Iran: magten ligger i gaderne

For et år siden ville det have været umuligt at tro eller blot at tænke på det, men mens denne artikel skrives, smuldrer det islamiske regimes magt i Iran, og magten går over til gaderne under folkets massive pres. Ligningen er enkel: millioner af mennesker er på gaden, og der findes ikke tilstrækkeligt politi og militær til at holde dem tilbage.

Den 26. og 27. december faldt de traditionelle shiamuslimske sørgedage tasoa og ashura. Shiamuslimer sørger traditionelt disse dage for at mindes Imam Hossein, profeten Muhammeds barnebarn, som blev dræbt på ashura. Imidlertid bliver traditionen, som enhver anden religiøs tradition, som regel behandlet af masserne som en gadefest. I år, midt i en revolutionær bevægelse, der begyndte for seks måneder siden og har rystet det iranske samfund i sin grundvold, har folk besluttet at bruge det som en protestdag. Det var derfor almindeligt kendt i nogen tid, at den 26. og 27. december ville være protestdage.

Men man kan sige, at det der skete, var større end de fleste havde forventet.

Hundredtusindvis af mennesker demonstrerede i byer over hele Iran den 26. december, men det gik for alvor løs søndag den 27. december. På denne dag, og mens vi skriver denne artikel, fyldte millioner af mennesker gaderne i byer over hele Iran og kom i åben kamp med regimets styrker. Men ikke nok med det. Mange gader, særligt i det centrale Teheran, blev besat af befolkningen og er nu under deres kontrol. Folk er begyndt at overtage politistationer og basij-stationer (regimets paramilitære bøllekorps, red.) i forskellige iranske byer, de har sat ild til nogle af dem og taget skydevåben fra andre.

En anden meget vigtig udvikling er, at nogle rapporter melder om, at nogle styrker har nægtet at skyde på folk og nægtet at udføre ordrer fra deres overordnede. En rapport fra Jaras (Den grønne vejs bevægelses netværk), en af de mest troværdige nyhedskilder, sagde:

Jaras’ korrespondent melder om, at sammenstødene over hele Theran tager til i styrke, og at politiet har mistet kontrollen i mange områder. Militære ledere har givet deres tropper i det centrale Teheran besked på at skyde med skarpt for at sprede demonstranterne. Men tropperne nægter at adlyde, hvilket har ført til uenigheder mellem tropperne og de overordnede.

En Jaras-korrespondent, der var til stede ved kampene i området omkring Enqelab Square siger:
Efter denne uenighed sagde en af vagterne: ”Jeg vil aldrig dræbe mine egne landsmænd,” og derefter blev han slået af sin overordnede, som truede ham med krigsret. (Persian2English)
Protesterne var på ingen måde begrænset til Teheran, og der var hundredtusindvis af mennesker, der gik på gaden i Kermanshah, Shiraz, Isfahan, Qom, Mashhad, Arak, Lahijan, Abad, Salmas, Naqade, Robat Karim osv.

Men som i enhver revolution er alle øjne på hovedstaden Teheran. Her så vi de bitreste kampe mellem befolkning og sikkerhedsstyrker. Mindst otte er blevet dræbt der (blandt dem Seyed Ali Mousavi, der var den reformistiske præsidentkandidat Mirhossein Mousavis nevø, og dødsfaldet vil få politiske konsekvenser). Regimet var så skræmt, at ”visse politi- og basijstationer [I Teheran] blev evakueret for at forhindre, at befolkningen fik skydevåben.” (Persian2English)

Lad os tage et hurtigt kig på kendsgerningerne: folk kæmper ikke blot tilbage imod regimets sikkerhedsstyrker, men overtager politistationer og sætter sig i kontrol over gaderne, visse sikkerhedsstyrker nægter at skyde på folk; paroler som ”Dette er blodets måned, Khamenei vil blive omstyrtet” og ”Khamenei bør vide, at han snart vil blive styrtet”. Det er tydeligt, at magten overgår til gaderne!

Hvad minder dette om?

En revolution, naturligvis.

Og det er præcis den stemning, der er blandt de fleste unge og folk i Iran. En masse politiske personligheder, der næsten alle har adgang til massemedier, har i de seneste måneder gjort deres bedste for at gøre revolution til et ”beskidt” begreb og sagt, at folk ikke bør indlade sig på endnu en ”fejlslagen revolution”. Men nu bliver ordet brugt oftere end nogensinde. Iranere fra alle samfundslag, selv de der for få dage siden forsvarede reformistiske synspunkter, siger nu: ”der er en revolution på vej”.

Dette bekræfter vores perspektiv, hvor vi fra begyndelsen sagde, at dette er begyndelsen på en revolution.

Hvad venter forude?
Mens denne artikel skrives, begynder aftenfesten shaame ghariban (ashura aften), og der er protester overalt. I enkelte byer er der i praksis undtagelsestilstand. Nogle centrale områder i Teheran er under folkets kontrol. Der har været forsøg fra folkets side på at overtage den nationale TV- og radiobygning. Det er uklart, hvad der kan få folk til at vende hjem.

Hvis der var nogen form for ledelse for bevægelsen ville regimet vælte i løbet af få dage. På grund af, at der mangler ledelse, kan regimets kollaps blive udskudt, men det vil ikke hindre dette kollaps. Regimets dage er talte… bogstaveligt talt.

Det vigtigste element, der er fraværende, er arbejderklassens direkte rolle. Hvis arbejderne træder ind på scenen med deres egen generalstrejke og sætter samfundet i stå, vil det være den endelige dødsdom for det islamiske regime. Imidlertid er manglen på revolutionær ledelse og dårlig organisering blandt arbejderne grunden til, at dette endnu ikke er sket.

Begivenhederne den 27. december viste endnu en gang, og mere afgørende end tidligere, at regimets magt smuldrer, og at det vil vælte, den ene eller anden dag ved hjælp af den ene eller anden metode. regimets fald vil imidlertid kun være begyndelsen på en periode med voldsom klassekamp i Iran. De iranske marxisters pligt er fortsat at oprette et uafhængigt revolutionært parti for arbejderklassen, der kan føre arbejderne til sejr i denne periode. Der ligger vigtige slag forude!

Note:
Det meste af de faktiske informationer i denne artikel er fra bloggen
Persian2english, en hjemmeside der bliver drevet af aktivister fra Toronto, der også får hjælp fra folk i Europa og andre regioner. Disse aktivister, blandt dem forfatteren til denne artikel, har været vågne uafbrudt i de sidste to dage, modtaget nyheder og oversat dem til engelsk mens det sker for at bryde regimets censur.