Greek

Νεότερη ανάλυση για τα γεγονότα στο Καζακστάν. Η επαναστατική δυναμική της εξέγερσης, η επέμβαση της Ρωσίας και η άγρια καταστολή. Οι προοπτικές του κινήματος και η αναγκαία θέση της Αριστεράς.

Αυτή η ενημέρωση γράφτηκε στις 5/1/22 από έναν ανταποκριτή στο Καζακστάν μετά από την 7ωρή διακοπή του διαδικτύου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με αφορμή τις αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, μετατράπηκαν σε εξέγερση που έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης, χωρίς ακόμα όμως οι διαδηλώσεις να δείχνoυν σημάδια υποχώρησης.

Η φύση της ΕΣΣΔ, η «περεστρόικα» του Γκορμπατσώφ, ο Γιέλτσιν και το πραξικόπημά του, η άνοδος του Πούτιν. Η ανάλυση-αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (www.marxist.com) για τα τριάντα χρόνια από την κατάρρευση του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο.

Δηλώσεις στήριξης στην εξέγερση που λαμβάνει χώρα στο Καζακστάν από την Μαρξιστική Τάση, ρωσικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης, και άλλες ρωσικές αριστερές οργανώσεις. Στις δύο αυτές ανακοινώσεις, οι οργανώσεις που τις υπογράφουν παίρνουν θέση κατά της στρατιωτικής επέμβασης του καθεστώτος της δικής τους χώρας, η οποία έχει ως σκοπό την κατάπνιξη της εξέγερσης στο Καζακστάν, και καλούν τους Ρώσους στρατιώτες σε ανυπακοή.

Μετά από μάχες ενός χρόνου, οι αγρότες της Ινδιάς κατάφεραν τελικά να νικήσουν τη δεξιά κυβέρνηση του Μόντι και των καπιταλιστών υποστηρικτών της, οδηγώντας σε απόσυρση των τριών αντιδραστικών αγροτικών νόμων. Αυτή αποτελεί μια τεράστια νίκη για τους αγρότες και επιτεύχθηκε μετά από σκληρό και συνεχή αγώνα, που είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μια νέα ανησυχητική παραλλαγή της COVID-19 εμφανίστηκε με το όνομα Β.1.1.529 ή Όμικρον. Αυτό το στέλεχος ήταν ένα αναπόφευκτο προϊόν της απερίσκεπτης επιδίωξης βραχυπρόθεσμων καπιταλιστικών συμφερόντων, που διαιωνίζουν αυτό τον φαινομενικά ατέρμονο εφιάλτη της πανδημίας.

Η επανάσταση στο Σουδάν έχει πάρει νέα τροπή. Είκοσι οχτώ ημέρες μετά το πραξικόπημα που τον απομάκρυνε από την εξουσία, ο Αμπντάλα Χάμντοκ αποκαταστάθηκε στην πρωθυπουργία από τη στρατιωτική χούντα. Οι μάζες του Σουδάν που αγωνίζονται εδώ και ένα μήνα με αυτοθυσία ενάντια στη χούντα, δέχτηκαν αυτή την είδηση, όχι με ανακούφιση – αλλά με οργή.

Η τουρκική εργατική τάξη αρχίζει να κινείται με μια σειρά απεργιών και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Εργοστασιακοί εργάτες, εργάτες κλωστοϋφαντουργίας, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, στον Τύπο, δημοτικοί υπάλληλοι, ανθρακωρύχοι έχουν αρχίσει να αντιστέκονται στις άδικες συμβάσεις, τις απολύσεις, τους απλήρωτους μισθούς και την επίθεση στα συνδικάτα τους.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν ανατράπηκε από ένα νέο στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό το εδώ και καιρό διαφαινόμενο πραξικόπημα ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια της απόπειρας συμφιλίωσης μεταξύ των ηγετών της εξέγερσης του 2019 και των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Οι εξαγριωμένες μάζες έχουν επιστρέψει στους δρόμους, δείχνοντας ότι οι «εφεδρείες» της Σουδανικής Επανάστασης δεν έχουν εξαντληθεί....

Νέο βιβλίο του μαρξιστή συγγραφέα Άλαν Γουντς από τις εκδόσεις της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης, Wellred Books, για την Ιστορία της φιλοσοφικής σκέψης από την αρχαιότητα μέχρι τη γέννηση του μαρξισμού στον 19ο αιώνα. Θα κυκλοφορήσει στις 26 Σεπτεμβρίου στα αγγλικά.

Η παγκόσμια μουσική και οι μαζικοί αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα έχασαν σήμερα έναν από τους πιο εξέχοντες εκπροσώπους τους, τον αγαπημένο συνθέτη του ελληνικού λαού, Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέδεσε τη ζωή του με την αναγέννηση της μουσικής τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Τα μουσικά του έργα συνδύασαν την υψηλότερη δυνατή καλλιτεχνική ποιότητα με την αξεπέραστη έκφραση των αισθημάτων, των πόθων και των μαζικών πολιτικών αγώνων του λαού για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση και φτώχεια.

Η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη, την Εύβοια και σε δεκάδες ακόμα περιοχές της Ελλάδας δεν οφείλεται στους ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή, όπως θέλουν να πείσουν το λαό η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά, καθεστωτικά ΜΜΕ. Η αιτία αυτής της καταστροφής είναι οι αντιδραστικές προτεραιότητες και η εγκληματική κοινωνική αδιαφορία και αναλγησία της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Νεότερη ενημέρωση από τους συντρόφους της μαρξιστικής τάσης «Socialist Appeal» για τη γραφειοκρατική επίθεση που δέχονται από τη δεξιά, μπλαιρική ηγεσία του Στάρμερ στο Εργατικό Κόμμα. Κύμα αλληλεγγύης από τα μέλη, τα στελέχη και τις συλλογικότητες της αριστερής πτέρυγας του κόμματος!