Μεξικό: Διεθνής έκκληση αλληλεγγύης του CLEP-CEDEP

Αναδημοσιεύουμε εδώ την έκκληση των φοιτητών του μεξικάνικου CLEP-CEDEP (επιτροπές σπουδαστών για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας) που αντιμετωπίζουν μια εκστρατεία νομικής δίωξης και απειλών από τις αρχές.

Πέντε από αυτούς, όλοι τους γνωστοί ακτιβιστές στα πανεπιστήμια, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης. Το μόνο έγκλημά τους είναι η υπεράσπιση της δωρεάν παιδείας. Οι αρχές τους κατηγορούν με χαλκευμένες κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στη φοιτητική απεργία υπέρ της δημόσιας παιδείας στις 4 Ιουνίου. Τα δικαστικά έξοδα έχουν ήδη ανέλθει σε 825 ευρώ (16,000 μεξικάνικα πέσος). Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αριστερούς αγωνιστές να υπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας, να θέσουν το ζήτημα στις οργανώσεις και τους χώρους δράσης τους και να συνεισφέρουν οικονομικά στο Ταμείο για τα δικαστικά έξοδα.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε απελπισία την κυβέρνηση Καλντερόν, τα έσοδα του Κράτους είναι βυθισμένα όπως ποτέ στο παρελθόν, με αποτέλεσμα περαιτέρω ρυθμίσεις και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ειδικά στους τομείς που έχουν σχέση με τις ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών στις πόλεις και την ύπαιθρο. Αυτές οι ρυθμίσεις και περικοπές του προϋπολογισμού προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσής τους μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν, οξύνοντας ολοένα περισσότερο τον κοινωνικό αναβρασμό.

Ιδιαίτερα στα κρατικά πανεπιστήμια η ένταση έχει φτάσει σε τέτοια σημεία που θέτει καθημερινά στην ατζέντα την πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων απορρίπτοντας τις πολιτικές του Καλντερόν και των πανεπιστημιακών αρχών. Οι τελευταίοι, το εκμεταλλεύονται για να προωθήσουν αντιδραστικά μέτρα προσπαθώντας να αποτρέψουν με κάθε κόστος να μετατραπεί αυτή η οργή σε έναν ανοικτό αγώνα υπεράσπισης της κρατικής εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Έτσι, τώρα θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή μια συνεχή καταδίωξη και επίθεση ενάντια σε οποιονδήποτε τολμά να μιλά ενάντια στις επιθέσεις στην εκπαίδευση.

Πρόσφατα, η ίδια πολιτική εφαρμόστηκε ενάντια σε νεαρούς φοιτητές των πανεπιστημίων IPN, UNAM and UAM. Στην περίπτωση των πολυτεχνικών σχολών (IPN), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικό δεν ήταν η μόνη που εφάρμοσε τις πολιτικές αυτές, αλλά συμμετείχαν και οι πανεπιστημιακές αρχές.

Το 2007 οι πρυτανικές αρχές ευθύνονταν για μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις στο φοιτητικό κίνημα στις σχολές αυτές. Με μια μαφιόζικη επιχείρηση, συνέλαβαν 10 φοιτητές, με την κατηγορία της «ακραίας βίας». Οι φοιτητές αυτοί δικάστηκαν, και μάλιστα 4 από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι παρά τα κενά και τις ανακρίβειες των στοιχείων στη δίκη.

Μέχρι αυτή την ημέρα, οι αρχές του IPN συνεχίζουν να επιτίθενται στη νεολαία που είναι οργανωμένη στο CLEP-CEDEP. Με μυστικές επιστολές, που υποτίθεται στάλθηκαν από διάφορους κοινωνικούς οργανισμούς, συνεχίζουν να συκοφαντούν, να απειλούν τους συντρόφους, ενώ ξεκίνησαν έρευνες της αστυνομίας ακόμα και για εγκλήματα που ποτέ δεν έχουν αποδείχθει.

Αυτό συνδυάζεται με την εκστρατεία που επίσης διεξάγεται ενάντια στα μέλη του CLEP-CEDEP στο UNAM. Παρομοίως, οι σύντροφοι παρενοχλούνται, τους ακολουθούν στο σπίτι τους, όπου ύποπτα αυτοκίνητα τους βγάζουν φωτογραφίες και επιπλέον, έχουν γίνει εκκλήσεις στο Ίντερνετ να τους επιτεθούν όταν τους δουν στις σχολές.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα γεγονότα στο IPN και το UNAM, είναι τμήματα του προτσές της ταξικής πάλης που γίνεται αντιληπτή σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζομένων για την υπεράσπιση των συνδικάτων στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού τάραξε την κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος σα φοβισμένο σκυλί, εξαπολύει λυσσασμένες επιθέσεις.

Είναι γνωστό στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα, ότι τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για να εκφοβίσουν τους ηγέτες των κινημάτων αυτών, ώστε να υποχωρήσουν από τον αγώνα τους. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι μόνο αυτό δεν αρκεί για να εγκαταλείψει ένας κοινωνικός αγωνιστής την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για έναν καλύτερο κόσμο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Δεδομένου του ότι οι εκπαιδευτικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθόδους για να επιτεθούν σε κοινωνικές οργανώσεις, τα μέλη του CLEP-CEDEP κάναμε ξεκάθαρο ότι όλο και περισσότεροι νεολαίοι συμμετέχουμε στον αγώνα και θα συνδέσουμε το κίνημά μας πιο στενά με το εργατικό. Θα ζητήσουμε αλληλεγγύη, οπουδήποτε είναι απαραίτητο, όχι μόνο εθνικά αλλά και διεθνώς και θεωρούμε υπεύθυνους την κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν, του αντιπροσώπου του στο IPN, Ενρίκε Βίγια Ριβέρα και Χοσέ Νάρο Ρόβλες Ρέκτορ, αν οποιαδήποτε επίθεση είτε φραστική, σωματική ή ψυχολογική διεξαχθεί ενάντια σε μέλη του CLEP-CEDEP.

Καλούμε το εργατικό και φοιτητικό κίνημα στο Μεξικό και διεθνώς να υπερασπιστούν μαζί με εμάς, τα αιτήματα που ακολουθούν.

Οι εργαζόμενοι και νεολαίοι που υπογράφουν αυτό το κείμενο:

1. Καταδικάζουμε τα κατασταλτικά μέτρα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν και τα τσιράκια της στα πανεπιστήμια, ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και τα μέλη του CLEP-CEDEP καθώς και ενάντια στο εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα και τις οργανώσεις.

2. Συμπαρατασσόμαστε με τους αγώνες που η νεολαία, οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός του Μεξικό έχει οργανώσει ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η δεξιά κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν.

3. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των Προκαταρκτικών Εξετάσεων ενάντια στους Κλαούδια Χάι Αγκίλαρ και Ενρίκε Μαρτίνεζ Οριουέλα, καθώς και κάθε δίωξης, αφού δεν έκαναν τίποτα παρά να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων.

4. Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις που υπέστη την τελευταία περίοδο ο Έκτορ Αγκίλαρ Κάμπος.

5.Επίσης απαιτούμε το σεβασμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, χωρίς όρους, όλων των εργαζομένων του IPN, και για αυτό το λόγο καλούμε σε άμεσο τερματισμό την εκστρατεία δίωξης και παρενόχλησης από τις αρχές του πανεπιστημίου ενάντια στους εργαζόμενους Σαμουέλ Σοτέλο Κρέσπο και Πατρίσια Γκονγκόρα.

6.Θεωρούμε υπεύθυνους την κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν, τον Ενρίκε Βίγια Ριβέρα, Γενικό Διευθυντή του IPN και τον Χοσέ Νάρρο Ρόβλες, πρύτανη του UNAM, για οποιαδήποτε επίθεση ενάντια στους συναδέρφους που αναφέρονται παραπάνω ή σε όποιο μέλος του CLEP-CEDEP.

7.Δεσμευόμαστε να διεξάγουμε μια εκστρατεία αλληλεγγύης στα μέλη και τις οργανώσεις μας για την υπόθεση των συντρόφων αυτών.
Σταματήστε τις επιθέσεις ενάντια στη νεολαία του CLEP-CEDEP!

Ενωμένοι και οργανωμένοι...θα νικήσουμε!

Source: Μαρξιστική Φωνή