Men de sidste 10 års begivenheder i Latinamerika har bevidst, at det var en løgn. Udviklingen i Venezuela har vist, at en anden verden ikke bare er nødvendig, men også mulig i praksis. En verden, hvor krig, sult, fattigdom, diktatur, arbejdsløshed og miljøkatastofer er forvist til historiens kirkegård,” sagde han.

Niklas Zenius Jespersen angreb den mediekampagne, som anføres af store privatejede mediehuse, som angriber Venezuela og giver et misvisende billede af konflikten mellem Venezuela og Colombia:

”Sandheden er, at mens Chavez udvider demokratiet i Venezuela, så afskaffer Uribe det i Colombia. Colombia er et land, hvor tre millioner mennesker er på flugt, hvor militæret og paramilitære dødspatruljer myrder tusindvis af faglige aktive, journalister, menneskerettighedsforkæmpere, bonde og studenter ledere og oppositionsmedlemmer, samt hvert år tusinder af civile, der tilfældigvis befandt sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Dette er intet demokrati, man kan ikke havde frie valg når folk stemmer med et geværløb for panden!”

Han sluttede sin tale ved at sige, at kampen for socialisme ikke kun handler om Venezuela, men om hele verdens fremtid:

”Mens arbejdsgiverne i Danmark siger, at der ikke er plads til forbedringer i overenskomsten, hæver man i Venezuela mindstelønnen med 25 procent. I Danmark får banksvindlerne milliarder af penge i bankpakker, i Venezuela bliver de sat i fængsel for deres forbrydelser. Arbejderbevægelsen i Danmark må lære af Latinamerika. Kun ved at sætte socialisme på dagsordenen kan vi fastholde og udvide velfærdssamfundet. Ved at samle arbejderbevægelsen om at mobilisere befolkningen i en offensiv kamp imod de borgerlige og for socialisme, kan vi også gøre en ende på nedskæringer og krig og skabe et bedre samfund for alle.” (Talen kan læses i sin fulde længe her)

Den revolutionære rapper Tempo Bang optrådte for publikum, hvilket høstede store bifald. En gruppe af unge aktivister fra Socialistisk UngdomsFront stod med hævede hænder. ”Han er for fed, ham Tempo Bang,” lød det.

Formanden for Dansk-Cubansk Forening, Helene Caprani, holdt herefter tale:

”På lørdag er det årsdag for, at et andet USA-støttet kup blev slået tilbage. En gruppe CIA-trænede cubanere, der havde forladt landet efter revolutionen, forsøgte at invadere Cuba ved Svinebugten. De blev slået tilbage gennem en massiv mobilisering fra det cubanske folk. Det tog omtrent samme tid at nedkæmpe dem, som det tog at slå kuppet mod Chávez tilbage i Venezuela,” sagde hun.

Hun fordømte USA’s blokade mod Cuba og gjorde opmærksom på, at FN’s generalforsamling har karakteriseret den kriminelle blokade som ”folkemord”. Hun slog fast, at den virkelige årsag til USA’s had til Cuba er, at det er et fattigt land, der har formået at skabe et sundhedssystem i verdensklasse og er en inspiration for fattige mennesker i hele verden.

Til manifestationen blev der også læst en hilsen op fra den bolivianske studenterorganisation FERDE. Denne hilsen blev hilst med glade klapsalver.

Ved manifestationens afslutning sagde arrangørerne tak og sagde, at de håber, at dagens manifestation kan være med til at optrappe arbejdet for solidaritet med revolutionen i Latinamerika. Rapperen Tempo Bang leverede et free style show, som igen løftede stemningen inden folk gik hjem.

Hands off Venezuela ønsker at takke de organisationer, der har været med til at bakke op om manifestationen, bl.a. ved at tilslutte sig initiativet eller ved at donere penge. Det drejer sig om BUPL, Dansk-Cubansk Forening, Nej til Krig, Socialistisk Standpunkt, Kommunistisk Parti, Kommunistisk Parti i Danmark, Komunistplatform, Danmarks Kommunistiske Parti, Internationale Socialister, Marxistiske Studerende samt
Gruppen Salvador Allende.

Source: Hands Off Venezuela - Denmark