Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία – Μαζική επαναστατική εκδίκηση από την κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος!

Τουλάχιστον 98 άτομα σκοτώθηκαν από δυο εκρήξεις στη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην τουρκική Ιστορία, εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη συνέχιση την εκστρατείας τρόμου ενάντια στις δυνάμεις της Αριστερές στη Τουρκία, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνηση και τους φονιάδες της.

Το τραγικό γεγονός συνέβη έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, όπου χιλιάδες μαζεύονταν για μια πορεία υπέρ της Ειρήνης, η οποία είχε οργανωθεί από τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιου Τομέα (KESK), την Συνομοσπονδία των επαναστατικών συνδικάτων της Τουρκίας (DISK), τον Ιατρικό σύλλογο Τουρκίας (TTB) και την Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB).

Μια από τις δυο εκρήξεις συνέβη κατά το πέρασμα των διαδηλωτών του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), οι οποίοι μόλις είχαν ξεκινήσει τη πορεία τους και η άλλη κατά το πέρασμα των διαδηλωτών που υποστήριζαν το Partizan-Kaldıraç. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οκτώ μέλη του κόμματος EMEP, μεταξύ των οποίων ένα μέλος από την αριστερή οργάνωση NEC. Οι βίαιες επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προκαλέσουν το μέγιστο δυνατό όλεθρο.

Στην ανακοίνωση του αριστερού και κουρδικού κόμματος HDP διαβάζουμε: «Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπήρχε αστυνομία γύρω από τη σκηνή του εγκλήματος όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Τα ΜΑΤ έφθασαν στον τόπο μετά από 15 λεπτά. Όμως όταν έφτασαν, επιτέθηκαν με δακρυγόνα εναντίον των ανθρώπων που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες. »

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σύγχρονων Δημοσιογράφων CGD Αχμέτ Abakay, δήλωσε: «Τα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας έφτασαν πολύ πριν από οποιαδήποτε ασθενοφόρο. Οι δράστες είναι πολύ καλά γνωστοί. Μας λένε ότι μπορούν να μας σκοτώσουν και στη συνέχεια εμποδίζουν οποιαδήποτε είδηση της δολοφονίας. »

Ο Huseyin Demirdizen, από τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας TTB είπε: «Ενώ οι γιατροί του Συνδικάτου Εργαζομένων Υγείας ζητούσαν δωρεές αίματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για αίμα. Αν οι υγειονομικοί δεν ήταν ήδη στη περιοχή της πορείας ο αριθμός των θανάτων και των τραυματιών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος ».

Την ίδια στιγμή είχε δοθεί εντολή για αποκλεισμό οποιασδήποτε αναφοράς του συμβάντος σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καταδίκασε έντονα» την επίθεση, αλλά τα λόγια του «βρωμάνε» από υποκρισία. Είτε η επίθεση πραγματοποιήθηκε άμεσα κάτω από την επίβλεψη του καθεστώτος είτε πραγματοποιείται «ανεξάρτητα» από ισλαμικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τον Ερντογάν, δεν έχει σημασία.

Ο Selahattin Demirtas συν-επικεφαλής του φιλο-κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), κατηγόρησε το κυβερνών ΑΚΡ.

«Τα χέρια του ΑΚΡ είναι βαμμένα με αίμα και υποστηρίζουν αυτόν τον τρόμο (...) Σε αυτή τη χώρα, όποιος μιλά εναντίον της κυβέρνησης θα πυροβολείται ... [Ι], αν δεν υποστηρίζεις την κυβέρνηση, θα στερηθείς βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σου και τα μέσα ευημερίας σου(...) Εάν ένα παιδί ρίξει μια πέτρα στην αστυνομία, θα του απαντήσει με μια σφαίρα. (...) Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δολοφονικό μαφιόζικο κράτος. Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος με ένα τέτοιο ισχυρό δίκτυο μυστικών υπηρεσιών να μην έχει εκ των προτέρων γνώση σχετικά με την επίθεση; ».

Η επίθεση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνέχιση της εκστρατείας τρόμου που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν εναντίον κουρδικών και αριστερών δυνάμεων την περασμένη περίοδο. Παρόμοιες αν και λιγότερο θανατηφόρες, βομβιστικές επιθέσεις είχαν εξαπολυθεί εναντίον συναντήσεων του HDP κατά την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, την Άνοιξη. Μια παρόμοια επίθεση που είχε σαφείς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση έλαβε χώρα στην περιοχή Suruç, τον Ιούλιο, σκοτώνοντας 32 νέους αριστερούς αγωνιστές. Από τότε ένα κύμα εκατοντάδων βίαιων πογκρόμ και τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον κουρδικών περιοχών της Τουρκίας να έχει πραγματοποιηθεί, υπό τη σαφή προστασία των κρατικών δυνάμεων. Μια βίαιη εκστρατεία του τουρκικού στρατού στις κουρδικές περιοχές, οδήγησε επίσης σε περισσότερους από 1000 νεκρούς, ενώ η κυβέρνηση έχει κινήσει νομική διαδικασία για να φυλακίσει τους ηγέτες του HDP.

Είναι σαφές, όλα αυτά αποσκοπούν στις τουρκικές εκλογές που πρόκειται να λάβουν χώρα την 1η Νοεμβρίου. Η κλιμάκωση της ταξικής πάλης και η αυξανόμενη αντιπολίτευση απέναντι στον Ερντογάν, αντανακλάται στην ισχυροποίηση του αριστερού HDP, το οποίο εισήλθε στη Βουλή με εκλογικό ποσοστό 13%. Είναι φύσει αδύνατον ο Ερντογάν να δεχθεί ότι χάθηκε η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο την Άνοιξη και ασκεί πιέσεις ώστε να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος με το ΡΚΚ και να δημιουργήσει αντικουρδικό αίσθημα ανάμεσα στα τμήματα του τούρκικου πληθυσμού. Το γεγονός ότι η σημερινή τρομοκρατική επίθεση συμπίπτει με το κάλεσμα για μονομερή κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του PKK δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Εικάζεται ότι η επίθεση είχε προγραμματιστεί έτσι ώστε το PKK να οδηγηθεί σε διακοπή της απόφασης για κατάπαυσης του πυρός.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες στοχεύουν στη διαίρεση ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους εργαζόμενους και της νεολαίας επιτρέποντας έτσι στον Ερντογάν να τους συντρίψει. Φαίνεται όμως, ότι οι ενέργειες του Ερντογάν οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους αυθόρμητα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην ιστορική πλατεία Ταξίμ φωνάζοντας: «γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δολοφόνοι» και «δεν φοβόμαστε». Ένα πανώ έγραφε το μήνυμα: «Το κράτος είναι ο δολοφόνος». Την ίδια στιγμή, οι αριστερές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες έχουν ορίσει 48ωρη γενική απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στο «κοινό κάλεσμα για δράση»  ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, η Συνομοσπονδία των Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων (DISK), των Δημόσιων Υπάλληλων των Εργατικών Συνομοσπονδιών (KESK), του Επιμελητηρίου των Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων και η Ένωση Ιατρών της Τουρκίας (TTB), εξέφρασαν την οργή τους και δήλωσαν ότι έχει συμφωνηθεί γενική απεργία ως απάντηση για τη στάση της κυβέρνησης και υπέρ της ειρήνης. Το κάλεσμα υπογραμμίζει: «Διαμαρτυρόμαστε για τη φασιστική σφαγή και τιμούμε το θάνατο των φίλων μας με τριήμερο πένθος. Η γενική απεργία ορίζεται για τις 12 και 13 του Οκτώβρη».

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (ΙΜΤ) εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τους συγγενείς, συντρόφους και φίλους των θυμάτων και τις οργανώσεις τους. Καλούμε όλους τους υποστηρικτές μας να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που ήδη έχουν προγραμματισθεί.

Η ανελέητη αλαζονεία του καθεστώτος Ερντογάν μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό για το ίδιο το καθεστώς. Οι τούρκικες μάζες έχουν κουραστεί από τη φτώχεια, τη δυστυχία, τη διεφθαρμένη και αλαζονική εξουσία του καθεστώτος Ερντογάν. Η πιθανή οργάνωση τους σε ριζοσπαστική βάση, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε επαναστατική κατάσταση, παραγκωνίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον εκκολαπτόμενο δικτάτορα και ανοίγοντας έτσι ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για την Τουρκία.

Κάτω η κρατική τρομοκρατία!

Εκδικηθείτε το θάνατο των μαρτύρων οργανώνοντας την επαναστατική εξέγερση ενάντια στους δολοφόνους τους!

Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων! Κάτω η κυβέρνηση των κλεφτών!