Scrisoare lui Moș Crăciun

de Carlos Powell
Text revăzut de Sylviane Fournier și tradus din limba franceză de Zbăganu Georgica Marioara

Dragă Moș Crăciun,
Îmi iau responsabililtatea să trascriu cît mai exact posibil cuvintele unui copil din vecini, care, din motive pe care le vei înțelege cu ușurință, a trebuit să abandoneze de foarte timpuriu școala pentru aș-i cîștiga viața și, prin urmare, este analfabet. ( Deși autorul acestei scrisori este de origine din America Latină, multe din cele spuse de el se potivesc și pentru Europa de Est. N.Trad.)

Decembrie 2002, undeva în lume
Dragă Moș Crăciun,
Este deja decembrie și aud mult vorbindu-se despre tine și Crăciun. La televizor se arată magazine și străzi din capitală pline de ghirlande luminoase. Difuzoarele umplu străzile de muzică. N-aș vrea să te ofensez, dar trebuie să-ți spun că pentru mine Crăciunul este cel mai dur moment al anului, asta știind că restul este un calvar.
Să nu-ți fie frică, n-am să-ți cer prea multe. Mai ales nu o să-ți cer obiecte. Aș dori numai, dacă se poate, să-mi faci cadou ceva din timpul tău, numai atît cît să-mi citești scrisoarea. Știu că ai o săniuță mică și cu siguranță acesta este motivul pentru care nu reușești să ajungi și pe coclaurii prin care locuiesc eu împreună cu familia mea. Să nu mai punem la socoteală că pe aici nu ninge nicodată.
Pe continentul pe care am avut fericirea, sau nefericirea de a mă naște, acum asta nu mai are nici un fel de importanță, mai mult de jumătate din locuitori supraviețuiesc la limita înfometării. Nu țin neapărat să te plictisesc cu așa ceva în plin decembrie, dar terbuie să știi că murim literalmente ( n-are rost să spun că trăim în asemenea condiții ) cu echivalentul a 2 (doi) dolari americani pe zi. Să știi că nu eu sînt cel care face o asemena apreciere, nici n-aș avea cum, ci niște specialiști serioși care, cu siguranță petrec foarte bine sărbătorile de Crăciun.
Ce mi-aș dori pentru început drept cadou, este o explicație. Spune-mi, te rog, cum se poate așa ceva? Pe de-o parte se spune că țara mea ( ca și multe altele din Africa ) este producătoare de materii prime și alimente. Pe de alta instituțiile internaționale afirmă că se produce suficient, în acest moment, ca toți locuitorii planetei să aibă suficientă hrană. Atunci cum se face că sîntem muritori de foame ?!
De aceea nu-ți scriu cerîndu-ți jucării, pentru noi este o altă urgență. Multă lume spune că trebuie să facem cadouri de Crăciun copiilor pentru a le stimula imaginația și sufletul. În fiecare an și numai o singură dată pe an, se organizează distribuții publice de jucăriuțe din plastic, ursuleți de pluș, mici păpuși blonde cu ochi albaștri. Dar noi avem culoarea pămîntului și burțile goale. Din nefericire nu putem mînca niciuna dintre aceste jucăriuțe. Din contra, încercăm să le vindem ca să putem cumpăra ceva de mîncare.
Canalele de telviziune din țara mea difuzează constant spoturi publicitate pentru ca părinții să cumpere cadouri pentru copiii lor. În fiecare an același lucru. Și în fiecare an este tot mai rău.Jucăriile sînt fantastice, frumos colorate, se mișcă magic cu ajutorul mecanismelor lor acționate de baterii, scot sunete ciudat de frumoase, mici cântecele, vorbe într-o limbă ciudată Pe care nu o înțelegem. Cine să le cumpere în țara mea? Presupun, totuși, că sînt și dintre aceștia căci altfel nu s-ar osteni nimeni cu publicitatea care li se face, care este, după cum spun unii, ea însăși, foarte scumpă. Tocmai de aceea înclin să cred
că este mai puțnă fantezie și mai mult o afacere comercială. Tu, care mi se spune că ai început ca un călugăr care și-a stabilit prima regulă de comportament apărarea copiilor, cum poți permite așa ceva ? Asta numai dacă nu ești și tu de partea lor ?!
Știu și eu pe unii de la mine din țară care s-ar putea să cumpere asemenea jucării pentru copiii lor. Parcă pe măsură ce numărul săracilor crește, cei foarte bogați devin și mai bogați și mai puțin numeroși. Altfel spus, de fiecare dată mîinile care-și impart banii sînt mai puține. Și, Moșule, din ce în ce mai multe mîini sărace se întind să ceară pomană.
Dumneata știi cu siguranță să citești și te uiți prin ziare. Se vorbește mult la mine în țară despre corupție, ca și cum aici corupția ar fi existat dintotdeauna. Și trebuie că ești tare mirat de salariile imense ale politicienilor noștri. Eu nu prea știu să număr, că n-am fost la școală destul, dar am auzit că salariile lor numără multe zerouri, ce-o însemna și asta ! cel mai extraordinar este că, periodic, înainte de sărbători ei înșiși hotărăsc să-și mai mărească salariile. Și asta în văzul întregii lumi ! Ce-i și mai rușinos este faptul că mai încearcă să și justifice așa ceva!
De ce fac asta ? Oare n-au cu ce cumpăra jucării copiilor lor, știi, Moșule jucăriile acelea scumpe la care se face atîta reclamă !Nu-i trist, să ne punem un moment în pielea lor ! Cum să se descurce, sărăcuții, cu obligațiile pe care le au și în plus să justifice și ceea ce cîștigă ! Jurnaliștii îi sîcîie atîta cu întrebările ! Că de ce nu și-au ținut promisiunile electorale de a reduce gradul de sărăcie din țară. Îi și aud spunînd : nu am fost lăsați să guvernăm, noi am moștenit o țară falimentară… Nu-i cam ciudat că se bat atîta ca să ajungă să dețină puterea înt-o țară săracă lipită pămîntului ?!
Nici pentru mama salariul nu-i de ajuns. Nu-i de ajuns să ne cumpere de mîncare. Noi îi cerem, dar ne răspunde mereu : N-am. Ea, cu siguranță nu este în măsură să-și crească singură salariul prin decret. Uite, tocmai de aceea noi, copiii ei muncim de pe la cinci ani. Și facem totate muncile imaginabile și chiar mai mult. Nici nu știi, Moșule, cite îndurăm ! numai de și-ar face cineva pomană cu noi să ne dea vre-o mască. O mască din aceea prin care să nu mai simți mirosul îngrozitor al toxicelor atunci cînd trebuie să le manipulăm al al pesticidelor pe care ni le aruncă în cap din avioane atunci cînd își tratează din avioane culturile lor supraproductive cu plante modificate genetic. În ceea ce privește celelalte lucruri pe care trebuie să le facem pentru a ajunge să avem ceva de-ale gurii, prefer să nu ți le mai spun, că ar fi înstare să ma acuze de terorism că ți-am compromis Crciunul
Știi ce m-am gîndit, Moșule, n-ai putea să ne faci cadou o lume în care să nu existe nici politicieni corupți nici mari negustori superbogați și insensibili controlînd puterea ? Și nu mă refer numai la țara mea în care această plagă este atît de răspîndită, dar și la țările bogate unde se întîmplă cam la fel căci politicienii de peste tot sînt tot o apă și-un pămînt. Și mina celui mai bogat deschide și închide ușa prin care trec conducătorii și oamenii de afaceri ai țării mele.
Sau, poate că dacă ar repartiza și către noi puțin din ceea ce cîștigă, n-am mai avea burta atît de goală și am putea să ne mai gîndim și noi la joacă, sport și nu ne-am mai îmbolnăvi atîta. și, astfel, strada n-ar mai drumul către pierzanie.
Îmi dau seama că ceea ce-ți cer se numește, de fapt noua ordine economică, socială și politică intrenațională. Cum adică O altă ordine, aceasta să fie posibilă ? Ar fi ca și cum s-ar lua totul de la început, dar mai bine. Dacă, prin absurd ai dori să ne faci un asemenea cadou, cine l-ar finanța ? Nu va fi ușor să-i convingi pe conducătorii țărilor bogate, pe cei care cheltuie de șase ori mai mult pentru protejarea pieței pe care tot ei o numesc liberă, decît investesc în cooperarea pentru dezvoltarea țărilor sărace. Un zid sacru. Sau un zid al rușinii…
Ți-am promis la început să nu-ți stric sărbătorile, dar nu mă pot împiedica să nu-ți spun unele lucruri, prea sînt disperat. Ascultă : în deceniul trecut jumătate din civilii morți în războaie au fost copii; sau asta : în fiecare zi, da în fiecare zi, mor 30 000 de copii de foame sau prin boli curabile ; și încă : aproape o mie de milioane de copii sînt obligați să muncească să-și cîștige supraviețuirea. M-am ambalat prea tare, știu. Dar aș putea să-ți dau indici de mortalitate infantilă, de absenteism școlar, de speranță de viață la naștere limitată, de inegalitate de venituri, de lipsă de perpective. Moșule, totul este prea trist.
TU, care vii cu sănioara să aduci cadouri, cred că nu citești ziarele. Poate că vii de pe o altă planetă. Este posibil. Sau, ca mulți dintre oamenii noștri politici, trăiești în lumea aceasta dar gîndești ca și cum ai trăi în alta. Nu știu și de aceea spun atîtea, că nu reușesc să înțeleg.
Și aș mai avea să-ți spun și altele ! Dar abuzez deja de timpul tău. Sper că nu te-ai ofensat prea tare de ce-am spus și-ți vei face, totuși plimbărica cu săniuța. Știu că ai un argument imparabil pentru a-l face : crearea de noi locuri de muncă. Oameni ca tine, nu trebuie plictisiți. Dar să știi, că dacă m-aș fi dus la școală aș fi înțeles lucrurile aste și nu te-aș mai fi deranjat. Cine știe, se spune că uneori inima înțelege mai bine decît capul.
Primește, Moșule, salutările cele mai sincere ale unui copil dintre milioane.


Contact pentru acest articol. Carlos Powell. powama@ibw.com.
Contact pentru versiunea din limba romînă geomar@totalnet.ro


Nume:
Email:
Comentariu:
 
0){ $filecontents=join('',file($fname)); foreach(explode("",$filecontents) as $comment){ list($name,$email,$comentariu,$timestamp)=explode("/**/",strip_tags($comment)); if ($comentariu){ $comtime=strftime("%d/%m/%Y - %H:%M",trim($timestamp)); $strdate=$comtime['day'].'/'.$comtime['month'].'/'.$comtime['year']; ?> Nume: < >

Scris la: