Μαζικό, ισχυρό, ταξικό ΟΧΙ - Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, παρά μόνο τις αλυσίδες μας!

Διαβάστε το κάλεσμα της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα μαζικό, ταξικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής και τις θέσεις της για το τι πρέπει συγκεκριμένα να γίνει από τη Δευτέρα.

Source

Η εργατική τάξη, η πρωτοπόρα νεολαία και τα ριζοσπαστικοποιημένα φτωχά λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας «σφίγγουν τα δόντια» απέναντι στην τρομοκρατική επίθεση του «μαύρου μετώπου» τρόικας και ελληνικής άρχουσας τάξης και ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζικά «Όχι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι κλειστές τράπεζες με τις ατέλειωτες ουρές, η υστερική προπαγάνδα των καναλιών και των αστών πολιτικών και διανοουμένων, οι απειλές της τρόικας και των ευρωπαίων ηγετών και οι εκβιασμοί των αφεντικών στους χώρους δουλειάς δεν έχουν κάμψει το ηθικό του εργαζόμενου λαού.

Ο εργαζόμενος λαός προσεγγίζει το δημοψήφισμα με το ταξικό του κριτήριο. Βλέποντας όλους τους εκπροσώπους της εκμεταλλευτικής, διεφθαρμένης και υποκρίτριας εγχώριας και διεθνούς καπιταλιστικής τάξης να στέκονται απέναντι του και τρομοκρατώντας τον καθημερινά να αξιώνουν την υπερψήφιση του «ναι»,  συνειδητοποιεί τη μεγάλη σημασία που έχει η υπερψήφιση του «Όχι».

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επιλέγουν με ταξικά κριτήρια στο «Όχι, δεν το κάνουν γιατί υποστηρίζουν και εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Το μόνο που αναγνωρίζουν, οι περισσότεροι από αυτούς, όχι γενικά στην κυβέρνηση αλλά προσωπικά στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ειλικρινής πρόθεση (τουλάχιστον ως αυτή την ώρα) να αποφύγουν την υποταγή και την προδοσία. Όμως αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως δεν απογοητεύονται από την επιμονή της κυβέρνησης να συζητά και να διαπραγματεύεται με την τρόικα πάνω σε διαφορετικές εκδοχές Μνημονίων και δεν προβληματίζονται από την κραυγαλέα απροθυμία της να απαντήσει με συγκεκριμένα μέτρα στον οικονομικό πόλεμο και να παρουσιάσει ένα συνολικό, εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιο ρήξης. Δεν έχουν τη διάθεση να δώσουν κανένα συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τα λάθη και την ατολμία της. Το δικό τους, ταξικό «Όχι» είναι συνεπές, ξεκάθαρο και χωρίς αυταπάτες για την τρόικα και την εξουσία της καπιταλιστική ολιγαρχίας.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της αυτό το «Όχι» που ετοιμάζονται να ρίξουν μαζικά στην κάλπη οι προοδευτικοί άνθρωποι του μόχθου. Είναι στην πρώτη γραμμή του μαζικού προλεταριακού κινήματος που έχει αναπτυχθεί τούτες τις ώρες υπέρ του «Όχι». Συμμερίζεται την ικανοποίηση που αισθάνεται ο εργαζόμενος λαός για την έως τώρα πρόθεση της κυβέρνησης να μην τον προδώσει, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του για την άτολμη πολιτική της. Διαφωνεί με την ολέθρια γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ για συμβολικό άκυρο, που ανεξάρτητα από τα σωστά συνθήματα που τη συνοδεύουν, αποδυναμώνει το προλεταριακό κίνημα του «Όχι» και δεν έχει καμία σχέση με τις γνήσιες κομμουνιστικές αρχές και παραδόσεις.

Οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε σε μαζική ψήφιση του «Όχι», πιο συγκεκριμένα, για τους ακόλουθους λόγους.

Γιατί μια νίκη του «Ναι»:

- Θα σημάνει το «πράσινο φως» για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του σχηματισμού μιας «δοτής» αστικής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που θα επιδιώξει συμφωνία με την τρόικα πάνω σε ένα νέο, πολύ χειρότερο από τα ισχύοντα, Μνημόνιο άγριας λιτότητας.

- Θα μεταβάλει τυπικά το λαό σε συνένοχο για τα Μνημόνια και θα τροφοδοτήσει την άρχουσα τάξη με «δημοκρατική» νομιμοποίηση στη διαρκή της απόπειρα για συντριβή των  εργατικών εισοδημάτων και δικαιωμάτων.

- Θα πλήξει βάναυσα το ηθικό και την αυτοπεποίθηση της εργατικής τάξης. Το πιο προχωρημένο τμήμα των εργατικών μαζών θα χάσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να τραβήξει την πλειονότητα της κοινωνίας στο αγώνα για μια ριζική αλλαγή. Τα πιο πληβειακά και νεαρά τμήματα τις εργατικής τάξης θα τείνουν να αποκοπούν πολιτικά και ηθικά από τα τμήματα που εξαρτώνται άμεσα οικονομικά από το κράτος, αλλά και από τους συνταξιούχους.

- Θα στείλει ένα μήνυμα υποταγής και μοιρολατρίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια εργατική τάξη. Θα γίνει αιτία απογοήτευσης για τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, αλλά και υποχώρησης της επιρροής της Αριστεράς σε διεθνές επίπεδο.

Αντίθετα μια νίκη του «Όχι»:

- Θα βάλει την τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη σε θέση άμυνας, θα δείξει ότι η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί τους δεν έχουν αποτέλεσμα.

- Θα εκφράζει μια εντολή με την οποία ο λαός θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει άλλα Μνημόνια και θα δηλώσει τη βούλησή του να εμποδίσει κάθε απόπειρα  υπογραφής μνημονιακών συμφωνιών με την τρόικα.

- Θα βάλει φραγμό στα σχέδια για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης και αντικατάστασής της από μια δοτή, κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

- Θα ανακόψει τα σχέδια που απεργάζεται η δεξιά πτέρυγα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση για αποδοχή μνημονιακής συμφωνίας με την τρόικα και συγκυβέρνησης με τους αστούς.

- Θα αντανακλά μια σαφή εντολή στον πρωθυπουργό  και την αριστερή πτέρυγα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ να θέσουν σε άμεση εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις μαζί, με κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για να προστατευθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού.

- Θα δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση στον εργαζόμενο λαό, θα έχει επαναστατικές συνέπειες στη συνείδηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας, βάζοντας την ελληνική κοινωνία σε τροχιά μιας μεγάλης ταξικής αναμέτρησης με ευνοϊκούς όρους για τη ζωτική υπόθεση της ανατροπής του καπιταλισμού.

- Θα στείλει ένα μήνυμα αγώνα πανευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας ενάντια στο κεφάλαιο, θα δημιουργήσει ένα ντόμινο ριζοσπαστικοποίησης και στροφής στ’ αριστερά από χώρα σε χώρα, επιδρώντας καθοριστικά στον πανευρωπαϊκό και διεθνή ταξικό συσχετισμό δύναμης.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν στέκεται μόνο στην υποστήριξη του «Όχι». Ακόμα πιο αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι το τι θα γίνει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Πέντε μήνες τώρα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι το μόνο είδος συμφωνίας που μπορεί να υπογραφεί με την τρόικα είναι η μνημονιακή συμφωνία που θα προβλέπει άγρια λιτότητα. Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι μετά τη νίκη του «Όχι» θα υπογραφεί μέσα σε λίγα 24ωρα συμφωνία, ισοδυναμεί με διασπορά ανησυχίας στο λαό για την πιθανότητα αθέτησης της νωπής αντιμνημονιακής εντολής που θα έχει δώσει το δημοψήφισμα.  

Για να ανταποκριθεί με συνέπεια στην εντολή της νίκης του «Όχι», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει από την Δευτέρα να υποστηρίξει την άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και τον καπιταλισμό, που θα ξεκινά με την εθνικοποίηση των τραπεζών. Διαφορετικά, ο κλιμακούμενος πόλεμος από την τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τη νίκη του «Όχι», θα κινδυνεύει να μείνει αναπάντητος και να οδηγηθούμε, μέσα σε ένα κλίμα διογκούμενης λαϊκής ανησυχίας και σύγχυσης, αργά ή γρήγορα στην πτώση της κυβέρνησης μέσα από νέες αποστασίες των αστών ΑΝΕΛ και της δεξιάς πτέρυγας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν αντίθετα, στο δημοψήφισμα επικρατήσει τελικά το «ναι», δεν θα πρέπει να βγουν βιαστικά, επιφανειακά και ακόμα χειρότερα, πεσιμιστικά πολιτικά συμπεράσματα. Το δημοψήφισμα από τη στιγμή που διεξάγεται μέσα σε συνθήκες ενός τρομοκρατικού πολέμου ενάντια στο λαό από το «μαύρο μέτωπο» τρόικας και ολιγαρχίας, έτσι κι αλλιώς δεν είναι πραγματικά δημοκρατικό, δεν θα εκφράζει την αληθινή βούληση του λαού. Με το «μαύρο μέτωπο» να χρησιμοποιεί ανενόχλητα την εξουσία του στις τράπεζες, τα ΜΜΕ και την οικονομική ζωή, καμία ισοτιμία δεν υπάρχει ανάμεσα στις δυνάμεις του «Ναι» και του «Όχι».

Η κυβέρνηση λοιπόν, μετά από μια ενδεχόμενη νίκη του «Ναι», θα πρέπει να αρνηθεί να συμμετάσχει ή να δώσει τη θέση της σε μια οποιαδήποτε, δοτή κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», θα πρέπει να αρνηθεί να υπογράψει οποιαδήποτε μνημονιακή συμφωνία και να προκηρύξει άμεσα βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας όμως απαραίτητα στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου το δικαίωμα να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου του λαού από την τρομοκρατική επίθεση τρόικας και ολιγαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικοποιήσεων. Κατά την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των συμπερασμάτων από το προηγούμενο εξάμηνο, θα πρέπει να επιχειρήσει να πείσει υπομονετικά το λαό για την αναγκαιότητα της εφαρμογής ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και τον καπιταλισμό, από μια αμιγώς αριστερή κυβέρνηση, χωρίς τη συνεργασία με κανένα αστικό κόμμα, συμπεριλαμβανομένων των δεξιών, αστών καιροσκόπων ΑΝΕΛ. 

- Όλοι στη μεγάλη ταξική μάχη για τη νίκη του «Όχι»!

- Μόνο ένα αντικαπιταλιστικό, σοσιαλιστικό πρόγραμμα μπορεί να εγγυηθεί την οριστική νίκη του εργαζόμενου λαού!

Παλέψτε γι’ αυτό το πρόγραμμα, οργανωθείτε στην Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ!