Solidaritet med Mitsubishi-arbejdere i Venezuela: Forsvar fagforeningen – nej til fyringer

Arbejderne på Mitsibishi Motor Company (MMC) i Barcelona, Anzoategui, i Venezuela , og deres fagforening, er igen blevet angrebet. Vi appellerer om, at I tager del i protestkampagnen.

Som det fremgår af dette interview med Felix Martinez, generalsekretær for fagforeningen Singetram, er angrebene imod arbejderne på Mitsubishi Motor Company (MMC) i Barcelona i delstaten Anzoategui i Venezuela, og deres fagforening begyndt igen.

I januar i år kæmpede MMC-arbejderne en modig kamp for at forsvare jobs og arbejdsforhold for en gruppe arbejdere ansat på løsarbejder-vilkår, som firmaet ville fyre ulovligt. Kampen førte til en to måneder langt besættelse af fabrikken, og under bevægelsen blev to arbejdere dræbt af det regionale politi, da de modsatte sig et forsøg på at rydde fabrikken. Som resultat af denne kamp, der endte i en delvis sejr, og de militante metoder som de anvendte, blev Mitsubishi-arbejderne og deres fagforening et referencepunkt for andre arbejdere i Anzoategui, i bilindustrien og generelt i den venezuelanske fagbevægelse.

Virksomheden gjorde endnu et forsøg på at knække arbejdernes beslutsomhed og smadre fagforeningen, da de i september erklærede en lockout. De sagde, at fagforeningens ledere var ballademagere, som de ikke kunne forhandle med, og at de derfor ville lukke fabrikken permanent. Endnu engang organiserede Singetram en forbilledlig kampagne, der involverede lokalsamfundet og arbejderne i hele delstaten Anzoategui, og fabrikken genåbnede endelig produktionen den 21. september.

Men samme dag meddelte ledelsen, at de ville indlede fyringssager imod 156 arbejdere, herunder 11 af medlemmerne af fagforeningens ledelse. Det er et klart forsøg på at knægte fagforeningen og arbejdernes kampvilje. De faglige ledere er alle med i den bolivariske bevægelse og medlemmer af PSUV [det forenede socialistparti]. Desværre har arbejdsministeriet accepteret fyringssagerne imod de 11 fagforeningsledere uden overhovedet at lytte til arbejderne. Singetram har organiseret en kampagne i Venezuela, mens de på samme tid laver en appel om international solidaritet. Vi beder alle fagligt aktive om at underskrive brevet og sende det til arbejdsministeriet.


(Send venligst brevet på spansk. Dansk version nedenfor til information)

No al acoso contra los trabajadores de MMC automotriz.

A la atención de la Ministro del Poder Popular para el Trabajo

Sr. María Cristina Iglesias.

Por la presente queremos hacerle partícipe de nuestra inquietud ante la situación que desde comienzos de año están atravesando los trabajadores de MMC automotriz, en Barcelona estado Anzoátegui. Estos trabajadores a través de su sindicato SINGETRAM, que afilia a la mayor parte de los obreros de la planta ha venido realizando una labor exitosa en la defensa de los intereses de los trabajadores contra la explotación de esta multinacional luchando dentro de la legalidad por la defensa de las leyes venezolanas que amparan a los mismos, y que esta multinacional incumple sistemáticamente. Por ejemplo, en el terreno de la salud laboral, defendiendo el empleo y mejoras de los más de 500 trabajadores enfermos por las malas condiciones de trabajo que impone la multinacional. Este sindicato bolivariano pertenece al Frente de trabajadores socialistas, sus dirigentes son militantes del PSUV y firmes seguidores del Presidente Chávez.

La actitud de la empresa frente a esta posición de los trabajadores ha sido intentar romper su resistencia, con cierres patronales, amenazas y despidos. Funcionarios de policía corruptos, actuando a favor de la empresa, asesinaron a dos trabajadores en un intento de desalojo judicial de la planta el pasado mes de enero. La gerencia de esta multinacional ha creado un estado de opinión en el estado Anzoátegui respecto a que estos trabajadores son violentos o radicales cosa que es completamente falsa, estos trabajadores han cumplido todos los procedimientos que marca la ley. Se trata de poner a las victimas cómo verdugos . Usted sabe muy bien que esta manera de actuar es la propia de los golpistas de 11 de abril intentando criminalizar al pueblo y sus dirigentes que reclaman sus derechos para poder romper su resistencia y justificar medidas en su contra.

De todos es conocido en su trayectoria política la promoción de la idea de que los trabajadores deben jugar un papel protagonista en la revolución venezolana. Con ese fin, le solicitamos que interceda por estos trabajadores para impedir que las multinacionales que van a suelo venezolano se crean con el derecho a esclavizar a los mismos y atropellarlos cuando considera oportuno.

Recientemente ha llegado a nuestro conocimiento la aceptación por parte de su ministerio de 11 calificaciones de despido para dirigentes de SINGETRAM a petición de la gerencia de MMC justo el día en que se reabría la planta tras un cierre patronal. Ante este nuevo atropello le solicitamos la retirada de estas calificaciones de despido y que ponga los medios para terminar con el acoso al que están sometidos por parte de esta multinacional.

¡Basta de acoso a los trabajadores de MMC automotriz¡

¡No a las calificaciones de despido de 11 directivos sindicales¡

Reciba un saludo compañero.

Los abajo firmantes:
..............................

Enviar esta resolución a:

Ministro del trabajo, Maria Cristina iglesias: mariacristina_iglesias@hotmail.com

Con copia a:
Viceministro del trabajo, Elio Colmenares: elio.colmenarez@mintra.gov.ve
Viceministro del trabajo, Ricardo Dorado: r.dorado@mintra.gov.ve

Con copia a:
sindicatonuevageneracion@gmail.com
frentecontrolobrero@gmail.com
hov.denmark@gmail.comNej til chikane imod arbejderne på Mitsubishi Motor Company

Til ministeren for folkemagt og arbejde

Sra María Cristina Iglesias,

Vi ønsker at udtrykke vores bekymring over den situation, som arbejderne på MMC har stået overfor siden årets begyndelse i Barcelona, Anzoategui. Disse arbejdere har haft held til at forsvare arbejdernes rettigheder imod det multinationale selskab gennem deres fagforening Singetram. Denne kamp er blevet gennemført med legale midler og indenfor den venezuelanske lovs rammer, der forsvarer dem, og som det multinationale selskab konstant overtræder. For eksempel hvad angår sundhed og sikkerhed har de forsvaret jobs og forbedringer af forholdene for mere end 500 arbejdere, der lider af arbejdsskader, som resultat af de farlige arbejdsforhold, som det multinationale selskab har påtvunget dem. Denne fagforening, der er en bolivarisk fagforening, er en del af den Socialistiske arbejderfront, og dets ledere er medlemmer af PSUV og støtter præsident Chávez.

Firmaets attitude har været at forsøge at bryde arbejdernes modstand gennem lockouter, trusler og fyringer. Korrupte politibetjente i virksomhedens tjeneste dræbte to arbejdere i januar, da de forsøgte at rydde fabrikken for arbejdere. Ledelsen i firmaet har startet en smædekampagne i Anzoategui, der siger at disse arbejdere er voldelige eller radikale, noget der ikke er sandt. Disse arbejdere har fulgt den procedure, som loven har fastlagt. Ofrene fremstilles som forbryderne. Som du meget vel ved var det kupmagernes opførsel 11. april, der forsøgte at kriminalisere folket og deres ledere, for at ødelægge bevægelsen og retfærdiggøre undertrykkelse.

Det er et spørgsmål om dit generalieblad, at du altid har forsvaret ideen om, at arbejderne må spille en nøglerolle i den venezuelanske revolution. Med dette mål for øje beder vi dig om at gå ind i sagen til fordel for disse arbejdere for at forhindre den multinationale virksomhed i at træde arbejdernes rettigheder under fode.

For nylig er vi blevet gjort opmærksomme på, at dit ministerium har accepteret 11 fyringssager imod lederne af Singetram på MMC ledelsens forespørgsel, på den præcis samme dato som de genåbnede fabrikken efter lockouten. Overfor dette nye angreb beder vi dig om at trække disse procedurer tilbage og hjælpe med at sætte en stopper for den multinationale virksomheds chikane overfor arbejderne.

Nej til chikane imod MMC-arbejderne!
Nej til fyring af 11 fagforeningslederne!

Solidariske hilsner,
..............................


Send denne solidaritets brev [på spansk] til

Arbejdsminister, Maria Cristina Iglesias: mariacristina_iglesias@hotmail.com Med en kopi til
Vicearbejdsminister, Elio Colmenares: elio.colmenarez@mintra.gov.ve
Vice Minister of Labour, Ricardo Dorado: r.dorado@mintra.gov.ve
Og til
sindicatonuevageneracion@gmail.com
frentecontrolobrero@gmail.com
hov.denmark@gmail.com

Source: Socialistisk Standpunkt