Δύο εργάτες δολοφονήθηκαν στη Βενεζουέλα, υπερασπιζόμενοι το κατειλημμένο εργοστάσιο της Mitsubishi

Greek translation of Two workers killed in Venezuela, while defending the occupied Mitsubitshi factory (January 30, 2009)

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου (ώρα Βενεζουέλας), δύο εργάτες δολοφονήθηκαν από την αστυνομία στην πολιτεία Anzoategui, στη Βενεζουέλα. Οι εργάτες που σκοτώθηκαν είναι οι Pedro Suarez από το εργοστάσιο της Mitsubishi και ο José Marcano από το γειτονικό εργοστάσιο Macusa που κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων. Σκοτώθηκαν όταν η τοπική αστυνομία του Anzoategui προσπαθούσε να απομακρύνει εκατοντάδες εργατών που είχαν καταλάβει το εργοστάσιο της Mitsubishi (MMC).

Οι εργάτες της Mitsubishi είχαν καταλάβει το εργοστάσιο στις 22 Ιανουαρίου. Η αιτία ήταν πως 135 εργάτες που εργάζονταν στο εργοστάσιο, αλλά με σύμβαση μέσω υπεργολάβου (Induservis), έμειναν χωρίς τη δουλειά τους όταν η διοίκηση της MMC αποφάσισε να σταματήσει κάθε συνεργασία με την υπεργολαβία. Σε μια μαζική συνάντηση στην Mitsubishi με 893 εργάτες παρόντες, οι 863 ψήφισαν υπέρ της κατάληψης. Ενώ το βασικό αίτημα της κατάληψης ήταν η επαναπρόσληψη των 135 απολυμένων με πλήρες συμβόλαιο αυτή τη φορά, οι εργάτες συνέδεαν τον αγώνα τους με το αίτημα της εθνικοποίησης, αναδεικνύοντάς το σαν τη μοναδική λύση για τις συγκρούσεις στα εργοστάσια Vivex, Franelas Gotcha, Industria Nacional de Artículos de Ferretería (INAF) και Acerven.

Το CMR (Corriente Marxista Revolucionaria, το τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης ΙΜΤ στη Βενεζουέλα) έπαιξε ηγετικό ρόλο στην κατάληψη της Mitsubishi και της VIVEX.

Ένας δικαστής απαίτησε το σπάσιμο της κατάληψης του εργοστασίου, και εμφανίστηκε με ένα διάταγμα για άμεση εκκένωση του χώρου. Οι εργάτες αμύνθηκαν και η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους εργάτες. Πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά, σκοτώνοντας δύο εργάτες και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμα. Η κατάσταση αυτή διακόπηκε όταν παρενέβη η εθνική φρουρά και σταμάτησε την τοπική αστυνομία. Έτσι, οι εργάτες παραμένουν εντός του εργοστασίου, αλλά ο δικαστής επιμένει στην ολοκλήρωση της βίαιης εκκένωσης.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Anzoategui διοικείται από τον Μπολιβαριανό κυβερνήτη Tarek William Saab. Η στυγνή πράξη του δικαστή και της αστυνομίας της Anzoategui είναι τελείως αδικαιολόγητη. Η αστυνομία της Anzoategui είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στην καταπίεση ενάντια στους εργάτες των πετρελαίων, οι οποίοι αγωνίζονταν για το συμβόλαιό τους πέρσι, και βασικά είναι η ίδια αστυνομική δύναμη με τους ίδιους διοικητές που υπήρχε και πριν την επανάσταση. Ο κυβερνήτης Tarek William Saab και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπό τον πρόεδρο Τσάβεζ πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση διερεύνηση των γεγονότων και να φέρουν τους υπεύθυνους σε δίκη.

Οι εργάτες που καταλαμβάνουν το εργοστάσιο της Mitshubishi ανήκουν όλοι στο Μπολιβαριανό κίνημα και πολλοί από αυτούς ήταν ενεργά ενταγμένοι στην καμπάνια για το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 15 Φεβρουαρίου. Είχαν λάβει ευρύτατη υποστήριξη για τα αιτήματά τους από το τοπικό και εθνικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αντιπροσωπείες από εργάτες της Toyota και της Ford τους είχαν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες και πολλοί εργάτες από αυτά τα εργοστάσια συζητούν το ενδεχόμενο να τα καταλάβουν σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ζητάμε από όλους τους ακτιβιστές των συνδικάτων, της νεολαίας και των κινημάτων αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο να:

·         στείλουν μηνύματα συμπαράστασης στους εργάτες στα: Freteco: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Sindicato Nueva Generación, MMC: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

·         στείλουν μηνύματα στον κυβερνήτη της πολιτείας Anzoategui απαιτώντας την άμεση διακοπή της βίας εναντίον των εργατών και οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία των δύο εργατών να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη. Στείλετε στις παρακάτω διευθύνσεις: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  και για αυτούς που μιλούν Ισπανικά μπορούν να τηλεφωνήσουν στην Dalia Vega, επικεφαλής του γραφείου του κυβερνήτη, στο + 58 281 2701405-2701406

·         στείλουν μηνύματα στην Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σε πρεσβείες και προξενεία, ζητώντας της άμεση και πλήρη διερεύνηση των γεγονότων, την εθνικοποίηση της Vivex και την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στο MMC (επικοινωνήστε με το γραφείο του Προέδρου στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Source: Κάτω τα Χέρια από τη Βενεζουέλα!