شمشیر جنرال موتورز بر سر کارگران آنتورپ – کارگران در سایر کارخانه­های جی. ام باید متحد شوند و مقابل حملات بایستند

Persian translation of GM’s axe comes down on the workers of Antwerp - Workers in other GM plants must unite and resist the onslaught (27 January 2010)

ادی کاچار

ترجمه بابک کسرایی

babakkasrayi@yahoo.com

در ماه ژوئن 2009 از یکی از بزرگترین کارخانه­های ماشین­سازی جهان، جنرال موتورز، گزارش دادیم که اعلام ورشکستگی کرده. اکنون جنرال موتورز با آغاز برنامه بازسازی خود کارزار وحشیانهِ تعطیلی کارخانه­ها و حذف شغل­ها را در اروپا آغاز کرده است. اولین تلفات در آنتورپِ بلژیک بود که 2600 نفر در کارخانه وکسهال/اوپل کار می­کردند. این کارخانه که مدل­های وکترا و آسترا تولید می­کرد در چند هفته آینده تعطیل می­شود و تولید این مدل­ها به سایر کارخانه­ها در سراسر اروپا سپرده می­شود.

جنرال موتورز اعلام کرد در تلاش برای کاهش 20 درصدی ظرفیتش به علت کاهش تقاضا پس از آغاز رکود اقتصادی، تنها در اروپا 8300 شغل را حذف می­کند. آنتورپ با 2600 کارگرش اولین کارخانه­ای بود که رفت و در ماه­های آینده حملات بسیار دیگری در پی می­آید.

نیک رایلی، مدیر اجرایی اوپل، گفت: "باید یک کارخانه را بیرون بکشیم و متاسفانه آن هم در آنتورپ است" اما او در ضمن اضافه کرد که برنامه بازسازی تمام کارخانه­های سراسر اروپا را تحت تاثیر قرار می­دهد. جنرال موتورز (جی.ام) در بریتانیای کبیر، اسپانیا، آلمان، لهستان، اتریش و مجارستان هم کارخانه دارد و از زمانی که شرکت اعلام ورشکستگی کرده و گفته تولید را کاهش می­دهد، آینده کارگران در این نقاط نیز نامعلوم است. کارگران آلمان بخصوص نگرانند چرا که حدود 4000 نفر قرار است شغل­هایشان را از دست دهند.

واتر کنوپ، دبیر کل سی.اس.سی، کنفدراسیون اتحادیه­های کارگری مسیحی، گفت تعطیلی کارخانه فاجعه­ای برای کارگران بلژیک است. "تعطیل کارخانه مولدی مثل این، جنایت است". اتحادیه­ها نگرانی­هایی در مورد شیوه برخورد جی.ام ابراز کرده­اند. در مورد تعطیلی کارخانه آنتورپ حتی با اتحادیه­ها یا دولت بلژیک هم صحبت نشد. این واقعیت نشان می­دهد در نظام سرمایه­داری کسانی که صاحب وسایل تولید هستند، یعنی طبقه سرمایه­دار، قدرت نهایی را دارند؛ حتی بر خود دولت.

بار دیگر مفهوم مارکسیستی مازاد تولید واضح و روشن و عیان شده است. ظرفیت تولیدی در سرمایه­داری بیش از توان خرید توده­ها می­شود. یعنی درآمد کل جمعیت برای خرید کل کالاهای تولیدی کافی نیست. این به این علت است که اقلیتی صاحب وسایل تولید است و بخش عظیمی از ارزش تولیدشده را به عنوان سود تصاحب می­کند. این علت تمام بحران­های سرمایه­داری از جمله بحران کنونی است.

کاهش جهانی فروش ماشین لطمه بزرگی به صنعت ماشین زده است. جی.ام یکی از شرکت­های بی­شماری است که حملات وحشیانه به شغل­ها و شرایط کارگران را در تلاش برای کاهش لطمات خود و دوباره سودآور شدن آغاز کرده­ است. اما تناقض عجیب اینجاست: وقتی دولت بریتانیا با "طرح خراب­آلات" به صنعت ماشین­سازی یارانه می­داد، این صنعت شاهد احیای موقت بود. این نشان می­دهد برای ماشین­، تقاضا هست. اما مردم نمی­توانند بدون یارانه از عهده خرید آن برآیند. این مجددا تاکیدی بر این است که چپاول سود جلوی خرید کالاها توسط جمعیت کلی را می­گیرد.

اقتصاددانان بورژوا مدعی شدند بیشتر دنیا از رکود بیرون آمده است. در واقع هم در بعضی بخش­ها نشان از احیا هست و تولید ناخالص داخلی بعضی کشورها دوباره شروع به رشد کرده است. اما این احیا به نفع کیست؟ بیکاری رو به افزایش است و کاهش مخارج عمومی در برنامه قرار گرفته است. رئیس و روسا دوباره سودآوری می­کنند اما درد و رنج کارگران عمیق­تر می­شود.

رئیس و روسای جنرال موتورز اعلام جنگ علنی علیه کارگران خودشان کرده­اند. بدبختی، ریاضت و بیکاری منتظر نیروی کار جی.ام در اروپا است. تنها یک راه­حل هست، کارگران باید در اتحادیه­های کارگری خود سازمان بیایند و با هر وسیله­ای که در اختیار دارند در مقابل این حملات مقاومت کنند. ما از دوره­ای می­گذریم که طبقه حاکم فهمیده موقعیت ممتازش در جامعه تحت تهدید است. آن­ها می­خواهند با حمله به حقوق و شرایط کارگران جای پای خود را محکم کنند. مبارزات رزمنده­ی بسیاری در سراسر اروپا در گرفته و کارگران جنرال موتورز باید ببینند که تنها راه دفاع از شغل­ها و سطح زندگی­شان، مبارزه است. اما پیروزی تنها در صورت اتحاد کارگران به دست می­آید؛ ما تنها در کنار هم قدرتمندیم.

منبع: در دفاع از مارکسیسم، وب­سایت گرایش بین­المللی مارکسیستی (Marxist.com)، 27 ژانویه 2010