Greek

*το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα socialistrevolution.org στις 11 Νοεμβρίου, όταν ακόμα ορισμένα εκλογικά αποτελέσματα δεν είχαν οριστικοποιηθεί

Αρθρο ανάλυσης της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης για τα αποτελέσματα του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία και την αναγκαιότητα κινητοποίησης του εργατικού κινήματος ενάντια στους αντιδραστικούς υποστηρικτές του Μπολσονάρο.

Η υποκρισία των δυτικών ιμπεριαλιστών έναντι της συνεχιζόμενης εξέγερσης στο Ιράν και η ύπουλη απόπειρά τους να φέρουν στην εξουσία τον αντιδραστικό Ρεζά Παχλαβί, πρώην διάδοχο του περσικού θρόνου.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλο το Ιράν, μετά τη δολοφονία μιας νεαρής Κούρδης, της Τζίνα Μαχσά Αμινί, από την περιβόητη αστυνομία ηθών του Ιράν. Ξεκινώντας από τις κουρδικές περιοχές του Ιράν, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 30 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας: Τεχεράνη, Μασχάντ, Ισφαχάν, Καράτζ, Ταμπρίζ και τη λεγόμενη ιερή πόλη Κομ. Αυτό που ξεκίνησε ως αντίδραση κατά της αστυνομικής βίας μετατράπηκε γρήγορα σε ένα ξέσπασμα οργής εναντίον του καθεστώτος στο σύνολό του.

Οι προχθεσινές εκλογές στην Ιταλία ανέδειξαν αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν ως την πιο «δεξιά» κυβέρνηση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πρώτο κόμμα το Fratelli d’Italia (Αδέρφια της Ιταλίας), με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, με 26% των ψήφων. Πώς εξηγείται αυτή η αύξηση των ψήφων ενός κόμματος που το 2018 έλαβε μόλις 4,3% και εξέλεξε μόνο 32 βουλευτές και 18 γερουσιαστές; Θα περιγράψουμε σε αυτό το άρθρο τον λόγο για τον οποίο συνέβη μια τέτοια ριζική αλλαγή στην ιταλική πολιτική σκηνή και θα σκιαγραφήσουμε τις πιο πιθανές προοπτικές.

Τις τελευταίες 48 ώρες, μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις έχουν γίνει από τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία: μερική επιστράτευση για 300.000 Ρώσους, δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία από τη Ρωσία για προσάρτησή τους στη Ρωσία, αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που σχετίζονται με τη στρατιωτική θητεία και  προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα.

Το Σάββατο (3 Σεπτεμβρίου), 70.000 με 100.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βεντσεσλάς στην Πράγα, ζητώντας την παραίτηση της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα. μεταξύ άλλων αιτημάτων που αντιτίθενται στην κρίση κόστους ζωής και την εμπλοκή της Τσεχίας στον πόλεμο δια αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Μετά από μέρες έντονων υποθέσεων και παρασκηνίου, η Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στις 2 Αυγούστου στην Ταϊπέι της Ταϊβάν με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αυτή η απερίσκεπτη και αντιδραστική πρόκληση προς την Κίνα από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού.

Μια σωρεία τραπεζικών κρίσεων, αγώνων και καταστολής συγκλόνισαν πρόσφατα τις αγροτικές περιοχές της επαρχίας Χενάν στην Κίνα. Νωρίτερα μέσα στο έτος, αρκετές τοπικές τράπεζες δήλωσαν ότι οι πελάτες δεν μπορούσαν πλέον να αποσύρουν τις δικές τους αποταμιεύσεις. Οι καταθέτες οργάνωσαν γρήγορα έναν αγώνα ενάντια στις τράπεζες, οι οποίες βοηθήθηκαν και υποκινήθηκαν από τη γραφειοκρατία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). Παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι ζουν στο πιο προηγμένο τεχνολογικά κράτος επιτήρησης και αστυνόμευσης στην παγκόσμια ιστορία, οι διαμαρτυρίες των καταθετών σύντομα κλιμακώθηκαν από οικονομικά σε πολιτικά αιτήματα και συνθήματα. Αυτές οι άνευ προηγουμένου εξελίξεις

...

Το International Marxist University (#IMU22), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 26 Ιουλίου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Συνολικά εγγράφηκαν 7.333 άτομα – μια αύξηση άνω των 1.000 ατόμων από το προηγούμενο IMU το 2020! Από τη Βολιβία μέχρι το Βέλγιο, από το Βιετνάμ έως τη Βενεζουέλα και από το Πακιστάν ως το Περού, επαναστάτες εργάτες και νεολαίοι συνέρρευσαν στο μεγαλύτερο μαρξιστικό σχολείο που διοργάνωσε ποτέ η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (ΙΜΤ), ακούγοντας συζητήσεις ανώτατου πολιτικού επιπέδου και μάς ενίσχυσαν οικονομικά με πάνω από 825.000 ευρώ να μαζεύονται για την οικονομική εκστρατεία μας, η οποία θα αξιοποιηθεί για την αγορά

...

Όταν καταπιανόμαστε με την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης, αρχικά φαίνεται να είναι ένας περίπλοκος ιστός αντιφατικών διαδικασιών. Επιφανειακά, οι κύριες τάσεις κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από μια επαναστατική κατεύθυνση.

Μήνες αρνητικών ειδήσεων και σκανδάλων, πυροδότησαν εντεινόμενες αντιδράσεις στο κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, με τον ίδιο τελικά να «αυτοκτονεί» πολιτικά. Όμως η αποχώρηση του προέδρου των Συντηρητικών από την ηγεσία του κόμματος δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα για την άρχουσα τάξη. Αντίθετα, προβλέπονται ταραχώδεις εξελίξεις για το μέλλον της Βρετανίας.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρ’ όλη τη συζήτηση για «ενότητα», η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και του άξονα Γερμανίας-Γαλλίας. Για πρώτη φορά, το νέο έγγραφο Στρατηγικής Προσέγγισης του ΝΑΤΟ περιγράφει την Κίνα ως «συστημική πρόκληση». Αυτή είναι μια επίσημη αναγνώριση της σχετικής παρακμής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της απειλής που θέτει μια ανερχόμενη δύναμη.