Gde je nestala radnička klasa

Koja je ekonomska i klasna pozadina uspona Miloševića krajem 80-ih godina prošlog veka? Da li su on i tadašnja neoliberalna opozicija imali suštinskih razlika u pogledu društvenoekonomskih ciljeva? Da li se Srbija nalazi u „tranziciji“ ka kapitalizmu, ili je kapitalizam već tu, a Srbiji dodeljeno jedino mesto koje može da ima u globalnoj tržišnoj ekonomiji?

Objavljujemo link na kojem možete pronaći intervju sa drugom Goranom Musićem, članom redakcije internet časopisa Crvena kritika i Marksističke omladine  Crveni, u nedeljniku Vreme, gde naš drug iznosi marksističku analizu socioekonomskih kretanja koja su ležala u korenu neoliberalnog preobražaja u Srbiji, kao i perspektive za političko delovanje radničke klase danas.

Pre samo nekoliko godina, bilo je praktično nemoguće ovakav tekst naći u nedeljniku Vreme, poznatom po svom neoliberalnom usmerenju. Činjenica da danas u Srbiji u javni diskurs ponovo ulazi klasna analiza govori o slabosti i bankrotu desničarskih ideja, bilo da su one „nacionalističke“ ili „evropejske“. Dok se nacionalisti osipaju pokušavajući da mobilišu nezainteresovane mase oko kosovskog pitanja, a građanština pokušava da nađe put iz sve veće političke dezorijentacije, radnička klasa se polako ali sigurno sprema da ponovo stupi na istorijsku scenu Srbije. Klasna borba se vraća na velika vrata.

Gde je nestala radnička klasa