Καταστροφικές πυρκαγιές: ο εμπρηστής είναι η άρχουσα τάξη

Η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη, την Εύβοια και σε δεκάδες ακόμα περιοχές της Ελλάδας δεν οφείλεται στους ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή, όπως θέλουν να πείσουν το λαό η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά, καθεστωτικά ΜΜΕ. Η αιτία αυτής της καταστροφής είναι οι αντιδραστικές προτεραιότητες και η εγκληματική κοινωνική αδιαφορία και αναλγησία της ελληνικής άρχουσας τάξης.

[Source]

Η σημερινή κυβέρνησή της, γνώριζε πολύ καλά τα νέα δεδομένα αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιές που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή, η οποία άλλωστε οφείλεται στη βάρβαρη και παρασιτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος που η ίδια υπηρετεί. Όμως δεν έλαβε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για να προλάβει την καταστροφή.

Το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε προκλητικά τη μονιμοποίηση 5.000 συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Ο φετινός προϋπολογισμός για την πυροσβεστική προβλέπει την παροχή μόνο 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούσαν τεκμηριωμένα 17 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Αντίθετα, η κυβέρνηση διαχειριζόμενη σκανδαλωδώς το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, δώρισε πέρσι απλόχερα 20 εκ. ευρώ στα φιλικά της ιδιωτικά ΜΜΕ («Λίστα Πέτσα»), αποφάσισε να δώσει φέτος 40 εκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση στις εταιρείες διοδίων, 120 εκατομμύρια ευρώ στην ιδιωτική αεροπορική εταιρεία AEGEAN, 20 εκατομμύρια ευρώ για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία και να δαπανήσει σχεδόν 5 δισ. ευρώ για νέα πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες, με το ελληνικό κράτος το 2021 να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη του ΝΑΤΟ ως προς τις συνολικές στρατιωτικές του δαπάνες σαν ποσοστό του ΑΕΠ, με 3,82%. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής άρχουσας τάξης: δώρα στον εαυτό της, μίζες, οπλικά μέσα καταστροφής, ενίσχυση της κρατικής καταστολής κάθε διαμαρτυρίας. Η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση είναι για την άρχουσα τάξη «πεταμένα λεφτά».

Το νέο κυβερνητικό δόγμα που εκφράζει θρασύτατα την υποκρισία των Ελλήνων αστών, μέσα από τα λόγια των κυβερνητικών αξιωματούχων αυτές τις ώρες, είναι το ακόλουθο: «Ας γίνουν όλα στάχτη, αρκεί να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές»! Παραβλέποντας το γεγονός ότι στον υπολογισμό αυτό δεν μπαίνουν καθόλου οι χαμένες ζωές των ζώων, ούτε οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων από την καταστροφή των δασών, αυτό το τυχοδιωκτικό δόγμα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει, αφού οι καθημερινά επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές είναι θέμα χρόνου να οδηγήσουν και σε άμεσες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ενάντια σ’ αυτήν την κυνική και εγκληματική στάση της ελληνικής άρχουσας τάξης και της κυβέρνησής της, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι μαζικές τους οργανώσεις πρέπει αγωνιστούν για τις ακόλουθες διεκδικήσεις:

1. Άμεση εξασφάλιση δωρεάν και αξιοπρεπούς στέγασης, σίτισης και ένδυσης στις πυρόπληκτες οικογένειες. Γενναίες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, στο 100% της αξίας των κατεστραμμένων περιουσιών για τις εργατικές και φτωχές λαϊκές οικογένειες, με καταβολή εντός του μήνα που υπέστησαν την καταστροφή.

2. Απαγόρευση αλλαγής χρήσης γης σε όλες τις καμένες δασικές εκτάσεις. Νέος κεντρικός χωροταξικός σχεδιασμός για να μην δημιουργούνται στο εξής οικισμοί μέσα ή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος. Να γίνουν σήμερα όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να προστατευθούν οι υπάρχοντες τέτοιοι οικισμοί, με παροχή κινήτρων για προγραμματισμένη μετεγκατάσταση των πιο επισφαλών κατοικιών.

3. Να δοθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες δαπάνες για την πρόληψη των πυρκαγιών, για μια ολοκληρωμένη προστασία των δασών με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές φύλαξης και πυρόσβεσης κ.λπ.

4. Επανασύσταση της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης και αναβάθμισή της με άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στο πυροσβεστικό σώμα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση περικοπή των στρατιωτικών-εξοπλιστικών δαπανών και των δαπανών για την κρατική-αστυνομική καταστολή ώστε να αποκτηθεί ένας επαρκής αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

5. Κάτω η εγκληματικά αδιάφορη και υπεύθυνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές κυβέρνηση του κεφαλαίου! Εκλογή μιας εργατικής κυβέρνησης που θα θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη δασοσποστασία και τη δασοπυρόσβεση, λαμβάνοντας άμεσα όλα τα παραπάνω αναγκαία μέτρα, ως μέρος μιας σοσιαλιστικής πολιτικής με απαλλοτρίωση του μεγάλου κεφαλαίου για την εγκαθίδρυση μιας κεντρικά και δημοκρατικά σχεδιασμένης οικονομίας με κοινωνικοποιημένους τους βασικούς της μοχλούς.

Κομμουνιστική Τάση-εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (www,marxismos.com)