Irland: solidaritet med klimaaktivister!

Onsdag 9. februar vil klimaaktivistene Orla Murphy og Zac Lumley møte opp i distriktsdomstolen i Dublin da de er anklaget for å ha begått alvorlig kriminell skade, som de kan risikere opp til ett års fengsel for. Hva er «forbrytelsen» de er anklaget for? En fredelig protest mot den irske regjeringens passivitet i forbindelse med klimaendringene ved å male ordene «No More Empty Promises» på forsiden av en regjeringsbygning. I tilfellet med Zac Lumley, som er tilhenger Irish Marxists (IMT Irland), anklages han bare for å ha live-streamet protesten.

[Source]

Den irske staten har besluttet å gå videre med denne saken fordi den tydeligvis ønsker å stadfeste et eksempel med disse to aktivistene. Den har allerede behandlet disse kameratene skandaløst, siden de ble arresterte etter protesten 19. mars 2021. De ble tvunget til å betale en kausjon på 3.000 euro etter arrestasjonen. Zac tilbrakte tre netter i fengsel, da han ikke umiddelbart kunne anskaffe beløpet. I mellomtiden ble Orla – som da var 19 år gammel – fengslet i fem uker etter å ha blitt nektet kausjon. De samme kausjonsbetingelsene nekter Zac adgang til en stor del av Dublins sentrum, mens Orla har fått forbud mot å reise inn i Dublin overhodet!

Disse anklagelsene er skandaløse. De to er anklaget for forsettlig ødeleggelse av statseiendom. Det har de ikke gjort – deres protest resulterte bare i at det havnet maling på en bygningsmur. Malingen ble vasket av. Ingen eiendom ble ødelagt. I Zacs tilfelle har påtalemyndighetene  til hensikt å straffe ham bare for å ha filmet denne protesten, hvilket betyr at enhver journalist også kan bli anklaget for det i fremtiden.

I kontrast til disse anklagene om «ødeleggelse» står kapitalistklassens hensynsløse ødeleggelse av klimaet og økosystemene på vår planet i jakt på profitt, som disse kameratene protesterte imot. Hva gjør den irske regjeringen for å forhindre dette? Ingenting. Den hjelper og tilskynner til klimaødeleggelsen, i det den villig tjener selskapene i deres jakt på massive profitter.

Denne prokapitalistiske regjeringen, som det grønne partiet skammelig deltar i, tilbyr ikke annet enn sentimentale løfter etterfulgt av passivitet. Med ordene som Orla har malt på siden av Utenriksministeriets bygning, sier vi: «Ikke flere tomme løfter!» Kameratene ble motiverte til å protestere, akkurat som millioner av unge mennesker verden over, på grunn av at et lite antall kapitalister ødelegger klimaet. De hadde fullstendig rett til å gjøre det.

Staten, som er bekymret over den bølgen av sinne som er iferd med å bred seg blant millioner av arbeidere og unge i Irland, forsøker å ty til undertrykkelse. Denne rettssaken har til formål å komme med en sjokkerende effekt på aktivister av alle saker. Den har til hensikt å sende en advarsel til arbeidere og unge om at den ikke lenger vil tolerere fredelige protester i Irland mot regjeringens forurensende, prokapitalistiske, menneske- og naturfiendtlige politikk.

Vi oppfordrer derfor sosialister, fagforeningsaktivister og klimaaktivister i Irland og i hele verden til å protestere mot denne rettssaken og til å uttrykke solidaritet med Orla og Zac.

Vi oppfordrer våre tilhengere til å sende delegasjoner til å registrere protester utenfor irske ambassader og konsulater rundt om i verden på denne dagen og sende protestbrev til direktøren for påtalemyndighetene og justisministeren.

Send budskap om solidaritet og bilder av protester på sosiale medier under følgende hashtags: #ProtestIsNotACrime og #NoMoreEmptyPromises

Vi sier: Dropp anklagene! Protest er ikke en forbrytelse!


Følgende er et modellbrev som kan sendes til irske myndigheter og til den irske ambassaden i Norge. I tillegg til de følgende e-mailene kan du sende protestbrevet til den irske ambassaden i Norge her: https://www.dfa.ie/irish-embassy/norway/contact-us/

Modellbrev

Send email til: eamon.ryan@oireachtas.ie, heather.humphreys@oireachtas.ie

Kopier til: irishmarxists@gmail.com

Dear Sir/Madam,

We are writing to you to express our alarm that the state has decided to prosecute two young environmental activists, Orla Murphy and Zac Lumley.

It is a scandal that at a time when the world is careening towards a climate catastrophe that the state in Ireland is subjecting young climate activists to serious criminal charges that could carry sentences of one year in prison. The superficial and insignificant amount of damage caused by the protest that led to Orla and Zac’s prosecution pales into utter insignificance next to the destruction being wrought to the Earth’s climate.

These charges are an attack on the democratic right to peacefully protest and we demand that they be dropped immediately.

Ireland is among the worst polluters in Europe, and the eyes of environmental activists, trade unionists and young people around the world are on the Irish government.

Yours faithfully,

[Skriv inn navn, organisasjon (hvis aktuelt) og land]

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.