ΗΠΑ: Γενάρης 2009-Περισσότεροι στρατιώτες αυτοκτονούν από αυτούς που πεθαίνουν στην μάχη

Greek translation of USA: January 2009 - More Soldiers Commit Suicide than are Killed in Combat (March 3, 2009)

Μέσα στο 2008, ο αριθμός αυτοκτονιών στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αυξήθηκε για άλλη μια φορά, σε 128 επιβεβαιωμένες και άλλες 15 που χρειάζονται διερεύνηση, και αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2004. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυτοκτονιών δεν είναι καθόλου αυτοκτονίες αλλά ύποπτοι θάνατοι. (δες την περίπτωση της Λα Βένα Τζόνσον (LaVena Johnson case)* και άλλες σαν αυτήν). Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αν δεν συνυπολογίσουμε αυτούς τους θανάτους, ο αριθμός είναι ανησυχητικός.

Όλες οι ενδείξεις, δείχνουν ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν μέσα στο 2009. Όπως τόνισε και ο Ραούλ Ριέκοφ, διευθυντής των Βετεράνων του Ιράκ και Αφγανιστάν της Αμερικής, «Τον Ιανουάριο, χάσαμε πιο πολλούς στρατιώτες από αυτοκτονίες παρά από την Αλ-Κάιντα.» Με τον όρο «από την Αλ- Κάιντα» βέβαια, εννοεί σκοτωμούς σε μάχες. Και έχει δίκιο! Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε ρεπορτάζ του Associated Press, «ο αριθμός κοντεύει να ξεπεράσει τον αριθμό των απωλειών σε μάχες, που αναφέρθηκε τον προηγούμενο μήνα από όλους τους τομείς των ενόπλων δυνάμεων σε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.» Σε μία και μόνο βάση, στο Φορτ Κάμπελ, αναφέρθηκαν 4 αυτοκτονίες στρατιωτών.

Αυτό που είναι ίσως πιο ενοχλητικό, είναι ότι ο Lt. Col. Mike Moose, που είναι αρμόδιος για θέματα Προσωπικού του Στρατού, ισχυρίζεται ότι «δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.» Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ιδέα γιατί οι στρατιώτες αυτοκτονούν σε τόσο μεγάλο ρυθμό. Ίσως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την έρευνα τους από το γεγονός, ότι νέοι άντρες και γυναίκες πετιούνται σε μια εξαιρετικά αγχωτική, απρόβλεπτη εμπόλεμη ζώνη που απέχει μισό πλανήτη από τα σπίτια τους, για να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν από εργάτες σαν και αυτούς, συχνά για πολλαπλά καθήκοντα, και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν φίλους, οικογένεια, δουλειά κλπ. Βέβαια προκειμένου να κάνουν μια τέτοια ανάλυση, ο Lt. Col. Mike Moose και οι ανώτεροι του, θα έπρεπε να αναρωτηθούν για την ίδια τη νομιμότητα της ιμπεριαλιστικής περιπέτειας, κάτι που είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να κάνουν.

Σε απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό αυτοκτονιών, ο Στρατός ανέφερε ότι θα εισάγει ειδική εκπαίδευση για να βοηθήσει τους στρατιώτες να αναγνωρίσουν αυτοκτονικές συμπεριφορές στους συντρόφους τους, που θα συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα πρόληψης αυτοκτονιών που θα απευθυνθεί στις γραμμές του στρατού. Η δυσαρέσκεια στη βάση του στρατού βρίσκει έκφραση σε πράξεις απελπισίας, σε αυτοκτονίες, που φαίνεται στους στρατιώτες σαν μόνη διέξοδος απόδρασης από τον εφιάλτη του πολέμου και τη συνεχή κατάσταση μάχης. Βέβαια η λύση σε αυτή την κρίση δε θα βρεθεί μόνο στην εκπαιδευτική εκστρατεία για τις αυτοκτονίες ή τις ψυχιατρικές επισκέψεις, όσο απαραίτητες και αν είναι αυτές βραχυπρόθεσμα, αλλά με το να δοθεί ένα τέλος στην ίδια την πηγή του προβλήματος, τους ίδιους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Μετά από χρόνια μείωσης στις στρατολογήσεις, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας από τον πόλεμο του Ιράκ, βλέπουμε τώρα μια αύξηση στις κατατάξεις στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς η ανεργία μαστίζει και οι νέοι παλεύουν για να βρουν μια απασχόληση που θα τους εξασφαλίζει την επιβίωση. Με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η ανάγκη για πάλη ενάντια σε αυτόν, κάθε άλλο παρά απομακρύνεται .

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι αυτές οι νέες στρατολογίες, δεν είναι οι ίδιοι νέοι άνθρωποι που ανέλαβαν καθήκοντα μετά τις επιθέσεις της 11/9. Σε πολλές περιπτώσεις, εκείνο το κύμα στρατιωτών κατετάγη, με κίνητρο μια ειλικρινή αφοσίωση σε μία αόριστη πατριωτική αποστολή για την «εξάρθρωση της τρομοκρατίας.» Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός των σημερινών νεοσύλλεκτων είναι νέοι που αναγκάζονται από την οικονομική ανάγκη να μπουν στο στρατό. Είναι μέρος μια γενιάς που μεγάλωσε και διαμόρφωσε συνείδηση κάτω από τη σκιά του περιβόητου «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας». Πολλοί από αυτούς εναντιώνονται προσωπικά σε αυτούς τους πολέμους, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή από την στρατολόγηση. Σε κάποιο συγκεκριμένο στάδιο, αυτό θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη όξυνση της ταξικής πάλης μέσα στον ίδιο το στρατό.

* υπόθεση ύποπτου θανάτου, που αποδόθηκε από τους ανωτέρους σε αυτοκτονία, μιας γυναίκας-στρατιώτη, μετά από καταγγελία της ότι έπεσε θύμα βιασμού μέσα στη μονάδα, και ενώ ερευνούνταν οι καταγγελίες.Σ.τ.μ

Source: ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ